Sembang Petang Khamis

6:05 PTG

Bismillahirrahmanirrahim. 
Hari ini ada rakan-rakan guru belanja kami makan nasi beriani dan air sirap bandung. Memang tak tahan hati melihat air bandung! Mengenangkan gusi kita yang mudah sensitif dengan manis dan sejuk, kita cuba sabarkan hati. Tapi akhirnya tewas juga! Godaan air sirap bandung tidak dapat ditahan-tahan. Kita pun ambillah segelas, tapi lebihkan ais supaya menjadi cair dengan harapan tidak rasa terlalu manis.Harap gusi dan gigi baik-baik sahaja kerana esok, pukul 2 petang kita ada janji temu dengan doktor gigi lagi. 

Air Sirap Bandung.


Terima kasih Cikgu Johnny, Cikgu Kwan, Cikgu Dian, Cikgu Ivy, Cikgu Christine, Cikgu Fatmah dan Cikgu Gee kerana makan tengahari. Mudah-mudahan tambah rezeki kalian, diberi kesihatan yang baik dan silaturrahim berpanjangan.


Jom makan nasi beriani lauk ayam, ada acar dan juga papadom.
Sampai di rumah kita sambung kerja-kerja mengumpul data dari guru-guru mata pelajaran dan kemudian kita hantar headcount dalam link google drive kepada penolong kanan pentadbiran. 
Encik Suami pula hanya pulang ke rumah sebentar sahaja kerana terpaksa menyiapkan kerjanya. Tapi sempatlah juga kita celur mi kolok bersama sayur bayam, gorengkan fish cake, dan hidangkan seadanya sebelum Encik Suami keluar semula. Kata Encik Suami, tak perlulah masak nasi sebab malam ini kami akan ke rumah jiran, ada majlis berzanji.

Mi Kolok.

Sekarang sedang menunggu Firdaus pulang dari sekolah. Teringat setandan kecil pisang empat puluh hari. Malam tadi nampak mula warna kuning-kuning. Tentu sudah masak. Terbayang esok pagi, angkut masuk kereta dengan tandannya sekali! Eh, nak bagi siapa siap angkut tandannya? Ni tak lain sebab nak senang kerja kan? 

Setandan kecil pisang empat puluh hari.

Rupanya Encik Suami sudah potong sisir pisang! Lagi senanglah kerja kita. Boleh angkut beberapa sikat bawa ke sekolah! Tinggalkan sesikat dua di dapur. Kalau sudah masak ranum, kita hendak buat lempeng daun pisang macam yang Mama Cella buat dua hari lepas: LEMPENG DAUN PISANG SARAPAN PAGI MERDEKA

Pisang Empat Puluh Hari


Kemudian kita belek-belek HP. Ternampak gambar Firdaus makan mi goreng mamak di Restoran Auliah. Lupa pula, entah hari apa kami ke sini.


Kita makan kuih pasung dan pulut manis.


Ada lagi gambar yang masih tersimpan di HP. Ini gambar bersama Encik Suami dan Firdaus jalan-jalan di taman rekreasi. Kami berjalan, tapi Firdaus berlari. Laju.....!



Petang kelmarin kami pergi lagi jalan-jalan pusing taman rekreasi bersama Firdaus.


Belanja video Firdaus menamatkan lariannya sejauh 2.4 kilometer.



12 comments

  1. Sedapnya nasi beriani, sirap bandung.

    Saya pun ada appointment gigi untuk penilaian rawatan gusi pada hujung bulan ni.

    Wah hebat Daus lari 2.4 km 👏

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah melimpah rezekinya...
    Cikgu Johny suka belanja manis-manis yer..minggu lepas Cikgu Johny belanja cendol saya terliur tau..

    BalasPadam
  3. Semoga murah rezeki cikgu2 yg belanja nasi beriani & sirap bandung tu.

    BalasPadam
  4. Bukak je blog ni, tengok air bandung terpampang... perggghhhhh..... menguji selera anak tekak ni....

    BalasPadam
  5. Sedap tengok nasi beriani dan air bandung. Saya ada masalah sama macam Amie dulu. Tapi dah ok, pakai Sensodyne. Eh, macam iklan kat tv pulak. ^_^
    Lajunya Firdaus berlari. Cantik tempat riadah Amie sekeluarga. Ada pokok-pokok besar. Saya suka tempat macam tu. :)

    BalasPadam
  6. Comel firdaus berlari.. air sirap bandung tu sedapnye.. terasa² nyaman masuk tekak.

    BalasPadam
  7. Namanya Pisang 40 Hari ye Kak Amie...kami panggil pisang lemak manis :D

    BalasPadam
  8. Hebat Daus berlari. Patutlah badan fit walaupun hari-hari makan sedap. Sirap bandung memang menggoda lah. Kalau bulan puasa tak suka betul tengok iklan ada air sirap bandung. Haha

    BalasPadam
  9. Penuh gaya Firdaus berlari tu. Tenaga masih banyak, tentu kalah kalau kita nak mengejarnya, kan.

    BalasPadam
  10. Hihi..air bandung jamu depan mata memang tak tahan dibuatnya. Biasa nampak mi kolok versi kuah, sedap juga kalau dibuat goreng kan.

    BalasPadam
  11. sirap bandung ais tu aduh menggoda betul

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe