Segalanya Tentang Jagung

4:07 PTG

Bismillahirrahanirrahim.
Apabila van membelok arah Jagung Super Manis F1 Aina, hati bersorak gembira. Nampaknya kami ada peluang menikmati sekali lagi pelbagai jenis cemilan yang diperbuat dari jagung dan juga hirup kopi kawa seperti dulu: CERITA SECANGKIR KOPI KAWA DAUN & KUE-KUE JAGUNG MANIS.

Segalanya Tentang Jagung


Pemandangan di bahagian belakang bersebelahan dengan tandas.


Pemandangan di bahagian hadapan masih seperti enam tahun lalu.

Lapek Jaguang

Pegedil Jagung

Rakik Jaguang


Tak ingat apa nama kuih jagung yang satu ini. Cepat sangat habis. Angkat dari kuali, berebut pelanggan beli.


Kuih ini berinti jagung juga.

Makan kue-kue berasaskan jagung sambil hirup kopi kawa daun.

Kopi Kawa Daun


Masing-masing memilih kuih yang diisukai.



Tak sempat nak makan lapek jagung sebab perut sudah penuh diisi dengan pelbagai kuih jagung yang lain.


Kuih-kuih kering disusun di dalam rak.




Di antara pelbagai jenis makanan kering, terselit rakik maco!

Gambar dari entri lama.

Alhamdulillah. Sepanjang berada di sini, memang penuh perut dengan pegedil jagung sampai tak memandang kuih lain.... ahaks! Suka sangat kita dengan kue yang satu ini.

5 comments

  1. wah sedapnya jagung manis adun pelbagai jenis makanan mudah usus cerna tu

    BalasPadam
  2. Pegedil jagung tu macam cucur/cekodok jagung?

    BalasPadam
  3. Pernah baca info pasal kopi kawa yang katanya dibuat daripada daun kopi..teringin hendak mencuba

    BalasPadam
  4. Aissssh kak amiieee, saya saja belum pernah kesana laaah 😍😍🤣. Rasanya memang harus ke Padang lagi, saya tak puas dulu kesana hanya weekend saja. Tak cukup utk eksplor banyak.

    Malah baru tau ada tempat yg jual jagung manis seperti ini 😍😍

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe