Sarapan di Canning Dim Sum Ipoh

10:04 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Tahun lepas Abang Farid hendak belanja kami makan di Canning Dim Sum, Ipoh tetapi tidak ada rezekinya. Kali pertama datang, tempat makan penuh sesak dan jika mahu kami diminta menunggu setengah jam tetapi tidak dijanjikan makanan masih ada! Kali kedua hendak datang, tutup pula tempatnya. Bagaimanapun, untuk tidak hampakan kami Abang Farid bawa kami makan dim sum di GREENTOWN DIMSUM CAFE IPOH.

Kali ini rezeki tidak salah alamat kerana kami bermalam di alamat yang betul.... ahaks! Abang Farid memilih penginapan di Tambun Inn Hotel kerana katanya tidak jauh dari Taman Canning, tempat makan dim sum seperti yang pernah dijanjikan! Bolehlah kami sarapan di sini sebelum bertolak balik ke Selangor.

Lebih kurang pukul 7:30 pagi, kami sudah berada di pintu masuk Canning Dim Sum. kami sangka, kamilah pelanggan terawal, rupanya tempat duduk sudah banyak yang penuh. Alhamdulillah, kami tidak perlu menunggu tempat duduk kerana ada sebuah meja kosong untuk kami berlima.

Apa itu dim sum?
Dim sum ialah sejenis masakan Cina yang merupakan hidangan ringan dan biasanya disajikan bersama teh Cina. Dim sum disediakan dalam bentuk atau saiz kecil dan mengandungi bahan seperti daging, ayam, udang, sayur-sayuran dan seumpamanya. Ada dua jenis dim sum iaitu dim sum goreng dan dim sum kukus. Banyaklah jenis dan nama dim sum mengikut bahan yang digunakan seperti siew mai atau shumai, wantan, pau dan sebagainya.

Siew Mai pelbagai jenis.

Abang Farid memesan chinese tea panas.

Air panas boleh ditambah ke dalam teko dari semasa ke semasa.

Minuman sihat dan menyegarkan!


Bersarapan di Canning Dim Sum memang satu pengalaman yang sangat menyeronokkan! Apa tidaknya. Para pelayan bergerak pantas melayani para pelanggan. Sebaik sahaja minuman di bawa ke meja, pelayan yang lain datang membawa dulang dipenuhi pelbagai jenis dim sum. Pelanggan hanya perlu memilih dim sum yang disukai. Kemudian pelayan akan mencatat di atas kertas menu yang tersedia di atas meja. 



Melihat pelayan yang berulang-alik mendekati meja kami dengan membawa pelbagai dim sum sudah tentu tak senang hati kalau tidak mencapainya bawa ke meja! Sudahlah semuanya kecil comel! Jadi, ambil sahajalah mana yang berkenan di hati.

Kalau boleh hendak merasa banyak jenis menu! Jadi, eloklah ambil sedikit demi sedikit supaya tidak terus berasa kenyang kerana di sini terdapat lebih 50 jenis dim sum yang disajikan!

Bismillah.



Ruang meja kembali lapang setelah pelayan mengangkat bekas pengukus dim sum yang telah kosong. Datang pula pelayan lain membawa dulang berisi dim sum jenis lain pula. Ambil sajalah mana-mana jenis yang belum dijamah.



Pada masa yang sama para pelanggan boleh memesan makanan dan minuman lain selain dim sum. Kami memesan air mineral dan kopi ais yang sangat sedap! Kalau datang ke sini, jangan lupa cuba ais kopinya ya! Harganya pun tidak mencekik leher, hanya RM5.00 sahaja.


Inilah antara beberapa jenis dim sum pelbagai rasa yang kami nikmati. 



Four Season Blessing

Abang Farid cadangkan supaya kami mencuba Four Season Blessing yang dikatakan mewakili empat musim : winter, autumn, spring dan summer. Istimewanya  bahan pewarna yang digunakan terdiri daripada bahan semula jadi seperti red pepper, green spinach, white cabbage dan blue butterfly pea flower. Dan keempat-empat jenis dim sum ini mempunyai rasa yang berbeza.

Tak sabar hendak jamah Four Season Blessing ini!

Yummy!

Beancurd Skin Prawn


Chicken Wontons

Makanan lain yang kami pesan dari dapur Canning Dim Sum termasuklah bubur nasi dan lain-lain seperti di bawah ini. 

Bubur Ayam

Steamed Glutinous Rice

Tak ingat apa namanya!

Sotong Ball

Fried Radish Cake

Harga kesemua makanan untuk kami berlima sebanyak RM147.30 sen dan termasuk cukai menjadikan jumlah keseluruhan RM163.50 sen. Memang kenyang sungguhlah kami isi perut di sini. Nampaknya bukan setakat alas perut untuk sarapan tapi penuh perut apabila meninggalkan Canning Dim Sum yang terletak di:
No 1, Lebuh Cecil Rae,
Taman Canning, 
Ipoh, Perak.
Tel: 05-5415556


Kami meninggalkan Canning Dim Sum pada pukul 8:30 pagi. 


Harap-harapnya kalau datang  ke Ipoh pada masa yang lain, bolehlah singgah lagi di Canning Dim Sum. Banyak lagi menu dim sum lain yang sedap-sedap ingin dicuba!

16 comments

  1. Wahhh.. pagi sungguh sampainya tu Kak Amie. Sy suka Fried Radish Cake di sini, sedap sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap FRC tu SA. Perut dah kenyang tapi nak order juga!

      Padam
  2. Nampak sedap semua pilihannya tu kak, harga pun kira murah la sebab untuk makan 5 orang dan ambil banyak jenis dimsum dan makanan lain.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Dana.
      Harganya kira okey, tak cekik leher heheheee.

      Padam
  3. tmpt ni adik ada ajk pegi juga..tk smp lg...rmi juga tgk kwn2 dh smp....mmg rmi yg suggest kopi ais tu

    BalasPadam
  4. menarik betul dim sum nya...ada yg pertama kali nampak....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada pelbagai jenis, tapi yang ini pun dah tak muat perut. Lain kali kena datang lagi, cuba yang lain pula.

      Padam
  5. Saya suka fried raddish cake tu!

    BalasPadam
  6. Sedapnya dim sum..alaaa...terus teringin..nak makan dim sum kat Dolly Dim Sum NuSentral ni asyik penuh je

    BalasPadam
  7. murahnyaaaaa kopi ais dia!!!!
    masuk resto dim sum ni mcm ada 1 perangai pelik. kalau boleh nk try semua kan kak? hahahaha

    nampaknya sy kena trn ke ipoh lg ni. nk try dim sum.kat sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rindu pula nak datang sini lagi tau Anies... kalaulah dekat...hahahaha kalau!

      Padam
  8. rm5 tu hrga apa? tringin nak try tpi ghisau hrga kyangan

    BalasPadam
    Balasan
    1. RM5 tu harga kopi ais. Sedap. Harga biasa-biasa saja di sini. Taklah kayangan sangat.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe