Sarapan Makaroni Goreng Pedas

8:49 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Cuaca di LD nampak cerah pagi ini. Selak langsir dari jendela ruang tamu, terlihat langit warna biru tanpa awan. Keadaan begini sudah tentunya memberi laluan sepenuhnya matahari menyimbahkan cahaya ke muka bumi. Bekalan vitamin D tersebar di mana-mana. Alhamdulillah. Mudah-mudahan sihat walafiat semua penghuni alam.

Pukul 9:30 nanti Firdaus ada janji temu dengan doktor gigi. Awal pagi lagi Amie sudah sediakan sarapan. Sebelum ke klinik pergigian, kenalah alas perut dahulu. Amie hidangkan Makaroni Goreng Pedas, cucur udang campur jagung dan minuman panas air mata kucing atau lo han kuo.

Makaroni Goreng Pedas, Cucur Udang Campur Jagung & Lo Han Kuo

Amie dan Encik Suami makan Makaroni Goreng Pedas. Firdaus makan cucur udang campur jagung. Agak lama juga tak buat cucur kegemaran anak-anak.

Air Mata Kucing atau Lo Han Kuo yang sedap!

Makaroni Goreng Pedas

Resipi Makaroni Goreng Pedas
Bahan-bahan:
  • 200 gram makaroni - rebus selama 8-10 minit - tambahkan sedikit garam dan minyak sewaktu merebus - toskan
  • 350 gram sos spaghetti tradisional
  • 2 sudu besar serbuk cili
  • 1 cawan hirisan sotong kembang
  • 1 pokok sawi - potong ikut citarasa
  • 3 ulas bawang putih - cincang
  • 1 labu bawang besar Holland - cincang
  • 1 cawan air
  • 4 sudu besar minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak.
  2. Goreng bawang putih dan bawang besar hingga layu.
  3. Masukkan sos spaghetti dan serbuk cili. 
  4. Tuangkan air dan masak sehingga mendidih dan terbit minyak.
  5. Kemudian masukkan sotong, diikuti dengan makaroni dan sayur sawi.
  6. Gaul rata. 
  7. Taburkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  8. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.


7 comments

  1. Sedapnya cucur udang + jagung.
    Belum pernah try minuman ni.Macam menarik.
    Semoga Daus dimudahkan urusan janji temunya

    BalasPadam
  2. Yang pedas² ni tambah selera. Ada cucur jagung dan udang lagi tu, patutlah mambang tak nampak di sini. Daus ada selera makan ke tu nak jumpa doc gigi ? 🤭

    BalasPadam
  3. sedapnya macaroni goreng pedas... dah mkn pedas lepas tu pekena cucur jagung mmg mantap lah

    BalasPadam
  4. kakkkkk saya terus lapar tengok makaroni goreng ni.... mana nak cari tgh2 hari niiiiii

    BalasPadam
  5. Saya lagi ada macaroni di stok lemari, tapi tak ada sos spaghetti tradisionalnya 🤣🤣🤣. Yg tradisional ini maksudnya bolognese ya kak?

    Nak cari dulu, baru nanti coba bikin. Selama ini kalau masak macaroni itu2 saja, Mac and cheese 😂😂

    BalasPadam
  6. Ohh ye lah kan..Dah lama tak nampak kak Amie buat cucur jagung kegemaran Daus. Tengok kak Amie masak macaroni goreng pedas, rasa lama juga tak masak macaroni goreng.

    BalasPadam
  7. Ini fav dania..entah kenapa SA dh x boleh makan pedas ..sebu dan angin pedih uku hati

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe