Jam Gadang Bukit Tinggi

8:55 PTG


Bismillahirrahmanirrahim.
Jom jalan-jalan ke Kota Bukit Tinggi
Jam Gadang, sebuah menara jam bersaiz besar tersergam gagah di Bukit Tinggi berukuran setinggi 26 meter. Jam Gadang dibina sekitar tahun 1926 dan kini berusia hampir satu abad. Jam Gadang mulai dibangun pada 1926-1927 atas inisiatif Hendrik Roelof Rookmaaker, sekretaris kota atau controleur Fort de Kock (sekarang Kota Bukittinggi) pada masa pemerintahan Hindia Belanda. Jamnya merupakan hadiah dari Ratu Belanda Wilhelmina. Ia terletak bersebelahan pejabat Walikota Bukit Tinggi. Seorang arkitek dari Koto Gadang bernama Yazid Rajo Mangkuto bertindak sebagai penanggungjawab pembangunan,sementara pelaksanaannya ditangani oleh Haji Moran dengan mandurnya St. Gigi Ameh.

Sumber : JAM GADANG

Jam Gadang

Dikatakan bahawa Jam Gadang pernah mengalami tiga kali perubahan pada bentuk atapnya:
  • Semasa dibina di zaman pemerintahan Hindia Belanda,  bumbungnya berbentuk bulat dengan patung ayam jantan menghadap ke arah timur. Simbolik bentuk atap ini menyindir agar orang Kurai, Banuhampu sampai orang Sarik Sungai Puar bangun pagi apabila ayam  berkokok.

  • Semasa pendudukan Jepun pula, bentuk atapnya berubah bentuk Kuil Shinto.

  • Setelah Indonesia merdeka, bumbung atau atap Jam Gadang dibuah menjadi bentuk gonjong seperti bumbung pada rumah adat Minangkabau, Rumah Gadang.
Google : Jam Gadang (Gambar 1933)
Jam Gadang (Gambar bawah :1939)




Google : Bumbung Jam Gadang bentuk Kuil Shinto (Gambar diambil 1948).

Google : Jam Gadang sewaktu pendudukan Jepun.



Jam Gadang menjadi lokasi peristiwa penting ketika:
  •  Kemerdekaan Indonesia seperti pengibaran bendera merah putih (1945), 
  •  Demonstrasi Nasi Bungkus (1950),
  • Pembunuhan 187 penduduk setempat oleh tentera Indonesia atas tuduhan terlibat Pemerintahan Revolusioner Republik Indonesia (1959).
Sumber: JAM GADANG


Sana sini panas menyengat. Langit tetap membiru. Matahari terus menyimbahkan cahayanya yang terik. Nampaknya tidak boleh berlama-lama di sini. Sementara menunggu kawan-kawan seorang demi seorang mengabadikan diri bergambar di depan Jam Gadang, kita melihat-lihat sekitar, Terpandang empunya beberapa buah kereta kuda sedang mencari rezeki di tengah kota.




Alhamdulillah. Rezeki menghampiri atau menghampiri rezeki?


Melihat pemandangan sepintas lalu begini terasa betapa eratnya hubungan kekeluargaan yang dibina. Ibu bapa muda dan anak-anak kecil.


Semoga berbahagia.
Bahagia empunya kereta kuda mendapat pelanggan.
Bahagia keluarga kecil mengeratkan hubungan kekeluargaan berkeliling Kota Bukit Tinggi dengan menaiki kereta kuda.


Kami pun berbahagia juga dapat mengambil foto di hadapan menara Jam Gadang yang menyimpan banyak sejarah.


Jom teruskan perjalanan mengelilingi Kota Bukit Tinggi.

8 comments

  1. Oh,jam gadang tu ada sejarahnya...
    Terima kasih cikgu selalu berkongsi info

    BalasPadam
  2. Dari warna fotonya, dan biru langit klihatan sangat panasnya waktu itu kak 😄😄.

    Saya tahu jam ini pernah berganti atap, tapi baru skr lihat bentuknya 😄. Dulu hanya cerita dari guide.

    Waktu ke jam gadang pun saya tak terlalu serius mendengar penjelasan guide, Krn di sekitar sana banyak sangat penjual kuliner🤣. Jadi lebih fokus kesana 😅

    BalasPadam
  3. nice info kak... walaupun belum pernah pegi tp dh tau sedikit sebanyak sejarah jam gadang... cantik gambar ramai² tu... jgn lupa buat photobook tau

    BalasPadam
  4. Walau cuaca agak panas dan langit biru tapi gambar2 nampak cantik sangat.

    BalasPadam
  5. landmark Bkt Tinggi...langit biru..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe