Makan Mentarang Bakar, Sup Belut dan Belangkas Masak Lemak di Sekinchan

11:28 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Dalam perjalanan pulang dari Ipoh menuju ke Kuala Selangor, kami singgah makan tengah hari di:
Faridah Mentarang Bakar,
Batu 47 3/4, 
Tali Air Sungai Leman,
Sekinchan, Selangor.

Menjamu selera pada pukul 12 tengah hari.


Selalu lalu-lalang di sini kalau ke Perak, tetapi baru kali ini berkesempatan singgah.




Antara menu yang dihidang:
  • Nasi Putih - RM2 X 5 = RM10.00
  • Asam Pedas Sayur Keladi - RM5 
  • Mentarang Bakar - RM20.00
  • Belangkas Masak Lemak -RM15.00
  • Sup Belut - RM15.00
  • Siakap 3 Rasa - RM50.00
  • Cencaru Sumbat Kelapa - RM20.00
  • Kerang Rebus - RM13.00
  • Jus Epal - RM12.50
  • Jus Nanas - RM12.50
Jumlah : RM173.00

Jus Epal : RM12.50
Jus Nanas: RM12.50

Mentarang Bakar : RM20.00


Teringat waktu kecil dahulu, selalu makan mentarang rebus. Tak perlu beli. Hanya kutip dalam lumpur di Pantai Jeram sahaja. Sudah berpuluh tahun tidak makan mentarang! Anak-anak pun tak pandai makan, jadi kita seorang sahajalah meratahnya.

Asam Pedas Sayur Keladi : RM5.00

Ternampak Asam Pedas Sayur Keladi. Kita ambil semangkuk yang sudah tersedia. Pun tidak ada siapa yang pandai makan. Puaslah kita meratah seorang. Sedap! Hendak tambah lagi, terfikir pula nanti perut penuh tak boleh isi makanan yang lain. Cukuplah!
Sebenarnya rindu hendak makan makanan yang sekian lama tidak dijamah!

Air Asam

Kerang Rebus : RM13.00

Kerang Rebus pun turut menjentik selera! Maklumlah membesar dengan kerang-kerangan begini. Sudah tentu nostalgia lalu kembali menyapa! Terhidu aroma kerang rebus yang Bonda masak dengan serai! Sedap dimakan begitu saja, atau cecah air asam.

Belangkas Masak Lemak Saiz Kecil : RM15.00

Terkenang beramai-ramai panggang belangkas, dan makan telurnya cecah air asam. Ketika musim belangkas naik ke pantai, memang berkarung-karung bawa pulang belangkas betina yang isinya penuh telur. 
Sama juga, hanya kita seorang yang makan!

Sup Belut : RM15


Sup Belut ini Amie dengan Encik Suami yang makan.


Sedap rasa kuahnya.

Ikan Cencaru Panggang Sumbat Kelapa : RM20.00

Siakap 3 Rasa : RM50.00

Tak tahu apa rasa ikan siakap ini sebab kita hanya fokus makan lauk yang dirindui. Abang Farid dengan Aseeyah dan Firdaus yang berminat dengan Siakap 3 Rasa ini.



Kami memilih tempat duduk lesehan di bahagian tepi restoran.

Menikmati hidangan hingga ke butir nasi yang terakhir!

15 comments

  1. lauk pauk nostalgia ye kak...dekat sini belum pernah jumpa mentarang yang banyak siput buluh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya suka siput buluh, tapi jarang jumpa pulak di sini.

      Padam
  2. Nampak berselera sungguh Kak Amie menikmati makanan yang dirindui tu. Saya pernah jugak ke Sekinchan tapi tak pernah singgah makan kat sini. Insha Allah ada peluang nak jugak singgah sini mencuba mentarang tu. Kerang rebus tu buat kecur air liur je 🤤

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lama saya mencari mentarang, akhirnya jumpa di Sekinchan.
      Kerang rebus memang sedap! Manis isinya.

      Padam
  3. Mentarang tu rasanya boleh makan. Tapiii..belangkas dengan belut...tak tau usia2 mcm ni boleh telan atau tidak...nampak tempting..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya tak pernah masak belut, tapi boleh makan kalau orang lain masak.

      Padam
  4. SELAMAT SAMBUT AIDILADHA MAAF ZAHIR BATIN AMIE N FAMILI..MAKANAN BIASA RASANYA LUARBIASA KAN

    BalasPadam
    Balasan
    1. Salam Aidil Adha Kak PI.
      Rindu makanan dulu-dulu.

      Padam
  5. Kalau sy ada kat situ, bolehlah kita kongsi makan belangkas masak lemak cili api dan asam pedas keladi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SK... Kak Amie ratah seorang belangkas dengan asam pedas keladi tu.

      Padam
  6. Sedapnya belangkas..SA pun dah lama x makan belangkas kak...nampak terbuka selera semua tu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul SA.
      Berselera sungguh makan di sini.

      Padam
  7. uiiii boleh tahan jg ya harga mentarang skrg.

    untung kak amie dpt mkn asam pedas sayur keladi sorg2 x de sapa nk kacau😀

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe