Sembang Petang Sabtu

5:45 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Sedang buat apa tu? Nampak macam sunyi sepi saja. Maklumlah cuti sekolah sudah bermula. Masing-masing ada aktiviti yang dirancang. Geng kaki jalan kita pun sudah tinggalkan LD mengikut haluan masing-masing. Amie masik tercongok di rumah. Terpaksalah tunggu Encik Suami uruskan kerjanya, dan kemudian bolehlah kami jalan-jalan. Memandangkan esok kami agak sibuk, jadi petang tadi Encik Suami ajak ke luar ke pasar. Kami tak beli banyak bahan makanan kerana akan ke Kota Kinabalu. Cadangnya hendak ke rumah sewa Fairuz. Pada masa yang sama Amie terima undangan ke Majlis Makan Malam Temu Karyawan Bayu-Kenyalang.


Nampak masih segar ikan-ikan di pasar. Teringin hendak melihat Fairuz bersama sepupu-sepupunya mengambil ikan untuk diagihkan ke pasaraya sekitar Kota Kinabalu. Hari ini Fairuz hantar bekalan ikan ke Keningau. 



Kami beli ikan jenahak 1.2 kilogram empat ekor.


Dan beli udang kertas 1.09 kilogram.


Rembat sebiji tembikai madu seberat 3 kilogram.


Beli juga sedikit cili merah dan hijau serta tomato, tempe dan limau kasturi. Esok pagi dan petang pergi tempat orang kahwin. Gantung periuk untuk satu hari.


Melihat durian crepe dan segala cheese cake, teringin nak makan. Tapi teringat gusi belum baik sepenuhnya, hasrat pun terpaksa dibatalkan. Lain kali yo.


Terliur tengok tapai pulut!
Aduuusss... manis!


Sebelum sampai rumah, Encik Suami singgah beli pisang goreng. 

Pisang Talleme @ Sanggara Balanda.

Encik Suami belikan kita  Pisang Talleme @ Sanggara Balanda.

Dan juga apam beras @ apam mekar.


Kita diundang untuk hadir ke Majlis Makan Malam Temu Karyawan Bayu-Kenyalang oleh syarikat penerbitan SYFE. Pada mulanya majlis ini akan diadakan di Hotel Promenade, Kota KInabalu. Kemudian diubah tempat ke Hotel Palace pula. Dua hari lepas kita pun sudah booking penginapan di Hotel Palace.


Oleh kerana sudah ditetapkan tema Malam Elegan Hitam / Emas, jadi kami pun kenalah cari pakaian yang bersesuaian dengan tema. Itulah sebabnya Encik Suami ajak keluar, sambil pergi ke pasar singgah di kedai jahit ambil baju Amie yang sudah siap ditempah. Encik Suami mencari baju batik warna hitam emas tetapi tidak jumpa. Hampir-hampir tadi terbeli warna biru tua! Rabun warna betul kami rupanya tau. Firdaus pun belum ada baju ikut tema. Kedua-duanya nanti ikut sekali ke majlis tersebut.
Akhirnya Amie kata: Kita cari sajalah di Kota Kinabalu. Banyak hari juga kita di sana sebelum majlis makan malam tu.


Inilah baju kita yang sudah siap dijahit. Tak tahu, menepati atau tidak tema hitam /emas. Kita ni bukannya pakar bab baju ikut tema hihihiiiii! Sekali pandang bukan tema hitam / emas tapi ada rupa tema hitam / suasa!

11 comments

  1. Wah,cantik bajunya cikgu..
    Berkilauan emasnya...hihihi.
    Ni kalau En Majid pula bertengkolok hitam dah macam pasangan Tun Teja nanti..Daus,seronok la dapat ikut mommy & babah yer..rezeki anak bongsu..hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Persiapan last minute ni Mama Cella. Syukurlah baju siap dijahit. Sedang mencari baju untuk dua ekor kumbang anak dan bapak.

      Padam
  2. Cantik betul baju Kak Amie tu. Sesuai la tu, digayakan dgn tudung emas pun menarik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terfikir-fikir pula hendak gayakan dengan tudung warna emas, atau tudung hitam bunga emas. Tudung warna emas itu pula tudung bawal... tak berapa pandai nak pakai hihihiii.

      Padam
  3. Cantik bajunya! Terima kasih berkongsi cerita!

    BalasPadam
  4. Siap temph baju. Nasib baik sempat siap bajunya.
    Bolehlah Puan Amie nampak hitam cuma emas itu tidak nampak berkilat.

    BalasPadam
  5. Sy rasa, memang tepatlah tema warna tu, Kak Amie. Tentu majlis tampak mewah dengan tema yg dipilih tu.

    BalasPadam
  6. kira ikut tema lah tu. pakai saja tudung warna emas dan gelang emas banyak-banyak. hihi

    BalasPadam
  7. Wowww.. elegant baju tu.. boleh gayakan dengan tudung kaler emas atau cream pekat. Have a wonderful night kak Amie!

    BalasPadam
  8. Baru tahu ada tembikai madu. Menarik rupa Pisang Talleme @ Sanggara Balanda tu. Tak silap kak Amie pernah cerita dulu.

    Kira bolehlah tu temanya kak Amie. Janji tak lari jauh temanya tu. Cantik bajunya bersulam.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe