Jalan-Jalan Cari Sarapan di Warung Bandar Tabanak

9:45 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Cuaca hari ini kelihatan cerah. Matahari memancarkan sinarnya yang hangat di serata tempat LDU. Mudah-mudahan perarakan Maulidur Rasul di LDU dengan lancar.

Selepas membeli buah-buahan di Bandar Tabanak, kami terus mencari tempat makan untuk alas perut. Encik Suami ajak sarapan di warung paling hujung di antara berpuluh-puluh warung yang ada. Di situlah setiap pagi Encik Suami tunaikan nafkah untuk Amie dan Firdaus sebelum ke sekolah. Biasanya kami tiba di sini pada pukul enam pagi. Memang ramailah pelanggan membeli sarapan di sini untuk bekal ke tempat kerja.

Sekiranya hari cuti, jika berkesempatan kami akan singgah sarapan di sini. Makanan yang dihidangkan masih panas berasap. Banyak pilihan untuk sarapan dan pada pukul 10 pagi sudah siap terhidang segala lauk-pauk untuk makan tengah hari. Kalau tengah hari, kami jarang makan di sini kerana kebanyakan lauk sudah habis.

Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna & Telur Rebus

Warung Fazriana Padaidi ini tidaklah besar, tetapi sentiasa kelihatan kemas dan barangan seperti bahan minuman tersusun rapi. Kerusi dan meja makan bersih dan sentiasa dilap.



Menurut tuan punya warung ini, mereka mula masak seawal pukul empat pagi. Sementara ibu (tuan punya warung) masak, beberapa orang anak perempuannya melayani pelanggan yang datang membeli. Salah seorang anak perempuannya masih belajar di sekolah Amie. Memang Amie sangat kagum, dengan usianya 14 tahun dan menjawat tanggungjawab sebagai pengawas sekolah, masih mempunyai masa membantu ibunya di warung! Selain itu, salah seorang anak lelakinya belajar di tingkatan lima di sekolah yang sama. Rupanya ada lagi anak lelaki usia 10 tahun satu kelas dengan Firdaus. Kadang-kadang kalau kebetulan kami beli sarapan di sini untuk dibuat bekal Firdaus, kami bawa sekali kawan Firdaus ini naik kereta ke sekolah.
Selain anak-anak, rasanya ramai juga yang membantu masak dan melayan pelanggan di warung ini. Mungkin keluarga atau pekerjanya.


Firdaus pelanggan tetap peha ayam goreng!
Biasanya Firdaus minta bihun goreng Singapura dengan seketul peha ayam goreng sebagai bekal ke sekolah.

Selain mi goreng, bihun goreng, kuetiaw goreng, nasi goreng, ada banyak lagi pilihan makanan untuk sarapan pagi. Semuanya panas-panas belaka.

Kopi O kegemaran kami. Memang hitam, pekat dan sedap!


Sesekali minum di sini kami tidak lepaskan peluang menikmati pisang goreng. Ada ubi kayu goreng dan ubi rambat @ ubi manis goreng juga.


Seperti kebiasaannya setiap kali hidangan dihantar ke meja mesti disertakan sekali dengan semangkuk kecil sup kosong yang masih panas.

Nasi Kuning Sambal Ikan Tuna & Telur Rebus kegemaran Amie. 

Encik Suami berminat dengan Kuetiaw Goreng & Fu Chuk Goreng Berinti Ikan.

Antara bekalan saraapan yang Amie beli di sini sekiranya tidak sempat masak di rumah.
Biasanya Amie beli bihun goreng Singapura dengan peha ayam goreng, sama dengan bekalan Firdaus.

Kadang-kadang Amie minta bihun goreng tambah mi goreng dengan sayap ayam goreng.

Ada ketikanya hendak meratah ayam goreng dan wantan goreng sahaja sebagai bekal.
Kalau ada wantan goreng, Firdaus memang minta beli buat bekal ke sekolah.


Pagi ini kami berkunjung lagi ke sini.

Encik Suami belanja kita makan mi goreng dan minum kopi O.

Encik Suami : Bihun Goreng & Fu Chuk Inti Ikan

Amie : Mi Goreng & Peria & Terung Sumbat Isi Ikan

Beginilah hidangan mi goreng, tambah peria dan terung sumbat dan semangkuk kecil sup kosong!
Bismillah.

12 comments

  1. makanan yang amie masak of makan tak pernah tak menyelerakan. semua saya suku, mgkin selera kita more or less sama kan 😁

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Sama rupanya selera kita ya.

      Padam
  2. Bihun gorengnya itu.. warna dan rasa menggugah selera kak, kopi hitamnya full di gelas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah antara menu setiap kali sarapan pagi kami di sini.

      Padam
  3. Oh, sempat ya Kak Amie sarapan di warung sebelum ke sekolah. Tentu pagi² dah keluar tu. Menarik menu warung dan mengenyangkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Warung tu tak jauh dari sekolah. Sekolah pula tak jauh dari rumah. Pukul 5:45 pagi sudah keluar rumah. Sempat singgah-singgah.

      Padam
  4. Menarik semua menunya..
    Paling bikin ngiler pastinya lah nasi kuning sambal ikan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu memang menu yang sentiasa jadi buruan kalau sarapan.

      Padam
  5. Di sana jam masuk sekolah jam Berapa ya kak? Saya susah kalo nak beli sarapan dari luar begini, karena Rata2 buka pukul 7 pagi. Sementara anak sekolah hrs sudah di sekolah jam 6.30 🤣🤣 artinya jam 6 pagi dah berangkat. Belum ada warung yg buka wkwkwkwk.

    Sedap2 lagi kliatannya menu mereka yaa 👍😄

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waktu sekolah jam 6:45 pagi. Di sini sebelum pukul enam pagi banyak warung makan sudah dibuka. Jadi, kalau tidak sempat bawa bekal dari rumah, beli saja di warung. Banyak pilihan makanan berbanding di kantin sekolah.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe