Malaccan Melting Pot - Hawa's Artisan Kitchen

9:18 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Rabu malam 14 Jun 2023. Terlaksanalah hajat di hati untuk bersama-sama ahli panitia meraikan kenaikan peratus dan gred purata mata pelajaran yang turut meningkatkan gred keseluruhan mata pelajaran SPM 2022.

Alhamdulillah, mata pelajaran di bawah panitia yang Amie pegang mencapai peningkatan paling tinggi di antara semua mata pelajaran yang lain. Lebih 52%  mendapat gred A. Syukur Alhamdulillah. Sebagai menghargai usaha keras ahli panitia, Amie belanja mereka makan malam di Hawa's Artisan Kitchen. Amie juga jemput Ketua Bidang Kemanusiaan untuk bersama kami. 

Wajah ceria ahli panitia yang hadir pada malam itu.

Semuanya ada 10 orang.



Tepat pukul tujuh malam, Amie sampai ke sini. Ketika itu Jusna, Yusnidah dan John sudah ada di situ, duduk menikmati air bunga telang dan keropok bawang.



Sebagaimana terpancar keceriaan di wajah masing-masing, semoga di hati turut rasa gembira!

Bacaan doa makan diketuai oleh Ketua Bidang Kemanusiaan, Ustaz Hasnan.

Minuman air bunga telang yang sangat sedap!


Hidangan pada malam Rabu ialah set Malaccan Melting Pot.

Malaccan Melting Pot


Malaccan Melting Pot mengandungi:
  • Nasi Putih
  • Ayam Masak Kicap & Kentang & Cendawan Shiitake
  • Kerabu Pucuk Paku & Kacang Gajus
  • Sup
  • Terung Goreng
  • Cencaluk
Minuman & Dessert:
  • Air Bunga Telang
  • Teh Moringa & Kopi
  • Ais Krim Pilihan : Durian  / Nanas / Buah Naga / Durian Belanda
  • Kuih Lapis
Ayam Masak Kicap

Terung Goreng

Cencaluk

Rasa gembira sangat sebab rakan-rakan yang hadir makan dengan penuh selera dan kami ditawarkan untuk menambah makanan. Ramai yang meminta sup. Kuah sup yang dihidangkan sangat sedap! Amie sendiri hirup dua mangkuk. Ada yang meminta tambahan nasi, ayam, cencaluk, kerabu pucuk paku dan terung goreng.

Kuih Lapis

Ais Krim Durian & Kuih Lapis


Sebahagian besar daripada kami memilih ais krim durian. Rasanya sangatlah sedap. Maklumlah semuanya dibuat sendiri. Isi durian tidak dikisar hancur, jadi dapatlah kami merasai tekstur isi durian tersebut.

Ais Krim Durian yang sangat lazat!

Teh Moringa

Ketika minuman panas hendak dihidangkan, masing-masing ingin mencuba teh moringa.
Amie memilih kopi sebab aromanya sangat menggoda. Takut pula tak boleh tidur malam. Mungkin sangat letih, malam itu Amie tidur lena! Biasanya susah hendak lelapkan mata selepas minum kopi.

Kopi ajaib, sebab boleh tidur selepas minum secawan!

Nanti nak cuba beli kopi di sini.


Terima kasih kawan-kawan yang sudi hadir pada malam itu. Terima kasih Kavvy kerana bantu Amie untuk membuat tempahan makan malam di Hawa's Artisan Kitchen. Semoga semuanya gembira dan sentiasa bersemangat untuk meneruskan tugas mendidik anak bangsa.



8 comments

  1. Alhamdulillah terpancar kegembiraan pada wajah setiap rakan guru yg hadir. Tahniah kepada Kak Amie dan team panitia yang lain atas kecemerlangan keputusan SPM utk subjek yg diajar. 52% mendapat A ialah keputusan yg sangat membanggakan!

    BalasPadam
  2. Tahniah kak amie dan semua student spm last year..moga terus cemerlang semuanya..

    BalasPadam
  3. Tahniah cikgu2 di atas kejayaan yang dicapai
    Selamat menjamu selera

    BalasPadam
  4. Tahniah ye, atas usaha cikgu² semua, ramai anak murid cemerlang. Sedapnya, makan². Semua nampak happy.

    BalasPadam
  5. Menarik dan unik konsep hidangan dan menu di sini, Kak Amie. Tentunya sedap sebab ramai yang minta tambah.

    BalasPadam
  6. Tahniah Cikgu Amie dan semua guru-guru yang berdedikasi mengajar anak-anak murid.
    Semua hebat-hebat belaka!

    BalasPadam
  7. Tahniah Kak Amie dan tahniah buat semua guru- guru yang terlibat..

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah, tahniah Cikgu Amie & team...Malaccan cuisine..sedapnya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe