Begova Corba & Tarhana Soup

9:44 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa agaknya hidangan malam di Hotel Jardan?

Amie temui dua jenis sup: Begova Corba dan Tarhana Soup. Sebelum ini Amie paparkan entri makan malam di Sarajevo, roti cecah dengan Tarhana Soup. Amie pernah merasa Tarhana Soup sewaktu jalan-jalan ke Turki 2017 ketika makan tengah hari di Konya dan di Lembah Goreme. Walaupun namanya sama, sudah tentu ada sedikit perbezaan rasa sebab tukang masaknya pun bukan orang yang sama.

Kebanyakan makanan halal di Bosnia memang banyak persamaannya dengan makanan Turki sebab Bosnia merupakan bekas jajahan Turki Uthmaniyyah. Tidak hairanlah sesiapa yang pernah makan makanan Turki akan menemui menu yang sama di Bosnia.

Begova Corba

Begova Corba merupakan rebusan daripada sayur-sayuran seperti lobak merah, saderi, pasli, kentang dan ketulan daging. Begova Corba boleh dinikmati sebagai pembuka selera. Sepatutnya Amie boleh celup roti di dalam mangkuk Begova Corba, tapi Amie lebih suka menghirupnya sahaja sebab Amie mencari sesuatu yang panas!

Tarhana Soup

Tarhana Soup pula sangat sesuai disajikan pada musim sejuk. Tarhana Soup merupakan rebusan yang pekat daripada serbuk tarhana, tepung, bijirin dan sayur-sayuran seperti lada dan tomato. Tarhana Soup berasal dari Asia Tengah dan diperkenalkan di Bosnia sewaktu Empayar Uthmaniyyah. Sup paling popular di Bosnia ini boleh dinikmati tidak kira waktu samada sebelah pagi, tengah hari atau malam. Sama juga seperti Begova Corba, Tarhana Sup sesuai dinikmati bersama roti. Namun, sama halnya dengan Begova Corba, Tarhana Soup ini Amie hirup saja!


Sajian malam yang disediakan termasuklah buah-buahan seperti pisang, epal dan buah kiwi.


Salad turut disediakan seperti hirisan tomato, kobis dan daun salad.


Ada pelbagai pilihan pasta.

Patty (Burger) & Chicken Fillet / Breast

Potato Rings & Fish Fillet

Tak ingat apa makanan warna hitam itu. Yang di sebelahnya spaghetti.

Sudut Corn Flakes & Coco Crunch

Jom duduk di meja. Kita makan malam dengan sajian yang dipilih.

Inilah makanan yang dipilih : 
Ikan Goreng
Kentang Goreng & Rings
Dada Ayam Goreng
Burger



Ambil juga salad dan sebiji pisang.

Hendak bagi kenyang perut, hirup dua jenis sup : Semangkuk Sup Tarhana dan semangkuk Begova Corba. 

Kamsiah : Kek dalam piringnya nampak sedap!

Kita pun ambil sepotong kek juga. Entah kek apa namanya.


Ketika kami hampir selesai makan, Lucy dan Nancy muncul dan duduk makan semeja dengan kami. Amie pun sambung makan dan ambil sedikit spaghetti, penne dan kari daging, sekadar hendak merasa.

Alhamdulillah. Rezeki Allah untuk kami nikmati malam itu, semuanya halal belaka.


8 comments

  1. Mirip dengan kuliner Turkiye yaaa... Saya agak kurang cocok dengan kuliner Turkiye. Ntahlah tapi mostly cantik di mata tidak di lidah. Bagus sayalah. Cuma tetap saja saya pasti coba masakan bosnia kalo nanti kesana. Walopun mirip siapa tahu lebih sedap 😄

    BalasPadam
  2. Baru sadar ada typo saat tulis komen, tapi terlanjur di submit 😅. Maklum sajalah kak, auto type kdg menyusahkan😄

    BalasPadam
  3. Terima kasih sharing ini. Menarik dibaca.

    BalasPadam
  4. Nampak unik makanannya, terutama sup sup tu

    BalasPadam
  5. Mudah jika semuanya telah pasti halal, makanan yg disajikan kelihatan enak² belaka, rugi jika tak dicuba hidangan Turki.

    BalasPadam
  6. Menariknya sup-sup tue . Rasanya pasti berlainan kan . Thank you share makanan-makanan di sana .

    BalasPadam
  7. sedap pula saya tengok kek tu
    hehehe

    BalasPadam
  8. Unik juga kombinasi tarhana soup ni. Macamanalah rasa gabungan bahan-bahan tu. Macam sedap je kek pilihan kak Amie tu, topping dia nampak macam caramel.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe