Coto Makassar & Nasi Minyak di Pagi Aidil Adha

7:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kami suka makan Coto Makassar di warung tetapi sekarang tidaklah dapat menikmatinya seenak dahulu. Dalam semangkuk Coto Makassar, bahan seperti perut dan lain-lain semakin sedikit, dihiris halus-halus  dan kadang-kadang boleh dikira dengan jari. Kalau hendak puas makan, kenalah rajin masak sendiri. Waktu hari raya, kadang-kadang Amie masak Coto Makassar untuk tetamu. Kali ini Amie masak Coto Makassar untuk hidangan keluarga sahaja.

Untuk menghasilkan Coto Makassar yang enak, Amie gunakan resipi yang dipelajari daripada pembantu rumah MIL & MIL. Lama dulu, entah di mana bekas pembantu rumah itu sekarang. Walaupun tidak pernah bertemu lagi, tetapi kenangannya tetap bersama kami terutama sewaktu menyediakan dan makan Coto Makassar. 

Resipinya ada di sini:

Coto Makassar

Nasi Minyak & The Gang

Awal pagi lagi Lina, anak buah sudah siap masak nasi minyak. Dikirimkannya kami dua bekas nasi minyak dengan lauk ayam rendang dan daging masak hitam. Amie tambahkan acar dari dapur sendiri.


Amie buat acar timun campur mangga dan epal hijau.

Encik Suami makan dua mangkuk Coto Makassar!

Jumpa lagi!

7 comments

  1. Aaduhai...sedapnya hirup coto makasar tu...mesti rasa segar badan kan kak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap SA.
      Aroma sup coto tu yang membangkitkan selera.

      Padam
  2. Walaupun tak pernah menikmatinya, terasa sedapnya Coto Makassar dalam gambar. Nasi minyak lagilah nampak sedap.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat sendiri memang sedap SA.
      Kita ikhlas bubuh bahan yang sedap-sedap hahahahaa!

      Padam
  3. Teringin pula makan coto makasar tu tapi kat sini belum jumpa lagi. Kalau tengok bahan dan cara memasak takdelah rumit, cuma perlukan kerajinan je 😅

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe