Bunga Betik Tumis Pedas dengan Ikan Masin

5:34 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang ini berangan hendak masuk dapur yang akhir-akhir ini jarang berasap. Tiba-tiba anak buah Encik Suami telefon dari kampung. Daat jemputan  ke majlis sambutan ulang tahun cucu buah. Tak jadilah masak!

Kita cerita Bunga Betik Tumis Pedas dengan Ikan Masin. Ini cerita kelmarin. Encik Suami hendak makan nasi lauk bunga betik. Sebenarnya bunga petik yang pahit ini pun sudah harga kayangan, sama taraf dengan sayur lain. Bunga betik ini pemberian kawan Encik Suami. Oleh kerana banyak, jadi Encik Suami masukkan ke dalam peti sejuk bahagian beku. Bolehlah dimasak beberapa kali.

Bunga Betik Tumis Pedas dengan Ikan Masin

Bahan-bahan:
  • 3 cawan bunga betik
  • 1 ekor ikan masin - bersihkan dan potong ikut saiz yang digemari
  • garam / gula / perasa pilihan
  • 4 sudu besar minyak
Bahan hiris:
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar
  • 20 tangkai cili padi
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dalam kuali.
  2. Tumis bahan hiris bersama ikan masin hingga terbit aroma.
  3. Masukkan bunga betik. Gaul rata.
  4. Kemudian masukkan garam / gula / perasa pilihan.
  5. Biarkan seketika.
  6. Kacau beberapa kali.
  7. Padamkan api dapur.
Sup Labu Siam

Kita pula hendak hirup kuah sup. Jadi kita didihkan labu siam bersama cendawan shiitake, white fungus dan kurma merah. Bubuh bawang besar dan bawang putih. Setelah semua bahan menjadi lembut, kita masukkan tomato kampung, dan bubuh perasa. Kacau beberapa kali, dan terus padamkan api dapur. Lama tak hirup sup. Aduhai... berpeluh-peluh jadinya!

Ikan Ayam Laut

Minta ihsan Encik Suami untuk bersihkan ikan ayam laut. Malas hendak siang sisiknya. Oleh kerana isinya sangat lembut, kita lumur sedikit tepung jagung sebelum menggorengnya.

Sekian, cerita dari dapur.

7 comments

  1. senyum saya tenguk anak buah dapat cucu buah....saya dah ada cucu buah dan cucu buah pun dah kahwin tunggu cicit buah pulak. hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah, dah dimulakan dengan anak buah, jadinya terus ke cucu buah, cicit buah segala.

      Padam
  2. Wahhh.. dah dua kali Kak Amie masak bunga betik tanpa direbus dahulu.

    BalasPadam
  3. dana tak pernah masak bunga betik ni kak tapi tengok orang makan macam sedap, mak dulu suka buat ulam ni

    BalasPadam
  4. Serba serbi barang naik harga sekarang ni kan Kak Amie. Bunga dah mahal, inikan harga buah betik. Selalu beli 2 biji kecil pun dah cecah RM10. Bunga betik belum pernah makan lagi. Kalau tumis pedas mesti sedap tu gabung dengan pahit pahitnya.

    BalasPadam
  5. Semuanya mahal..
    Sedap bunga betik ini walaupun pahit..

    BalasPadam
  6. susah nak dapat bunga betik...sup labu siam nampak sedap, manis2 kurma cina..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe