Resipi Ikan Bawal Emas Goreng

8:18 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kita kongsikan paparan hidangan kelmarin. Hari ini kita tidak masak. Fuad belanja makan KFC kami bertiga dari Malaya.

Wokey!
Kelmarin petang kita masak nasi lauk ringkas-ringkas saja. Kita goreng ikan bawal emas seekor. Tambah sayur rebung masak lemak cili padi dan acar mangga.

Ikan Bawal Emas Goreng.


Hidangan makan tengah hari / malam.


Biasanya Amie potongkan limau sunkist atau betik, tetapi kelmarin potongkan buah naga nan merah menyala tapi tak berapa manis.


Acar Mangga.


Rebung Masak Lemak Cili Padi.


Kita nak kongsikan resipi ikan bawal emas goreng. Kita gaulkan garam, serbuk kunyit serta satu sudu besar halia dan bawang putih kisar. Kemudian goreng tenggelam hingga ikan masak. Kalau goreng hingga garing pun tetap sedap! Akibatnya, macam rasa tak cukup goreng seekor makan bertiga!

15 comments

  1. Memang sedap menu ikan goreng ni. Ratah sorang pun boleh settle

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan Sal. Nasib baik masih ingat orang belakang hihihiii.

      Padam
  2. Suka lauk masak lemak cili ali rebung. Ini memang menambah makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dapat kuahnya pun dah cukup sedap kan NA.

      Padam
  3. Semua dihujung jari sekarang kan...anak dari Malaya boleh bejalan famili kat Sabah..
    Nampak sedapnya bawal panas-panas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap tu Mama Cella. Kalau tak ingat memang nak ratah seekor sorang-sorang hihihii.

      Padam
  4. Ada masak lemak, ada yang goreng-goreng gitu memang tak cukup nasi dibuatnya kan kak amie hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang kombinasi mantap ye Lina, cuma tak ada sambal belacan pula.

      Padam
  5. gini ringkas ni kak? kalau dana dah lengkap sangat ni. Dana kalau ringkas lauk sardin atau sambal ikan je sejenis je kak hahahha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cara masak tu yang ringkas Dana hehehee... macam acar tu, potong-potong jew, ikan goreng jew.

      Padam
    2. ohhh ok2 bak kita panggil masak campak2 je ye kak

      Padam
  6. Hari tu masa kat pasar besar seremban dah pegang dah bawal emas..tapi letak balik..besar plak tu..kali ni kalau pi lagi SA nak beli gak ikan bawal emas tu and nak goreng macam ni...cicah air asam kan...uiiii...sedapnyaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bawal emas memang sedap. Haa... berlemak pula kan SA.

      Padam
  7. Ikan goreng macam tu pun sodap! Saya suka goreng ikan dengan garam, kunyit dan asam jawa sikit. Ada juga tengok resipi dengan bawang putih dan bawang merah tumbuk. sedap juga ye goreng dengan halia dan bawang putih. Ikan goreng sedap memang tak cukup rasanya. Sedap buat ratah ratah cicah sambal. Rasa nak tumpang duduk makan bersama pulak tengok menu menu kak Amie.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Halia bubuh sikit jew. Kebetulan ada halia kisar dicampur dengan bawang putih kisar. Tu yang ambil sesudu gaul dengan garam kunyit lumur kat ikan.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Makkah & Madinah ~Melaka ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Sabah ~Selangor ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puasa Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe