Hari Ini 14 September

9:21 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini 14 September, hari ulang tahun kelahiran ANAK TEMBIKAI bujang kedua kami, Fuad. Dari awal pagi kami ucapkan selamat hari lahir untuk Fuad, dan sebentar tadi Encik Suami telefon Fuad lagi. Tidak seperti tahun-tahun dahulu, bulan Sepetember kami sibuk meraikan ulang tahun kelahiran bujang Farid, Fuad dan Fairuz serentak. Kali ini masing-masing berada di tiga penjuru yang berlainan. Abang Farid minta Fuad beritahu nak makan apa sebab Abang Farid nak belanja makan (minta tolong abang angkatnya hantar: Foodpanda) ke tempat tinggal Fuad di Klang.

Fuad ketika berusia setahun.

Fuad usia 9 tahun.


Di bawah ini gambar sepupu Fuad, Edy, Fatah, Kimi dan Aliyah di Selangor. Aliyah kongsi tarikh lahir dengan Fuad. Mereka merupakan anak kakak Amie yang telah kehilangan ayah untuk selama-lamanya ketika Edy (anak sulung) berusia 12 tahun. Kesemuanya telah menamatkan pelajaran masing-masing dan sudah bekerja. Kakak kita pun, in syaa Allah tahun hadapan akan pencen wajib.

Selamat menyambut ulang tahun buat Aliyah.

Edy, Kimi (tengah), Fatah dan Aliyah.


Hari ini kita tak masak sarapan pagi. Kita hanya rebus dua biji telur.  Encik Suami belikan bihun goreng sambal udang. Jadi, kita sarapan bihun goreng sambal udang dengan sebiji telur rebus. Sebiji telur lagi entah ke mana perginya!
 
Nasi Beriani Ikan.

Tengah hari tadi, kita makan di Rumpun Selera. Kita makan nasi beriani lauk ikan goreng. Encik Suami makan nasi arab lauk ayam goreng berempah. Seperti biasa, selain papadom dan acar, hidangan dilengkapi dengan semangkuk kecil sup kosong.


Kita pesan supaya hidangkan papadom lebih sikit.

Keropok Papadom


Nasi Arab Ayam Goreng Berempah


Sampai rumah, kita masak sup ceker, tambah lobak merah dan kurma merah.


Selepas mendidih selama 10 minit, kita perlahankan api dan tutup periuk.


Biarkan renih selama satu jam. 
Kita mandi dan kemudian solat asar.
Selepas itu kita sambung kerja kemaskini PAJSK. 



Talian di sekolah mengalahkan siput khinzir.  Baiklah siapkan di rumah. Tiga jam habiskan masa di depan Mr Lappy, siaplah kerja-kerja tersebut. Kalau masih bertenaga, malam ini hendak isi markah PSPT dalam SAPS pula. Itu pun kalau mata masih boleh bertahan!


Sesekali terhidu aroma sup ceker campur lobak merah dan kurma merah! Sungguh menggoda selera! Kita berhenti kemaskini PAJSK seketika dan ke dapur. Ceker @ kaki ayam sudah lembut, lobak merah sudah lembik dan kurma merah sudah mula pecah. Kita tambahkan sedikit garam / perasa. Kacau beberapa kali dan terus padamkan api dapur.


Kita cari lebihan salad di dalam peti sejuk dan bubuh dalam mangkuk. Kemudian kita tuangkan kuah sup serta isinya ke dalam mangkuk berisi daun salad tadi.


Jom hirup kuah sup! Sudahlah aromanya semerbak, kuahnya pula rasa manis-manis lobak merah dan kurma merah!

Selesai hirup sup, kita sambung semula kerja-kerja kemas kini PAJSK. Hari menjelang petang. Ketika kemas kini terakhir, kedengaran enjin kereta di luar pagar. Firdaus sudah pulang sekolah.

Encik Suami masuk ke rumah sambil berkata: Sedapnya bau sup!

Huurrmmm.... entri hari ini ditulis sekadar untuk mengingati tarikh 14 September! Tarikh kelahiran Fuad 24 tahun lalu. Semoga anakanda Fuad sentiasa sihat dan berjaya mengejar cita-cita, berjaya untuk dunia juga akhirat.

Sebelum menutup tirai malam 14 September, teringat sebuah buku pemberian rakan sekerja di awal pagi tadi. Sukanya hati kita terima naskhah tulisan Buya HAMKA berjudul Berbicara Tentang Perempuan. Tak sabar kita hendak menekuni isinya.

Berbicara Tentang Perempuan - Buya HAMKA

Terima kasih Cikgu Hartini di atas pemberian yang sangat besar maknanya ini. Tak sangka sebaik sahaja melangkah ke meja, tiba-tiba Cikgu Hartini dengan senyum manisnya menunjukkan buku tersebut kepada kita dan katanya: Buku ini untuk cikgu!

Terima kasih Cikgu Hartini!


26 comments

  1. Selamat ulangtahun kelahiran untuk Fuad, Edy, Fatah, Kimi dan Aliyah.Semoga Allah merahmati kalian semua.

    Alahai ..kembang kempis hidung saya cuba mencari bau sup ceker dengan kurma merah tu..Terus saya ke dapur..
    ya Allah..itu bau pandan..saya sedang masak agar-agar 🤭🤣..esok ada potluck
    Serius..rasa teringin nak makan sup yang cikgu masak tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Mama Cella.
      Satu hari nanti Mama Cella boleh hirup puas-puas sup ceker kurma merah hheheeee.

      Padam
  2. Besar dah baby tembikai ya, selamat hari lahir Fuad dan Aliyah.

    BalasPadam
  3. alahai...macam mana lah rasa merindukan anak yang jauh. Anak saya kecik2 lagi. belum lepaskan ke mana mana

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pada mulanya rasa rindu itu tak tertanggung, seksa! Lama-lama kurang juga sebab banyak sibukkan diri dengan pelbagai aktiviti.

      Padam
  4. Selamat hari lahir, Fuad dan Aliyah. Wahhhh.. mommy makan2 sedap ya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih SK. Lama tak dating dengan Encik Suami.

      Padam
  5. Selamat hri lahir Fuad dan Aliyah...nampak best la sup kaki ayam Kak Amie masak tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih SA.
      Sedap hirup kuahnya SA. Menambah dalam mangkuk juga tu.

      Padam
  6. sedapnya sarapan pagi akak penuh udang ehehhe. Rare betul menu lunch nasi beriani lauk ikan goreng dan ayam goreng tu kak, tapi nampak sedap juga.
    Selamat hari lahir buat Fuad, moga terus sukses dunia dan akhirat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Dana.
      Doktor gigi pesan makan yang lembut-lembut saja, itulah dicari ikan juga hehehee.

      Padam
  7. Happy birthday Fuad & Aliyah...sedapnya sup ceker, rasa manis buah kurma..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih Nohas.
      Ya, sedap ada kurma merah.

      Padam
  8. anak tembikai yg comel happybesday fuad n aliyah

    BalasPadam
  9. Hepi belated birthday Fuad dan Aliyah. Sama tarikh juga dengan adik saya. Alahai kesian cikgu, kerja sampai dibawa ke rumah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, sama tarik ye. Happy belated birthday juga untuk adik Sal.
      Memang selalu sambung kerja di rumah. Tak cukup masa siapkan di sekolah.

      Padam
  10. Comel je sebut anak tembikai. Bila masing masing dah berjauhan begitulah sambut asing-asing. Mudah bila ada abang angkat ni. Boleh raikan orang tersayang dari kejauhan.

    Selamat Hari Lahir untuk Fuad, semoga dipanjangkan usia dengan segala kebaikan, dimurahkan rezeki dengan segala keberkatan serta berjaya dunia akhirat. Aamiinn...

    Rumpun selera, port makan favourite kak Amie ni. Segar rasa dapat makan sup panas dengan rencah begini. Kena upgrade line internet sekolah tu nampaknya. Terpaksalah membawa sampai ke rumah. Sabar je lah kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih ucapan dan doanya Fizah.
      Memang selalu bawa kerja balik ke rumah. Tak cukup masa buat di sekolah. Kena sambung waktu petang atau malam sambil urus kerja-kerja di rumah sendiri hihihii.

      Padam
  11. Bila baca pengalaman Kak Amie masa mengandung dulu, teringat jugak zaman mengandung saya dulu. Lebih kurang jugak mual dan muntah2 teruk, sampai kena masuk hospital. Risau jugak takut baby tak cukup nutrisi, tapi kuasa Allah baby tak sihat membesar dalam perut.

    Kak Amie, boleh kongsikan resipi sup ceker ni ke? Ada letak sup bunjut dan bawang2 ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itulah pengalaman dan pengorbanan seorang ibu. Apabila dikenang semula, tidak sangka mampu mengharunginya sehinggalah baby lahir ke dunia.
      Nanti ada kesempatan Kak Amie buat entri resipi sup ceker ye. Tak perlu bubuh sup bunjut. Sup ini ringan saja, tujuan untuk hirup kuahnya.

      Padam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe