Rezeki Pagi Ini

2:18 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Berminggu-minggu jugalah kami buat persiapan, sampai tidur malam pun termimpi-mimpi sebab hendak siapkan kerja. Tak cukup kaki dan tangan terima arahan dan kerahan tugas. Dijadualkan hari ini seramai 17 orang pegawai dari pelbagai peringkat atasan akan melawat ke tempat kami. Tiba-tiba lawatan dibatalkan dan ditunda pada bulan Oktober pula! Tak tahulah nak cakap apa sebab semua tertekan dengan gangguan membuat persiapan!

Kita ceritalah yang baik-baik sahaja. Awal pagi lagi rakan sekerja Teacher Kwan beritahu ada kek atas meja kita, sempena ulang tahunnya. Thank you Teacher Kwan.



Kek ulang tahun Teacher Kwan.


Kita bawa bekal honeydew yang wangi dan manis. Ini kita sediakan untuk anak murid kita. Selain itu, kita bawakan keropok dan juga pulut serunding kelapa. Alhamdulillah, habis licin. Mudah-mudahan akan datang pula rezeki pada hari yang lain.

Keropok Ikan.


Pulut Serunding Kelapa



Untuk diri sendiri, kita bawa hirisan betik. Terima kasih kawan-kawan yang sudi makan betik yang kita bawa.


Bekal berat untuk alas perut sebelum menoreh getah sudah tentulah nasi kuning yang kita sempat beli di warung. Nasi kuning lauk sambal ikan tuna dan telur rebus. Harap-harap kenyanglah sampai tengah hari.


Kita beli juga kuih penjaram untuk dimakan bersama.

Ada yang bawa / beli kuih cempiang @ kuih ubat nyamuk.


Ada juga yang bawa popia dan karipap.


Nava bawa pisang.


Awal pagi lagi Nava bersuara: Ubi! Ubi! Ubi organik. Tidak guna baja kimia. 
Rupanya ubi keledek. Amie sangka ubi kayu.


Waktu rehat kita nampak ubi keledek sudah siap direbus. Ingatkan hendak makan waktu tengah hari. Apabila tengok dalam bekas sekali lagi, ubi keledek sudah yilek!



Walaupun perut rasa lapar tetapi, ada juga kuih yang sempat kita ambil dan letak di meja. Jadi, tengah hari tadi kita isi perut dengan kuih penjaram, kuih kuping gajah, karipap dan kuih doraemon.

Hadiah bunga daripada murid Sue.

Sedih pula rasa hati apabila dapat berita salah seorang rakan kami, Sue akan berpindah tempat kerja. Apa pun semuanya rezeki Allah. Moga Sue gembira bertugas di tempat baharu.


13 comments

  1. Nasi Kuning beli dari warung tapi rupanya macam dari dapur sendiri. Ke... Kak Amie bawa tupperware dan beli terus isi dalam tupperware tu?

    Untungnya murid ada cikgu rajin bawakan buah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bawa tupperware , hulur kat tuan warung suruh isi. Haaa.... Lestarikan alam sekitar, jimatkan sumber dan elak pencemaran. Eh, mokcik ni berleter pulak.... ahaks!

      Padam
  2. semua nya nampak sedap..bunga pun..cantikss

    BalasPadam
  3. Kuih kuping gajah dan kuih doraemon tu camne.

    BalasPadam
  4. Sedapnya kek...pulut serunding my peberet....lagi kalau serundingnya banyak rempah...yummy

    BalasPadam
  5. kuih ubat nyamuk tu camno...pertama kali dengor...sebab dia macam melingkor gitu ke

    BalasPadam
  6. Kak Amie....sedapnya...Sabar je SA tengok entry ni...semua sedap

    BalasPadam
  7. Argh sudah, teringin pulut serunding pulak ni 😂 kuih kuping gajah tu pertama kali sy dengar Kak Amie...

    BalasPadam
  8. Alhamdulillah....melimpah rezekinya..
    lepas makan nasi kuning menoreh yer cikgu🤭
    Dulu- dulu kat kampung saya kalau yang kerja menoreh dikatakan "cikgu" kerana menoreh tu diandaikan menulis manakan pokok -pokok getah yang banyak diibaratkan sebagai murid-murid..
    hihihi

    BalasPadam
  9. Wahhhh.. semua sedap. Cikgu Amie share lah resepi pulut serunding kelapa tu.

    BalasPadam
  10. Kek tu menggoda sangat kak, pastu aduhai honey dew tu sedapnya dahla wangi manis lembut aduhai. Sedap semua menu potluck tu kak

    BalasPadam
  11. Sangat tak best bila kita dah prepare semua tiba tiba tak jadi pulak. Sabar je lah kan.
    Dalam banyak banyak makanan, terasa lama betul tak makan pulut serunding kelapa tu. Suka yang ada rasa pedas pedas sikit.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe