Makan Nasi Briyani Ayam dan Kambing di Kedai Makan Pakistan

5:06 PTG

Bismillahirrahamanirrahim.
Hari ini Amie tidak terlibat dengan latihan sukan di sebelah petang. Jadi dapatlah makan tengah hari bersama Encik Suami di kedai makan Pakistan selepas Encik Suami solat Jumaat. Kami memesan nasi briyani berlainan lauk. Encik Suami pilih ayam, Amie pilih kambing. Minuman pula, kami memesan Teh Pakistan. Ada tambahan sup dan keema daging.

Nasi Briyani Pakistan yang kami makan ini memang terbau aroma bunga ros! Kalau Amie masak nasi briyani biasanya Amie bubuh rose water. Jadi, Amie dapat hidu aroma tersebut ketika hidangan sampai di meja. Teringin pula hendak ke Pakistan untuk merasai sendiri masakan nasi briyani di sana... ahaks! Mama Cella kata, kena zikir selalu supaya dapat apa yang dihajati. Makan, mulalah berzikir.....

Bismillah.

Nasi Briyani Pakistan - Ayam

Nasi Briyani Pakistan - Kambing

Keema Daging

Sup Kosong

Teh Pakistan


Tuan kedai makan kata, bahan Teh Pakistan memang dibawa dari Pakistan. 
Amie tanya, sama tak Teh Kashmir dengan Teh Pakistan? Katanya sama saja, cuma bezanya Teh Kashmir biasanya gunakan susu segar. Ya, memang ada beza rasa di antara Teh Kashmir dengan Teh Pakistan. Teh Kashmir lebih 'terasa' susunya. Di LD manalah nak dapat bekalan susu segar.... ahaks!

Encik Suami kata, harga makan tengah hari tadi RM39.00. 
Singgah-singgahlah makan di sini kalau sampai LD.

4 comments

  1. Tengok hidangan dalam pinggan tu terus terliur kak Amie. Ohh guna susu segar ye beza dia. Minum teh berempah ni mesti cepat rasa panas badan. Kena singgah ni kalau ke LD, ikut saranan kak Amie.

    BalasPadam
  2. Pasti sedaaap. Makanan berempah timur tengah begini selalunya enak. Saga bisa bayangkan ada wangi rose di hidangannya 😍😍. Teman saya baru balik dr Pakistan dan dia bilang saya wajib kesana Krn kulinernya murah dan sedaap.

    BalasPadam
  3. Aduh, nasi arab dinikmati bersama teh, memang syahdu Kak Amie.

    BalasPadam
  4. pergghhh sedapnyaaaa briyaniiii
    walaupun baru makan terasa lapar lg
    hahaha

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe