Udang Nestum Goreng Tepung BESTARI

6:34 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini Firdaus tamat latihan choral speaking pada pukul 4:30 petang. Pagi tadi Firdaus tak mahu bawa bekal makanan. Agaknya sesekali teringin beli makanan di kantin. Jadi Encik Suami bekalkan duit sahaja. Tentu balik sekolah perut rasa lapar. 

Selepas solat asar, Amie bergegas ke dapur dan masak nasi. Teringat Firdaus suka makan udang nestum, jadi Amie pun selongkar peti sejuk dan kabinet dapur mencari bahan-bahan untuk menu kegemarannya itu. 

Ketika sedang menggoreng udang, Firdaus pun sampai ke rumah dan meluru ke dapur. Namnpak lapar sungguh dan tidak sabar untuk makan. Amie suruh Firdaus mandi dan solat asar. Sebentar nanti bolehlah makan sama-sama.

Resipi Udang Nestum ini sama sahaja dengan masakan yang lepas-lepas. Kalau sebelum ini Amie gunakan minyak sapi, tetapi kali ini Amie gunakan mentega sahaja. Udangnya pula Amie bersihkan, buang kulit dan kepala, hanya tinggalkan ekor sahaja. Rasanya lebih baiklah buang kulit sebab tak perlu makan sambil buat kerja kupas kulit udang! Kemudian Amie gaulkan udang dengan sedikit tepung BESTARI sebelum digoreng.

Udang Nestum Goreng Tepung BESTARI

Resipi Udang Nestum Goreng Tepung BESTARI
Bahan-bahan:

  • 20 ekor udang kertas - bersihkan - buang kulit dan kepala - tarik urat belakang udang
  • 7 ulas bawang putih - cincang
  • 12 tangkai cili padi Siam - hiris / cincang
  • 2 pelepah daun kari - lurutkan
  • 2 cawan serbuk nestum original
  • 1 cawan tepung goreng spicy BESTARI
  • minyak untuk menggoreng udang
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 sudu kecil gula pasir
  • 1 sudu kecil serbuk Maggi Cukup Rasa
Cara memasak:

  1. Setelah udang dibilas, toskan seketika. 
  2. Kemudian taburkan tepung goreng spicy BESTARI dan golek-golekkan sedikit supaya lekat merata.
  3. Goreng udang sehingga masak. Angkat dan toskan.
  4. Tinggalkan dua sudu besar minyak bekas gorengan udang.
  5. Tambahkan dua sudu besar mentega.
  6. Goreng bawang putih, cili padi dan daun kari hingga garing.
  7. Masukkan serbuk nestum dan kacau sebati.
  8. Seterusnya masukkan udang.
  9. Tambahkan satu sudu kecil serbuk Maggi Cukup Rasa dan satu sudu kecil gula pasir.
  10. Gaul rata dan padamkan api dapur.


Kalau sudah namanya udang, orang kata masak apa pun sedap. Bertambahlah sedapnya kalau masak Udang Nestum Goreng Tepung BESTARI. Bertambahlah kelazatannya apabila udang sudah tidak berkulit. Tak perlu kupas kulit sewaktu makan. Bismillah, dan terus suap ke mulut!


12 comments

  1. saya pun suka gunakan tepung bistari. goreng tempe, goreng udang, goreng roti semua nak dicelup dalam tepung bistari

    BalasPadam
    Balasan
    1. Senang kan MY. Tak perlu tsmbsh perasa lain.

      Padam
  2. Nampak sedap. Bau dia mesti wangi kan?

    BalasPadam
  3. Saya pernah makan ini pas di Malaysia, tak pernah masak sendiri 😅. Memang sedap, ada rasa pedas dikit, dan manis gurih. Pada dasarnya saya suka sangat udang kak. Jadi mau diolah macam manapun bagi saya tetap sedap. ❤️🤤

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, ada rasa pedas dan manis. Mengolahnya pun cukup mudah. Tidak perlu banyak bahan.

      Padam
  4. mesti harum masa menggoreng tu kak, seronokla Daus ya

    BalasPadam
  5. aduyai, bertabah le saya ni x boleh makan udang allergy huhu

    BalasPadam
  6. Lauk kegemaran Daus, mesti tak sabar dia nak makan. Betul juga cakap kak Amie tu. Senang kerja nak makan tak ada kulit. Boleh tiruvasi cara kak Amie. hihi...

    BalasPadam
  7. Fav Dania ni kak amie..SA nak buat la..tapi dia lebih suka sotong..nanti nak cuba buat udang..dia makan x..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe