Asam Rebus Tempoyak Ikan Lolong

12:55 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Apa khabar rakan-rakan di hari minggu? Hari ini kita terpaksa kurungkan hasrat untuk jalan-jalan ke pasar. Kita perlukan masa untuk menyiapkan tugasan yang belum selesai. Kebetulan pula malam tadi banyak lauk-pauk anak buah bekalkan kami, jadi tak perlulah masak untuk makan tengahari kecuali masak nasi saja. Anak buah bungkuskan kami ikan cencaru panggang, ikan masin goreng dengan bawang dan cili hijau, ayam dan kuih-muih. Alhamdulillah, orang memberi kita terima dengan ikhlas. Semoga reseki mereka setiasa melimpah-ruah.

Amie berhenti rehat seketika dari menyiapkan kerja, dan tulis entri Asam Rebus Tempoyak Ikan Lolong. Amie pun tak pasti hari apa Amie masak ini, tapi yang pasti masakan minggu kepas , beberapa hari yang lalu.

Asam Rebus Tempoyak Ikan Lolong.

Kita memang teringin makan nasi dengan ikan lolong masak asam rebus dengan tempoyak. Alhamdulillah, hasrat di hati sudah terlaksana! Teringat-ingat betapa enaknya menikmati nasi panas dengan kuas asam pedas tempoyak! Ikan lolong itu kita suka bahagian matanya yang besar. Suka makan matanya!

Hidangan Tengah Hari



Asam Rebus Tempoyak Ikan Lolong

Ada pun resipi kita ini resipi main campak-campak sahaja. Bahan-yang yang digunakan pun mana yang nampak di depan mata. Tapi apabila makan, memang menambahlah kuahnya sampai pinggan nasi jadi banjir!

Bahan-bahan:

  • 4 ekor ikan lolong - bersihkan
  • 1 keping asam gelugur 
  • 1 batang serai - ketuk
  • 4 cawan air
  • garam / perasa pilihan
  • 1/2 batang timun - belah 4
Bahan kisar:
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji bawang merah
  • 10 biji cili padi
  • 3 sudu besar tempoyak
  • 4 cm kunyit hidup
  • 1 cawan air
Cara memasak:
  1. Jerang air di dalam periuk. Masukkan timun, serai, asam gelugur dan bahan kisar.
  2. Apabila kuah mendidih, masukkan ikan lolong.
  3. Taburkan garam / perasa pilihan. Kacau beberapa kali.
  4. Setelah ikan masak, keluarkan asam keping.
  5. Padamkan api dapur.
Sambal Buah Bambangan


Terliur pulalah apabila menulis entri ini!

5 comments

  1. Oh, tahulah kita kenapa namanya ikan lolong, hehehe. Rasa nak terbang ke sana, hirup2 kuah asam tempoyak.

    BalasPadam
  2. Unik nama ikan tu adakah ikan ni sama dengan "ikan uji rashid"?🤭
    Kita pun rasa terliur nak hirup kuah yang pedas dan masam tu..

    BalasPadam
  3. Yang membaca pun terliur jugak sebab memang minat asam pedas

    BalasPadam
  4. Senang buat rebus semua.
    Macam hendak cuba mungkin guna ikan lain.

    BalasPadam
  5. Kecur air liur tengok masakan kak Amie. Menu ringkas tapi membangkit selera sungguh lah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe