Daging Rusa Goreng Kunyit Yang Sedap!

9:02 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Esok sambutan Aidil Adha 1444. Tentu ramai yang balik kampung menyambut raya bersama keluarga. Dan sudah semestinya sedang sibuk menyiapkan juadah seperti rendang dan ketupat untuk dihidangkan dan dinikmati bersama insan tersayang.

Kelmarin kami berbelanja sedikit sebagai persediaan memasak untuk hidangan di pagi raya. Cadangnya hendak rebus ketupat segera, masak rendang daging rusa dan buat kuah kacang. Encik Suami pula beberapa kali menyebut 'coto'. Agaknya teringin hendak makan coto makassar.  Petang tadi Amie  sudah rebus daging dan perut untuk dibuat coto. Esok pagi bolehlah masak nasi himpit dan sediakan kuah coto.

Amie pun sudah hiris daging rusa untuk dibuat rendang. Bahan untuk merendang pun sudah tersedia. Tapi, entah mengapa semangat untuk masak-masak jatuh ke laut! Rasa sunyi dan sepi sendirian di dapur. Amie simpan daging rusa dam kelapa parut yang hendak dibuat kerisik ke dalam peti sejuk.  Amie beritahu Encik Suami, esok pagi sahajalah masak rendang.

Encik Suami sangka Amie letih. Katanya: Berehatlah dulu kalau penat.

Rasanya hendak tidur awal malam ini. Esok pagi boleh bangun sebelum subuh untuk masak apa yang patut. Sebelum itu, Amie hendak kongsikan resipi Daging Rusa Goreng Kunyit.

Daging Rusa Goreng Kunyit

Daging Rusa Goreng Kunyit

Resipi Daging Rusa Goreng Kunyit
Bahan-bahan:
  • 400 gram daging rusa - hiris nipis - arah bertentangan dengan garisan urat daging supaya tidak liat
  • 1 sudu besar serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 labu bawang besar - mayang kasar
  • 2 batang kacang panjang - hiris serong
  • 1/4 batang lobak - kupas kulit - potong bulat
  • 1 tangkai cili hijau - potong 4
  • 1 tangkai cili merah - potong 4
  • 3 sudu besar minyak
  • air secukupnya
  • garam /gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Gaul daging rusa bersama garam dan kunyit. 
  2. Perap seketika.
  3. Masukkan bahan pera ke dalam kuali.
  4. Tuangkan air melebihi paras daging.
  5. Tuangkan dua sudu besar minyak.
  6. Tutup kuali dan masak dengan api perlahan.
  7. Kacau sekali-sekala.
  8. Apabila daging rusa empuk dan air mulai berkurangan, masukkan 1 sudu minyak lagi. 
  9. Kemudian masukkan bawang besar, kacang panjang, lobak merah, cili merah dan cili hijau.
  10. Jika kurang rasa, tambahkan garam / gula / perasa pilihan.
  11. Gaul beberapa kali dan padamkan api dapur.

Daging Rusa Goreng Kunyit

Daging Rusa Goreng Kunyit ini Amie masak untuk lauk berbuka puasa Encik Suami petang tadi. Mungkin daging muda, jadi tidaklah lama memasaknya supaya empuk. Firdaus pula yang menyukainya. Katanya, dapat makan nasi dengan kuah minyaknya pun sudah cukup sedap. Habis licin Firdaus makan daging rusa, tinggal sayur kacang panjang dan lobak merah di dalam mangkuk!

Teringat daging rusa yang disimpan semula dalam peti sejuk. Harapnya, esok pagi menjadilah rendang rusanya.

Selamat malam semua.
Jumpa lagi.


9 comments

  1. Rare betul menu raya ni. Selamat Hari Raya Aidiladha Kak Amie!

    BalasPadam
  2. Oh, masak goreng kunyit simple macam ni boleh bocor periuk nasi!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah SK, masak sekali-sekala jew.
      Susah juga kalau bocor periuk nasinya.

      Padam
  3. Sedap plak nampak kejadian daging rusa goreng kunyit tu...mana plak nak cari daging rusa kat seremban ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. Agaknya kalau rajin cari boleh jumpa tu SA. Pernah dengar ada ternakan rusa di Malaya.

      Padam
  4. yg nama lauk goreng kunyit ni tak kisahlah seafood or daging tetap akan terbuka selera bla pekena nasi putih panas panas surrrrrrrrr

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe