Menu Berbuka 25 & 26 Ramadan

8:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Bertemu kembali hari ini, 26 Ramadan 1445H. Alhamdulillah kembali bertenaga setelah demam sehari semalam. Kelmarin rasa tidak selesa. Sakit kepala yang teramat sangat. Selepas berbuka puasa terus makan ubat dan berehat. Sudah janji dengan Firdaus untuk goreng kerepek jejari ketam. Bersungguh-sungguhlah budak satu itu menyiat jejari ketam sehingga selesai. Sayangnya, kita sudah tidak mampu hendak angkat badan. Pagi tadi, masih tak larat untuk melakukan sebarang kerja dapur. Tidur semula, dan pukul 10 pagi barulah perlahan-lahan masuk dapur dan goreng kerepek jejari ketam.

Petang kelmarin Encik Suami sampaikan pesan Firdaus. Katanya Firdaus hendak berbuka puasa dengan bihun goreng warna merah pedas. Encik Suami bersama Firdaus solat Jumaat dan kemudian Encik Suami terus hantar Firdaus ke sekolah agama. Itu yang Amie tak jumpa Firdaus.

Menu Berbuka 25 & 26 Ramadan

Menu Berbuka 25 Ramadan

Amie goreng bihun pedas (tidaklah pedas sangat) sahaja. Encik Suami sediakan jus tembikai. Amie minta Encik Suami belikan kuih tepung pelita dan kuih akok di Bazar Ramadan.


Apabila Encik Suami bawa pulang kuih yang Amie pesan, Amie rasa bukan kuih tepung pelita! Betul! Encik Suami terbeli kuih tako. Kata Encik Suami, dia tanya penjual kuih tersebut dan katanya memang beginilah kuih tepung pelita. Encik Suami kata tepung pelita dibungkus dengan daun pisang. Penjual kuih kata tepung pelita ini dibungkus dengan daun pandan.  Entahlah! 

Lain kali kalau hendak makan kuih tepung pelita kenalah  buat sendiri. 

Rasa menyesal pula merungut depan Encik Suami apabila Encik Suami beritahu hampir satu jam setengah mengharung kesesakan jalan raya untuk sampai ke Bazar Ramadan semata-mata untuk membeli kuih tepung pelita dan kuih akok.

Kuih Akok

Hidangan Berbuka 26 Ramadan

Petang tadi Encik Suami tanya hendak berbuka puasa apa? Nanti dia akan beli di Bazar Ramadan. Amie kata tak perlulah beli kuih. Kuih tako yang dibeli kelmarin pun tak habis dimakan. Belikan timun sajalah. Amie hendak buat acar. Masak nasi, masak kurma telur dan goreng sekeping ikan tenggiri. Firdaus memang suka makan ikan goreng, syaratnya goreng berempah!

Kurma Telur

Ikan Tenggiri Goreng Berempah

Acar Timun & Sengkuang



Firdaus pesan supaya Encik Suami belikannya kuih pastil. Encik Suami belikan juga popia. 

Selamat Berbuka Puasa.
Bismillah.

Hanya tinggal tiga hari sahaja lagi umat Islam berpuasa. Mudah-mudahan kita semua dikurniakan kesihatan dan dipermudahkan segala urusan di sepanjang bulan mulia ini.

17 comments

  1. Nampak sedap2 belaka
    Selamat berbuka puasa

    BalasPadam
  2. Sedap-sedap semuanya. Selamat berbuka puasa.

    BalasPadam
  3. Dugaan berpuasa. Saya haritu lama jugalah hampir 2 minggu. Syukur sekarang dah kembali sihat. Semoga kesihatan kak Amie bertabah baik.
    Gigih Daus tolong siat-siat jejari ketam tu. Nak makan, haruslah kena rajin kan Daus. Ahh sudah, kita pulak yang confused kuih tako dengan tepung pelita ni kalau dari segi rupa dia. Kalau rasa, boleh juga tahu mana tako mana tepung pelita.
    First time tengok telur masak kurma, telur di hiris² begitu. Bagus juga kan macam tu, kuah boleh serap dalam telur. Lebih puas hati dan berbaloi lagi menikmati hidangan masak sendiri berbanding di Bazar. Tapi kalau tak larat tu kita beli je lah. Ikut keadaan konsepnya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama juga saya tak demam. Bila demam, lama pula hendak sihatnya. Tapi tak apalah, dugaan kecil. Mungkin kurang rehat.
      Firdaus suka masakan kurma terutama kuahnya.
      Ya, tak larat masak elok beli sajalah. Lagi pun bila badan tak sihat, selera nak makan pun hilang.

      Padam
  4. Ikan tenggiri goreng rempah tu nampak simple , tapi sedapkan .. tiba-tiba rasa nak buat resepi tu petang ni m nak kena cari ikan tenggiri laa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap CCL.
      Lagilah kalau sekeping makan bertiga. Yang rebur-rebut tu yang best!

      Padam
  5. alhamdulillah sedap semuanya...moga amie dh sht sediakala

    BalasPadam
  6. Pastel nya isi apa kak Amie? Kalo di sini pastel biasa isi kentang dan wortel atau isi bihun. Kalo pastel khas menado lain pula, isinya ikan cakalang. Tapi namanya panada.

    Kue tepung pelita dan kue di atas tapi miriiiip yaa. Saya pun pasti tersalah ini kalo beli 😅

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pastil isi bihun. Asalnya bikinan orang Suluk.
      Kue tepung pelita yang asli dibungkus dengan daun pisang. Ada air gula di bawahnya. Rasanya juga tidak sama dengan kue tako walaupun ada dua lapisan.

      Padam
  7. Semua sedap. Suka akok dan Tako tu. Nak buat malas, pergi beli pun malas :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaa... samalah dengan saya. Harapkan Encik Suami sajalah yang beli.

      Padam
  8. Nampak sedap Bihun Goreng Pedas tu. Budak satu ni, suka makan pedas ya. Sy tak suka tau org jual ckp kuih tako tu tepung pelita. Tepung pelita mesti nak kena guna daun pisang.

    BalasPadam
  9. Saya tertarik kurma telur tu cantik berkelar petak begitu...Tak terfikir nak kelar macam tu

    BalasPadam
  10. sempat lagi ya kak amie melukis atas telur rebus tu
    hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe