Singgah Basahkan Tekak di Slasticarna Saraj

9:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu kami sampai di Sebilj Fountain, Amie terus ajak kawan-kawan masuk ke kafe. Amie sudah janji hendak belanja mereka minum di situ. Rindu sangat hendak hirup minuman boza di Slasticarna Saraj. 

Teringat-ingat pula harum aroma minuman campuran bunga elder dan lemon di Kolabara Han, Saraci dan wanginya bau minuman ruza atau rose petal juice di Nanina Kuhinja! Minuman yang lazat itu Amie minum bersama Lucinda (2016). Apakan daya, masa yang sangat singkat tidak memungkinkan Amie mengulang semula kenangan lama di kota tua Sarajevo ini.

Ketika ini jam menunjukkan angka 9:30 pagi. Rasanya memang sempat duduk seketika di kafe ini sambil menikmati boza yang sejuk dan manisan pilihan.

Nancy berminat dengan manisan kadaif!

Minuman Boza - 2.5KM segelas.


Boza merupakan minuman yang berasal dari Turki. Memiliki aroma harum tajam dan rasanya manis serta ada sedikit rasa masam. Minuman tradisional Turki ini dinikmati untuk menghangatkan badan di musim sejuk. Pada zaman pemerintahan Turki Uthmaniyyah, boza merupakan minuman para tentera Uthmaniyyah untuk menguatkan badan mereka kerana boza mengandungi protein dan karbohidrat yang tinggi.


Slasticarna Saraj terletak di tepi jalan raya berhampiran Sebilj Fountain. Ketika ini orang ramai mula memenuhi kawasan sekitar, dan burung merpati berterbangan dan hinggap di merata tempat.


Matahari pagi memancarkan sinarnya di balik bumbung kafe!


Jom tolak pintu dan kita masuk ke dalam.


Terdapat pelbagai jenis manisan di sini tetapi Amie tidak sempat melihat nama-namanya dengan lebih jelas! Yang Amie ingat hendak makan hanya tufahija sahaja!


Di sini terdapat pelbagai jenis dessert sama ada yang tradisional atau yang moden. Traditional Bosnian Dessert termasuklah:
  • Bosnian Baklava
  • Bosanske Hurmasice
  • Jabukovaca
  • Kadaif
  • Tulumba
  • Griz - Bosnian Semolina Pudding
  • Dan lain-lain

Yang warna coklat lonjong-lonjong macam churros itu ialah tulumba.


Ada pelbagai jenis kek.












Amie pilih tufahija.


Tufahija - Walnut Stuffed Apples


Tufahija - 4KM


Kalau rajin boleh buat  di dapur sendiri!

Kadaif

Kek pilihan Lucy.


Selepas basahkan tekak, kami tinggalkan Slasticarna Saraj. Masing-masing hendak membeli cendera hati. Sayangnya harga di sini agak tinggi. Sebiji fridge magnet sahaja sudah mencecah 7KM bermaksud 3.5 EURO. Benarlah kata TGB (tour guide Bosnia) bahawa harga barangan cendera hati sudah jauh berbeza berbanding beberapa tahun yang lalu.


Amie cadangkan supaya kembali ke lorong belakang bersebelahan Masjid Gazi Huzrev-beg sewaktu mula-mula kami hendak ke tandas. Di situ harganya agak murah sedikit. Jadi kami cepat-cepat berlarian menuju ke sana. Masih ada sedikit masa lagi sebelum kembali berkumpul pada pukul 11:15 pagi.



Tidak mengapalah. Kali ini Amie jadi 'tour guide' untuk mereka..... ahaks! Jom kita terjah dari lorong ke lorong kota tua yang comel ini!

11 comments

  1. Hebat kak Amie mudah mengingat arah. Beda dengan saya yg buta arah hahahahaha.

    Kalo manisannya saya tak terlalu tertarik, tapi lihat minumannya ntah kenapa jadi teringin pula 😍😍.kenapalah dulu di Turkiye tak diksh tahu ttg minuman ini yaa. Padahal pasti sedap kalo bisa menghangatkan badan.

    BalasPadam
  2. Dessert semua tu, sedapppp nya. Best ni jalan2 dengan Kak Amie sebab boleh jadi tour guide. Next trip Kak Amie nak pergi mana nak ikut :)

    BalasPadam
  3. Kemarin sudah kemari
    ingin meninggalkan komen kok susah sekali
    menunya anek macam ya
    semuanya menggoda selera

    BalasPadam
  4. Desert² nampak menyelerakan..

    BalasPadam
  5. nampak semua menyelerakan desert tu semua...

    BalasPadam
  6. Kalau saya, mesti tak tahu mana satu nak pilih, desert sana.
    Sebab kak Amie ada pengalaman pergi sana, sudah tahu mana yang sedap. :)

    BalasPadam
  7. Tentu dessert tu manis likat gulanya. Tufahija tu Kak Amie buatlah, nt kongsi resepinya ya.

    BalasPadam
  8. dessert tu semua confirm manis kan...lorong- lorong pun menarik kat sini...

    BalasPadam
  9. Boza tu saya terus terbayangkan rasa air nanas. Masam manis dan tajam gitu. Banyak pilihan manisan yang ada. Mana satu nak pilih entahlah.

    BalasPadam
  10. Baca minuman Boza tu 2.5KM ingatkan kilometer..jauhnyaaa...🤣

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe