Sambal Tempoyak Sedap di Restoran Gulai Kampung Kuala Lipis

9:34 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Biasanya kita akan teringat-ingat akan keenakan makanan yang pernah kita jamah. Sampai sekarang seakan-akan terasa sambal tempoyak yang sangat sedap ketika kami makan tengah hari di Restoran Gulai Kampung di Kuala Lipis. 

Sambal Tempoyak dan Sambal Belacan


Kami tiba di Kuala Lipis pada pukul 11:40 tengah hari. Kami tidak terus singgah makan, sebaliknya meronda dahulu kawasan sekitar. Namun begitu Amie tidak banyak mengambil gambar.




Amie minta Abang Farid cari tempat makan di Kuala Lipis. Abang Farid kongsikan di group keluarga tempat makan di Restoran Gulai Kampung Kuala Lipis. Menjelang pukul 12 tengah hari, kami pun mencari tempat makan tersebut.

Inilah Restoran Gulai Kampung Kuala Lipis.


Banyak pilihan makanan di sini. Semuanya nampak menyelerakan sehingga rambang mata dibuatnya. Kami memilih:
  • Nasi Putih
  • Sayur Campur
  • Kerabu Pucuk Paku
  • Kerabu Mangga
  • Sup Kaki Ayam
  • Gulai Tempoyak Patin
  • Ikan Talapia Bakar
  • Sambal Tempoyak, Sambal Belacan dan Air Asam
  • Jus Oren
  • Sirap Bandung
  • Air Botol
Jumlah bayaran : RM58.00


Jus Oren & Sirap Bandung


Setiap lauk yang dipilih sudah ada tuannya!


Encik Suami : Gulai Tempoyak Patin

Amie : Sup Kaki Ayam

Kerabu Pucuk Paku & Kerabu Mangga

Air Asam & Ikan Talapia


Firdaus makan nasi dengan ikan talapia bakar tetapi cicah dengan sambal belacan. Habis sambal belacan Firdaus makan tak tinggal sisa. Encik Suami pula makan sebahagian ikan talapia dengan air asam. Gulai tempoyak ikan patin pun Encik Suami makan juga. Katanya, kuahnya sangat sedap.

Sambal Tempoyak yang tidak dapat dilupakan! Kita hendak cari resipi sambal tempoyak yang menggamit selera ini! Mungkin tempoyak baharu atau gunakan durian berkualiti untuk menghasilkan tempoyak! 


Sepanjang jalan pulang menuju ke Ipoh, masih teringat-ingat sambal tempoyak!

Kupon Parking Majlis Daerah Lipis

Dan satu lagi kenangan yang ingin Encik Suami simpan. Sewaktu hendak makan di Restoran Gulai Kampung Kuala Lipis, kami tidak mempunyai kupon parking kereta. Bertanyalah Encik Suami kepada seorang peniaga keturunan India di situ, di manakah boleh beli kupon tersebut. Peniaga itu berikan sekeping kupon parking kereta miliknya secara percuma. Encik Suami sangat berterima kasih di atas pertolongan tersebut. Kata Encik Suami, kupon tersebut akan dibawa balik ke LD sebagai kenang-kenangan. Semoga peniaga tersebut dipermudahkan urusan mencari rezeki dan urusan lainnya.

12 comments

  1. Eh, okay sangat harga tu. Lauk pun banyak. Lapar pula perut tengok ikan talapia tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Banyak jenis lauk kami ambil.
      Moga tambah rezeki tuan punya restoran.

      Padam
  2. Budi yang baik dikenang jua. Bukan pada nilai duit, tapi pada keikhlasan memberi. Seronok dapat jumpa orang baik2.

    Pandai Daus makan sambal belacan, tahan pedas dia ya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah.
      Gembira sangat Encik Suami sampai bawa kupon ke LD buat kenangan budi baik peniaga tersebut.

      Padam
  3. Sy belum pernah sampai kampung DCT ni, Kak Amie. Sedap nampak lauk2nya.

    BalasPadam
  4. Sedap2 lauknya tu Kak Amie. Bila tengok sup kaki ayam, hari ni nak buat sup kaki ayam jugak la.

    BalasPadam
  5. Allah, memang mengiurkan sambal tempoyak tu!
    Lauk pauk lain pun semuanya nampak sedap belaka...

    BalasPadam
  6. murahnyaaaa kak dah laa sedap murah pula tu memang berbaloi baloi dtg dari jauh👍👍👍

    BalasPadam
  7. Aduhhh... lagi 4 minit nak ke jam 1 tghri, nampak pulak post ni... auto lapar!

    BalasPadam
  8. Lauknya banyak harga murah. Sedap semuanya. Tempoyak kalau durian baru memang umph

    BalasPadam
  9. Nampak sedap makanan tu semua..mesti harga pun murah kan kak amie...kupon tu sekarang semua tempat macam perlu ada..NS ngan Melaka..ada apps utk parking jugak

    BalasPadam
  10. Sha yang tengok sambal tempoyak tu pun terasa-rasa kesedapannya.. hehehe

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe