Sotong Masak Kari Tanpa Santan

7:12 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini keluarkan sedikit asap dari dapur. Amie masak sotong. Biasanya goreng kunyit sahaja tetapi kali ini masak kari pula. Tanpa santan. Sedap sungguh Sotong Masak Kari Tanpa Santan. Encik Suami suka, Firdaus lagilah terlebih suka! Maklumlah balik sekolah, penat dan perut lapar! Terbau aroma Sotong Masak Kari Tanpa Santan, melompat-lompat gembiralah budak kecil itu.

Amie gunakan sotong torak untuk masakan ini. Amie tambahkan hirisan kacang panjang. Sebaiknya bubuh tomato atau kacang bendi, tapi hanya kacang panjang saja yang ada. Itu pun sudah cukup enak dinikmati dengan nasi putih!


Resipi Sotong Masak Kari Tanpa Santan
Bahan-bahan:
  • 500 gram sotong torak - bersihkan - potong ikut suka
  • 5 batang kacang panjang - hiris serong
  • 2 pelepah daun kari - lurutkan daunnya
  • 2 sudu besar rempah kari ikan
  • 2 sudu besar rempah kari daging
  • 2 sudu kecil halba campur
  • 2 sudu kecil pati asam jawa
  • 2 sudu kecil gula
  • 3 ulas bawang putih - hiris
  • 3 biji bawang merah - hiris
  • 1 labu bawang besar - hiris
  • 10 biji cili padi / hirisan cili merah / hijau - pilihan
  • 1/2 cawan minyak
  • 2 cawan air
  • garam / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris, daun kari dan halba campur hingga terbit aroma.
  2. Kemudian masukkan serbuk rempah kari. Perlahankan api dapur.
  3. Apabila bahan tumisan mulai garing, tambahkan air sedikit demi sedikit dan biarkan mendidih sehingga pecah minyak.
  4. Setelah kuah agak pekat, masukkan gula dan pati asam jawa. Biarkan seketika.
  5. Kemudian masukkan sekali sotong, cili padi dan kacang panjang.
  6. Taburkan garam / perasa pilihan. 
  7. Kacau rata.
  8. Apabila sotong sudah mengembang / menggeliat dan kacang panjang berubah warna, padamkan api dapur.
Oleh kerana sotong akan mengeluarkan air, sebaiknya biarlah kuah kari menjadi pekat dahulu sebelum masukkan sotong. Masak sotong sekejap antara satu hingga dua minit sahaja supaya tidak liat.
Amie sengaja masukkan cili padi sebiji-sebiji sebab Encik Suami kurang menggemari rasa pedas. Jadi, sewaktu makan bolehlah picit cili padi untuk rasa lebih pedas.

Sotong Masak Kari Tanpa Santan

4 comments

  1. Sedapnya nampak kari sotong tu, mari jom tukar dengan kari rusuk lembu sy.

    BalasPadam
  2. terliur nengok rupa sotong tu kak oi

    BalasPadam
  3. Aduhai sedapnyaaaa...terus rasa lapar perut SA

    BalasPadam
  4. janji ada sotong kak. ada santan ke tak belakang cerita. janji sedapppp😁

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe