Sarapan Ubi Goreng Berempah Cicah Sambal Ijo & Secawan Kopi Tenom

10:35 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jom sarapan pagi bersama kami dengan:

  • Ubi Goreng Berempah
  • Sambal Ijo
  • Kopi Tenom
Ubi Goreng Berempah ini, aromanya semerbak satu dapur! Apalagi setelah terhidang bersama secawan kopi Tenom yang hitam pekat dan wangi. Ditambah pula dengan cicahan Sambal Ijo. 

Ubi Goreng Berempah
Sambal Ijo
Kopi Tenom

Ubi Goreng Berempah

Sambal Ijo



Resipi Ubi Goreng Berempah
Bahan-bahan:

  • 600 gram ubi kayu - kupas kulit - potong ikut suka
  • air secukupnya untuk merebus
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • garam / perasa pilihan
  • minyak untuk menggoreng
Bahan kisar / pemerap:
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • 1 sudu kecil jintan putih biji
  • 1 sudu kecik jintan manis biji
  • 1 sudu besar ketumbar biji
Cara memasak:
  1. Rebus ubi kayu hingga empuk. Toskan.
  2. Tuangkan bahan kisar / pemerap dan taburkan garam / perasa pilihan serta serbuk kunyit di atas ubi kayu rebus.
  3. Gaul sekata. Biarkan lebih kurang 10 minit.
  4. Panaskan minyak.
  5. Goreng ubi kayu sehingga kuning keemasan.
  6. Angkat dan toskan.


Selain Ubi Kayu Goreng Berempah, Amie selalu juga goreng pedas tanpa rempah. Hanya gaulkan dengan bahan kisar seperti bawang putih, bawang merah, cili padi dan udang kering. Aduhai.... enak banget!

Selamat berhujung minggu bersama yang tersayang.

4 comments

  1. Alamak.. tak tahan tengok ubi goreng tu.. sedap sangat ni!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Teringat makan ubi goreng berempah waktu balik kampung tempoh hari. Itu pasal usahakan juga cari ubi kayu dan goreng sendiri.

      Padam
  2. Ubi goreng berempah dan secawan kopi memang mengasyikkan..

    BalasPadam
  3. Sa x pernah makan...nak cuba tapi x berani ni..SA kan berangin badan kalau makan ubi..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe