The Keju - Kafe Konsep Hipster, Vendor & Relax di Lahad Datu

7:35 PTG

Dengar ceritanya, anak kawan sekerja kami sudah buka kafe di I Peak Bussiness Centre, Lahad Datu. Tahniah Puan Fadhilah bersama anak-anak atas kejayaan menerajui The Keju. Rasanya The Keju dibuka sejak tahun lepas, tapi kami hanya berkesempatan mengunjunginya bulan lepas. Kawan-kawan lain sudah pernah menjamu selera di The Keju. Kami sajalah yang ketinggalan keretapi... ahaks!

Jom kita jalan-jalan cari makan di sana. Katanya di The Keju, mereka pakar dalam menghasilkan cheeskut aneka perasa dan kafe tersebut berkonsepkan HIPSTER, VENDOR & RELAX! Sebelum ini memang kami selalu menikmati air tangan Puan Fadhilah terutamanya kuih-muih berkeju!

Beginilah antara pemandangan yang disajikan sebaik sahaja menolak masuk daun pintu ke The Keju.

Ruangan makan pun nampak santai sahaja.

Banyak pilihan dessert tersedia di sini. Jadi, sementara menunggu hidangan tiba bolehlah jamu mata dahulu dengan pelbagai pilihan dessert dan kalau berkenan bolehlah ambil bawa sendiri ke meja... ahaks!


Inilah dessert pilihan Amie, Mini Brulle bersama minuman yang dipesan. Encik Suami pilih green tea, kita pilih yam.

Walaupun namanya The Keju, ala-ala barat begitu, tapi tidaklah semua hidangan yang ditawarkan jenis western food. Banyak juga pilihan makanan tempatan. Kami ini lidah Asia tulen, sudah tentulah mencari makanan berasaskan nasi, ditambah pula ketika itu waktu makan tengahari.

Encik Suami pilih Nasi Goreng Ayam Butter.
Amie pilih Nasi Goreng Kampung.

Memang ada kelainan warna dan rasa kedua-dua nasi goreng ini berbanding nasi goreng yang biasa kami makan di mana-mana restoran di Lahad Datu. Warna kedua-dua nasi goreng ini kuning, dan barangkali sebagai tanda pengenalan untuk kafe ini, ada rasa seakan-akan 'kari' di dalam nasi goreng kami! Jadi, pelanggan akan pulang dengan 'rasa' dan 'aroma' tersendiri setelah menikmati hidangan di sini.


Sambil menyiapkan entri, sempat intai ke The Keju untuk mengikuti perkembangan terkini. Mereka sentiasa update FB dan paparkan pelbagai dessert yang sedap-sedap! 



Walaupun bukan hari raya, tetapi di The Keju sentiasa ada bekalan kudap-kudapan yang menggoda selera seperti tart nanas dan almond London.


Imej mungkin mengandungi: minum


Mudah-mudahan The Keju terus maju dan setanding dengan kafe lain yang banyak tumbuh di negara kita.


3 comments

  1. Cantik deco kedai.
    Bahaya nak masuk kedai ni hehehe kalau sedang proses nak turun kan berat badan.

    BalasPadam
  2. Sedap semua menu yang ada. Jadi rambang mata nak pilih makanan kalau datang sini sebab semua sedap sedap. Beg pun lawa boleh beli buat ole-ole.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe