Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI

7:26 PTG

Bismillahirrahirrahmanirrahim.
Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI ini cerita minggu lepas. Hari ini baru sempat untuk dijadikan entri. Tidak ada aktiviti masak-masak petang tadi. Dua hari kita tumpukan perhatian menyiapkan bahan untuk bengkel teknik menjawab SPM. Kita lupakan dapur untuk seketika. Alhamdulillah, bengkel berjalan lancar bermula dari pukul 7:15 sehinggalah pukul 12:15 tengah hari. Rehat selama setengah jam pada pukul 9:15-9:45. Turut sama hadir bengkel ialah murid-murid dari Sekolah Menengah Sains LD.

Sebelah petangnya pula menghadiri in house training untuk mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan (PJK). Seorang rakan guru PJK naik pangkat menjadi penolong pegawai pendidikan daerah, jadi tiada guru pengganti. Mata pelajaran PJK yang diajarnya dibahagi-bahagikan kepada lima orang guru yang bukan opsyen PJK termasuklah kita. Mudah-mudahan kami dapat ilmu baharu untuk diaplikasi dalam kehidupan. Belek-belek buku teks PJK, banyak sangat info terkini tentang dunia kesihatan yang kami tidak ikuti atau terlepas pandang.

Sampai di rumah, terus rebahkan diri. Badan terasa longlai, dan betis pula terasa kejang. Rupanya tidak sedar, bergerak ke sana ke mari dari awal pagi dan berdiri hampir lima jam ketika mengendalikan bengkel. Peluh meleleh di muka, baju pula terasa kuyup! Tak sedar, berjam-jam dalam keadaan panas di dalam kelas. Walaupun ada kipas siling, tapi kita berdiri agak jauh dari kipas.

Hari ini kami makan di luar.

Berbalik cerita Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI yang sudah wassalam (pinjam perkataan dari SK), itu kita jadikan lauk tambahan makan nasi goreng. Nasi goreng ini pun ada ceritanya juga. Nasi sejuk sudah terkumpul sedikt-sedikit selama beberapa hari dalam peti sejuk. Kita pun tidak sempat untuk goreng di pagi hari, jadi kita goreng waktu tengah hari. Kira jadi hidangan tengah harilah pula. Tidaklah berlaku pembaziran nasi. Dapatlah jimatkan beras yang semakin naik harganya sekarang ini.

Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI.

Ikan bilis segar ini kami beli di Eco Fresh Sri Perdana. Sekilogram berharga RM8.00. Biasanya ikan bilis segar begini sedap dijadikan 'kilau'. Boleh makan dengan nasi atau putu. Tapi Encik Suami minta goreng dengan tepung. Kita pun gorenglah dengan tepung BESTARI tapi tambah beberapa bahan lain.

Nasi goreng ini Amie tambahkan perencah Nasi Goreng ADABI. Bahan perencah lain untuk memeriahkan nasi goreng termasuklah kacang panjang, lobak merah dan jagung. Kita memang suka masukkan kacang panjang lebih sikit. Oleh kerana terlupa hendak jadikan telur sebagai perencah, jadi Amie dadarkan saja telur jadi rakan kongsi ikan bilis goreng sebagai peneman nasi goreng.

Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI & Telur Dadar


Nasi Goreng Adabi, Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI & Telur Dadar

Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI

Resipi Ikan Bilis Segar Goreng Tepung BESTARI
Bahan-bahan:

  • 500 gram ikan bilis segar - bersihkan - tos
  • 1 cawan tepung BESTARI
  • 5 helai daun ketumbar jawa - hiris
  • minyak
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk:
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • 1 cm halia
Cara memasak:
  1. Gaul ikan bilis dengan bahan kisar, daun ketumbar dan garam / perasa pilihan.
  2. Lumurkan dengan tepung BESTARI.
  3. Goreng sehingga kuning keemasan.
  4. Angkat dan toskan.

5 comments

  1. Terserlah kesegaran ikan bilis tu..lutsinar kemeraha & mata masih bersinar.pasti manis dan segar juga isinya.
    Kat sini ada juga jual di labelkan sebagai " Bilis Tembaga" tapi dah pecah la perutnya.Cuma sesekali teringin beli la juga ...

    BalasPadam
  2. Tepung Bestari ini mungkin tepung serbaguna kalo di Indonesia ya kak. Yang untuk gorengan kan yaa. Saya nak coba buat ikan bilis goreng ini. Dulu rasanya mama sering buat, zaman kami kecil. Tapi dulu saya tak suka ikan. Ntah kenapa setelah besar baru mulai rasa suka 😁

    BalasPadam
  3. Favourite nasi goreng letak kacang panjang. krup krap krup krap rangup. Lama juga tak masak nasi goreng guna perencah nasi goreng. Ikan kecil-kecil ni goreng tepung, rangup betul.

    BalasPadam
  4. Ikan bilis segar goreng tepung, mesti krup krap krup krap bila dikunyah.

    BalasPadam
  5. Ni mesti sedap krup krap bila masuk mulut ni...dh la segar plak tu..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe