Sebungkus Rakik Maco 10 Ribu Rupiah

10:43 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sewaktu kami sedang menunggu kedatangan Sue dan Hajah, serta tertunggu-tunggu sarapan tiba-tiba kami ditegur oleh seorang lelaki yang menjinjing dua buah bekas berisi makanan kering. Dengan ramahnya beliau menyapa kami dan menghulurkan sebungkus makanan kering tersebut untuk kami cicipi.

Oh, rempeyek! Ujar Amie.
Ibu, ini bukan rempeyek, katanya sambil tersenyum.
Ini rakik maco. Coba dirasa. Tidak apa-apa kalau tidak beli, sambungnya lagi.

Bungkusan rakik maco dibuka. Kemudian dari satu tangan ke tangan yang lain bungkusan dihulur. Kami mengambil seorang sekeping. Terlihat kepingan rakik maco dengan seekor ikan kecil menempel di situ dikelilingi hirisan seperti daun kunyit atau daun limau purut, pada firasat sendiri. Nampak istimewa sekali rakik maco ini.


Kepingan Rakik Maco


Penjual rakik maco ini memperkenalkan namanya sebagai Pak Armando, dari Gunung Merapi (Ganuang Marapi) Sumatera Barat.


Selepas mencicipi rakik maco, masing-masing pun membeli jajanan tersebut. Kalau tak silap harganya IDR10,000 sebungkus. Amie teruja ingin tahu bahan yang digunakan untuk menghasilkan rakik maco kerana rasanya memang agak berbeza dengan rempeyek yang biasa kita makan. Amie andaikan rakik maco ini menggunakan tepung selain tepung gandum, kurang rangup seperti rempeyek seolah-olahnya ada campuran tepung beras dan mungkin juga tiada campuran kapur makan serta santan!


Rakik maco itu nanti bolehlah dimakan sewaktu berada di dalam bas parawisata.


Amie sempat bertanya kepada Pak Armando bahan-bahan yang digunakan untuk membuat adunan rakik maco.


Menurut Pak Armando adunan rakik maco resipi keluarganya terdiri daripada:
  • tepung beras
  • daun jeruk
  • daun kunyit
  • daun ketumbar tumbuh di sawah
  • daun ketumbar jawa tumbuh di pinggir gunung berapi
  • ikan trasak - sejenis ikan kecil
Inilah antara bahan yang disebut oleh Pak Armando. Pada fikiran Amie apabila disebut ketumbar tumbuh dari sawah mungkin pokok ketumbar yang biasa kita gunakan, manakala daun ketumbar jawa tumbuh di pinggir gunung sudah tentunya pokok ketumbar jawa yang berdaun panjang.

Setelah merujuk Pak Herman dan Pak Raajab, rupanya ikan trasak yang dimaksudkan ikan ikan teri kering (sejenis ikan bilis). Menurut Pak Herman ikan trasak sebutan dalam bahasa Indonesia tetapi orang Minang memanggilnya ikan maco. Jadi, namanya RAKIK MACO.

Kemudian Amie cuba tanya Pak Google untuk mengetahui lebih lanjut tentang rakik maco ini. Perkataan rakik berasal dari bahasa Minang yang bermaksud rempeyek atau kerupuk. Maco pula sejenis ikan teri kecil yang bernama ikan maco.

  • Rakik maco terbuat dari beberapa bahan campuran telur, tepung beras, ikan maco dan bumbu halus: bawang putih, ketumbar, jahe, kunyit, dan cabai.

  • Berbeda dengan rempeyek, adonan rakik maco sedikit lebih kental dan tebal. Begitu juga dengan warnanya. Rakik maco berwarna lebih terang, seperti ke oren-orenan dikarenakan ada tambahan cabai dan kunyit.

  • Selain itu, rakik maco terasa pedas, asin, dan terdapat beberapa ekor ikan maco diatasnya. Rasa pedas dan gurih dari ikan maco inilah menghasilkan cita rasa yang khas serta menjadi kunci rahasia kelezatan rempeyek khas Minang.

  • Rasanya yang pedas dan gurih sangat cocok dijadikan sebagai pelengkap ketika makan nasi baik sebagai pelengkap lauk atau sebagai kerupuk. Dahulu, rakik maco bahkan dijadikan sebagai alternatif lauk bagi masyarakat Minang.

  • Rakik maco juga memiliki beberapa macam bentuk yang berbeda di tiap daerah di Sumatera Barat, seperti di Kota Padang dan Pariaman pada umumnya berbentuk lingkaran. Namun, terdapat juga rakik maco yang berbentuk persegi yang biasanya di produksi dari Batusangkar.
Rakik Maco

Barangkali rakik maco ini berkeluarga dengan rempeyek juga. Cuma, bahan adunannya  sedikit berbeza. Rempeyek pun ada banyak jenis seperti rempeyek kacang tanah, rempeyek kacang dhal, rempeyek kacang hijau yang dipanggil tumpi, rempeyek bayam dan seumpamanya.

4 comments

  1. Uniknya siap ada ikan maco kecil menempel pada rakik tu..
    Terima kasih atas info makanan dari Sumatra ini

    BalasPadam
  2. Good info ni.
    Gamaknya rempeyek yang dijual ditempat kami buatan orang Indonesia sebab diletak daun limau purut dan daun kunyit. Kalau rempeyek orang tempatan tak letak daun2 ni.

    BalasPadam
  3. Lewat cerita kak Amie baru tau ada keripik rakik maco ini, kriuk"ya kak...baiknya pak Armando berbagi resep👍

    BalasPadam
  4. Ya ampuuun kak Amie, saya jadi tahu namanya rakik Maco setelah baca ini 🤣🤣🤣. Saya tahu kerupuk ini, tapi tak tahu nama hahahahah. Memang mirip rempeyek. Tapi dia agak pedas dikit. Saya suka, tapi tak ada yg jual di JKT 🤣🤣. Harus ke Padang memang 😄

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe