Kepala Ikan Tenggiri Masak Sup Berempah

7:50 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Agak lama juga dapur tidak berasap. Minggu ini asyik sibuk memanjang dan selalu balik lewat petang. Hari ini balik lebih awal dari biasa, dan sempatlah masak Kepala Ikan Tenggiri Masak Sup Perencah cincai-cincai! Selalunya bubuh rempah empat atau lima sekawan tetapi kali ini gunakan serbuk rempah sup sahaja. 


Kepala Ikan Tenggiri Masak Sup Berempah


Lauk tambahan: Peria Tumis dengan Udang & Kerabu Mangga Muda

Peria Tumis dengan Udang

Kerabu Mangga Muda

Kicap Lada

Samosa Kentang

Firdaus pesan supaya gorengkan samosa untuknya. Sebelum sampai ke rumah, sudah terhidang sepiring samosa untuknya.

Kepala Ikan tenggiri Masak Sup Berempah

Untuk tambah koleksi resipi ikan, kita tepeklah resipi Kepala Ikan Tenggiri Masak Sup Berempah di sini. Kalau tumis rempah empat atau lima sekawan memang lebih sedaplah rasanya. Tak apalah, gunakan serbuk rempah sup pun sedap juga tapi pastikan tidaklah berlebihan sehingga menenggelamkan rasa manis ikan.

Bahan-bahan:
  • 1 bahagian kepala ikan tenggiri - belah 2 - cuci bersih
  • 1 liter air
  • 1 sudu besar serbuk rempah sup
  • 2 batang serai - diketuk
  • 7 biji tomato kampung
  • 4 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk
  • garam / perasa pilihan
  • bawang goreng & hirisan daun sup
Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 1 labu bawang besar
  • 3 cm halia
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak. Tumis bahan hiris dan serai sehingga terbit aroma.
  2. Gunakan api sederhana. Masukkan serbuk rempah sup. Jika terlalu kering tambahkan sedikit air.
  3. Setelah naik bau, tuangkan sebanyak 1 liter air. Biarkan sehingga mendidih.
  4. Kemudian masukkan kepala ikan tenggiri. Biarkan selama lima minit atau sehingga ikan masak.
  5. Taburkan lada hitam, tomato kampung dan garam / perasa pilihan.
  6. Kacau beberapa kali dan padamkan api dapur.
  7. Semasa menghidang, taburkan hirisan daun sup, bawang goreng dan perahkan jus limau nipis  atau limau kasturi.

11 comments

  1. Nampak sedapnyer
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  2. Itu dia, sibuk2 Kak Amie tetap rajin turun ke dapur menyediakan juadah yg sedap2 untuk keluarga.

    BalasPadam
  3. SA baru beli kepala ikan merah..nak buatkan sup untuk Mak Pah...tapi tu la..dia x selera makan plak...

    BalasPadam
  4. Boleh tahan banyak lauknya.

    BalasPadam
  5. uiiii tak dapat bayangkan kak amie sedang menghirup sup penuh nikmat...🤭

    BalasPadam
  6. Alahai.. sedapnya sup ikan merah, pasti manis rasa ikan tu.

    BalasPadam
  7. Menu Kak Amie masak sedap sedap. Kerabu Mangga Muda tu ratah pun sodap!

    BalasPadam
  8. sedapnya...sup dgn cili kicap..

    BalasPadam
  9. sedapnya supa ikan tenggiri kak, boleh la ikut resepi akak nnti

    BalasPadam
  10. simple tapi sedap tu kak... lagila ikan yang fresh

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe