Sarapan Apa Pagi Ini?

10:43 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jumpa lagi di pagi Isnin yang redup. Suasana di luar kelihatan mendung. Marilah jemput sarapan bersama di dapur Amie. Kawan-kawan sarapan apa pagi ini? Amie goreng cucu jagung campur udang dan melempeng pisang lagi! Sayang ada lebihan pisang yang tak dimakan. Eloklah buat lempeng.

Sarapan pagi dengan cucur jagung campur udang dan lempeng pisang.


Sebelum ini kita sudah kongsikan beberapa entri tentang lempeng pisang. Lempeng pisang air tangan kita ditambah jagung krim. Adunannya memang agak pekat, tetapi apabila masuk kuali, jadi lembik sedikit kerana kita kurangkan tepung. Jadi, kalau sesiapa hendak mencuba, kenalah bersabar melayan karenahnya. Kena gunakan api perlahan sahaja. Nak terbailkkan pun kena berhati-hati. Berbaloilah dengan caranya bagai menatang minyak yang penuh, sebab apabila masuk mulut memang hendak menambah 4-5 keping!

Ada yang suka lempeng tebal, ada yang suka lempeng nipis. Amie suka lempeng nipis dan garing. Sementara kita goreng cucur jagung campur udang atas permintaan Firdaus, kita melempeng di tungku sebelah. Firdaus pula bantu bancuh minuman milo.


Jemput makan lempeng. 


Puas hati dapat menikmati lempeng pisang jagung krim yang sangat sedap. Tak terkira berapa keping masuk mulut...ahaks! Bukan apa, tak sempat kira! Lagi satu, lempeng kali ini kita buat nipis dan garing. Biasanya buat tebal sikit.

Di bawah ini kita kongsikan beberapa entri Lempeng Pisang Jagung Krim. Bolehlah terjah ke sana untuk tutorial lengkap.








Resipi Lempeng Pisang Jagung Krim pernah tersiar dalam Majalah AROMA 2013. Eh, hampir 10 tahun sudah! RESEPI AMIE'S LITTLE KITCHEN DALAM MAJALAH AROMA JANUARI 2013




8 comments

  1. sedapnyaaaa lempeng pisang....lama dah SA x makan...cucur jagung tu selalu SA failed buat...hehehe

    BalasPadam
  2. Kita modenkan lempeng pisang SA. Lemak berkrim, disukai ramai... ahaks!

    BalasPadam
  3. pisang tgh banyak ni kat rumah. saya reti buat kek pisang aje...nnt boleh la try buat lempeng ni pula

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kek pisang pun sedap tapi lama sungguh saya tak buat kek pisang.

      Padam
  4. Masyaa Allah sedapnya.....nampak garing elok lempeng pisang comel dan cucur jagung..Lengkap hidangan savouri dan manis bersama secawan air milo...

    BalasPadam
  5. Thanks for sharing breakfast ideas. it's looking very yummy and I love to eat banana flakes .keep sharing more yummy recipe with us .Now it's time to avail
    Hi Vis Traffic Jacketfor more details.

    BalasPadam
  6. Really a nice idea, I love the combination thanks for this cool idea share more like this, Now it's time to avail generator installation for more information.

    BalasPadam
  7. Sedapnya hidangan kak Amie. Baru lepas buat lempeng semalam. Lempeng biasa lah tapi. Saya suka lempeng nipis dan garing macam kak Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe