Beraya 1 Syawal 1445H

11:09 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, hari ini sudah 4 Syawal 1445H. Cerita hari raya masih diteruskan. Ziarah dan kunjung-mengunjung di hari raya sudah tentu terasa kemeriahannya apabila disertai dengan keluarga tersayang. Selepas solat sunat Aidil Fitri, kami terus berziarah ke rumah jiran sebelum meneruskan tradisi berkumpul beramai-ramai di kampung.

Google

Selamat Hari Raya.
Mohon maaf zahir batin.


Apa yang dibisikkan Firdaus di telinga Baba?

Amie tidak banyak ambil gambar raya pada tahun ini.
Kebanyakan gambar dikongsi dari HP Fuad. 

Si bujang Fairuz.

Si bujang Fuad.

Bergambar sebelum ke rumah jiran.

Harumnya aroma Sirap Marjan Melon!

Teringat zaman anak-anak dahulu, jiran kami akan berkunjung ke rumah kami di pagi raya sebelum mereka balik ke kampung masing-masing. Alhamdulillah, kami direzekikan mempunyai jiran yang sangat baik. Kalau hari-hari biasa sukar untuk berjumpa, ambillah kesempatan di pagi hari raya untuk mengeratkan ukhuwah.



Kami dijemput untuk menikmati juadah tradisi masyarakat Bugis yang terdiri dari buras dan tumbuk dengan lauk pauknya ayam masak lengkuas (nasu liku'), ayam masak santan (tellu-tellu), sayap ayam goreng dan sambal tahi minyak.

Tellu-Tellu dan Nasi Liku'

Sambal Tahi Minyak.
Sambal ini menggunakan cili padi, bawang putih dan bawang merah serta gula merah. Ditambah santan pekat dan dimasak sehingga terbit minyak, Bukannya gunakan tahi minyak.

Menikmati hidangan masakan Bugis dengan penuh selera.


Kemudian kami ke kampung, ke rumah kedua arwah MIL dan FIL (adik ipar). Di sinilah ipar duai dan sanak saudara mana yang ada akan berkumnpul.

Adik ipar jamu Soto Banjar.


Ada buras, lemang dan ketupat segera.


Sayap Ayam  Goreng.

Tak ingat apa nama lauk ini dalam bahasa Bugis.


Rendang Daging

Bersama pasangan masing-masing, ipar dan biras.

Bergambar dengan sebahagian ahli keluarga Encik Suami.

Adik ipar sekeluarga.


Kami teruskan perjalanan menziarahi kubur ahli keluarga yang telah pergi. Selepas itu beraya di rumah Mak Ana. Seperti tahun-tahun sebelumnya Mak Ana memang sudah sediakan sate sebagai hidangan utama. Sayangnya tak sampai tiga cucuk kita makan. Bukan apa, mulut masih rasa pahit akibat demam.

Sate Ayam.

Berjalan kaki turun bukit menuju ke rumah Pak Lin.

Kami sambung ziarah ke rumah Pak Lin, satu-satunya bapa saudara Encik Suami yang masih ada. Kemudian ketiga buah rumah emak saudara iaitu Mak Tajul dan Mak Imah dan rumah arwah Mak Kajub. Sempat singgah di rumah anak saudara dan yang terakhir ke rumah abang Encik Suami.




Alhamdulillah, selain buras dan tumbuk, ada lemang  dan ketupat serta lauk-pauk seperti rendang. Ada sate dan pelbagai lagi. Terubatlah rindu suasana raya di kampung sendiri. Mudah-mudahan tahun hadapan ada rezeki untuk beraya di Bukit Hijau.

Selamat Hari Raya.
Maaf Zahir & Batin.




30 comments

  1. semoga Allah panjangkan usia untuk berjumpa ladi Ramadhan dan Syawal pada tahun depan.. Ameeennnn

    BalasPadam
  2. Selamat Hari Raya Kak Amie & keluarga
    Maaf zahir dan batin.

    Suasana hari raya yang penuh warna warni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari raya juga buat Faizah sekeluarga.
      Nampak meriah dengan warna-warni hari raya kan Faizah.

      Padam
  3. Selamat Hari Raya
    Maaf Zahir & Batin buat Kak Amie sekeluarga 🌹
    Meriah betul beraya ... Pelbagai jenis juadah tradisi itu yg seronok tu ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari raya PH.
      Yang tradisi tu yang nak dirasa ye PH... bukan selalu jumpa hehehe.

      Padam
  4. selamat hari raya amie. seronok tengok berhari raya bersama sanak saudara, pelbagai juadah juga yang baru first time saya tengok, yg pasti kelihatan amat menyelerakan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat hari raya Shirven. Memang rezeki beraya dapat makan juadah yang menyelerakan.

      Padam
  5. Selamat hari raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin Kak Amie..sama la raya kali ni memang SA demam dan batuk..x seronok beraya...nak plak Mak Pah dah xde kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tiga hari sebelum raya Kak Amie dah mula demam, selsema dan batuk. Itu yang tak berapa selesa beraya.
      Faham perasaan SA... rindu pada yang telah pergi untuk selama-lamanya.

      Padam
  6. Kak Amie ada keturunan Bugis berarti yaaa. Tapi pernah ke Sulawesi kak?

    Makanan suku Bugis itu saya sukaaa. Paling banyak saat ke Sulawesi di Makasar, makanan mereka sedap2. Banyak memakai rempah utk semua makanan. Buras nya pun sedap. Biasa dimakan dengan teman Coto Makasar. Tapi menu lainnya saya tak terlalu tahu. Penasaran nak coba 😍

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie keturunan Jawa. Suami keturunan Cocos. Jiran kami yang keturunan Bugis.
      Belum pernah ke Sulawesi tapi selalu berharap akan sampai ke sana.
      Kak Amie memang suka makanan Bugis sebab di LD banyak orang Bugis berniaga makanan termasuk Coto Makasar. Kawan-kawan pun ramai Bugis, jiran kiri kanan juga Bugis, biras pun Bugis. Pendek kata Kak Amie memang sudah kenal dan biasa dengan masakan dan budaya Bugis.

      Padam
  7. Sambal tahi minyak itu saya penasaran sangat kak 😍😍😍. Baru tahu 👍. Btw, baguuuus warna baju raya kakak sekeluarga. Purple 😍😍❤️

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Amie mahu cuba buat sambal tahi minyak. Sudah minta resipinya sama jiran hehehe.

      Padam
  8. Seronoknya berkunjungan ke rumah saudara yang masih ada. Lebih afdhal, yang lebih muda berkunjung ke rumah yg lebih berusia atau tinggi pangkatnya dalam keluarga.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Masih ada keluarga dan sanak saudara yang dapat dikunjungi.

      Padam
  9. wahhhhh ramai meriah family sebelah suami ye kak amie? belum pernah merasa lagi Burasak tu hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang ramai Ana. Masih ada sebahagiannya yang tak dapat bersama kerana tinggal berjauhan.

      Padam
  10. Ayunya cikgu dengan motif flora yang lembut dan romantis betul merpati dua sejoli tu...semoga kekal bahagia hingga ke Jannah

    Meriahnya hidangan Bugis...Sukanya kalau dapat makan buras dan tumbok tu .

    BalasPadam
  11. selamat hari raya utk Kak Amie sefamily..unik juadah masyarakat bugis...

    BalasPadam
  12. selamat hari raya akak&family..maaf zahir&batin dari kami sekeluarga

    BalasPadam
  13. Selamat Hari Raya Aidilfitri buat kak Amie dan keluarga.
    Meriah sungguh bila dapat berkunjung ke rumah saudara kan.

    BalasPadam
  14. salam aidilfitri tk kak amie sekeluarga
    waahhhh purple gituuuu...
    tak jadi eh kak nak pakai brick orange?
    hahaha...
    gurau je...
    sejak burasak jd viral ni teringin pulak nak rs...
    hmm mana nak cari kat kl ni ya?
    hehehe

    BalasPadam
  15. selamat hari raya akak dan family, geramnya tengok macam2 kek lapis tu... camne rasa sirap hijau marjan tu ek kak?

    BalasPadam
  16. Tema purple family kak Amie tahun ni. Cantik baju kak Amie, sesuailah corak tu dengan kak Amie. Sweet jer tengok. Seronok raya pertama dapat berkumpul ramai ramai. Kalau sakit, selera tu tak mahu datang. Kurang sikit feel nak beraya tu kan.

    BalasPadam
  17. selamat hari raya akak.. raya sebulan kan.. hehe.. ya Allah sedapnyaa lauk pauk semua tu..

    BalasPadam
  18. Aruah mak saya buat minyak rambut daripada santan kelapa. Hasilnya dapat minyak dan tahi minyak. Minyak yang dapat di botolkan, Manakala tahi minyak yang banyak timbul dia buat sambal tahi minyak. Tapi saya tak ingat macamana dia buat sambal tahi minyak tu. Selain daripada itu tahi minyak tu boleh di tabur atas kuih koleh kacang. Emm sedapnya.

    BalasPadam
  19. selamat hariraya maaf zahir batin dari saya sekeluarga. meriahnya 1 syawal kak amie

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe