Cerita Keluarga di Hari Minggu

8:08 PTG

Alhamdulillah. Seribu syukur kepada Allah. Di pagi minggu ini, lengkap seisi keluarga berada di rumah. Hari ini genap seminggu Farid dan Fuad pulang dari Malaya. Bila semua berkumpul, pelbagai ragamlah yang dipamerkan. Farid suka masak tapi tak berani pegang ikan dan tak mahu siang ikan! Farid lebih kepada kerja-kerja membersihkan rumah hingga ke dapur. Fuad pula, jenis lambat bangun tidur. Setiap hari berpesan dengan Encik Suami untuk beli nasi kuning buat sarapan pagi! Sama dengan Farid. Katanya, lama sangat tak makan nasi kuning di Malaya. Jadi, ingin makan puas-puas di LD. Fairuz pula, kalau lapar memang akan masuk dapur dan masak apa yang ada. Dia suka masak ayam, tapi ikan pun dia sanggup siang!

Menjelang pagi, memang ada kesan orang masak di dapur! Rupanya waktu malam, dua beradik ini, Fuad dan Fairuz masuk dapur juga dan masak lagi! Encik Suami kadang kala bising juga sebab dapur tidak dikemas, dan pinggan mangkuk terbiar di atas sinki, tidak dicuci! Hurrrmmm..... anak-anak ini selalu buat-buat lupa untuk membersihkan dapur selepas masak dan makan! 

Kerap kali juga terpandang kotak KFC, bekas minuman dan makanan di dapur. Nampaknya anak-anak gunakan khidmat Food Panda, beli makanan secara online.

.

Hari minggu biasanya kerajinan datang berganda untuk masak-masak, tetapi tidak untuk kali ini. Amie goreng ikan saja. Kemudian Amie tumiskan bawang besar dengan hirisan cili besar serta petai. Tuang ke atas ikan goreng tadi.  

Mula-mula terpandang bentuk putih-putih atas ikan, Amie sangka sisik ikan. Mungkin tak bersih buang sisik. Dua kali pandang, rupanya biji cili hijau! Fuad suka sangat dengan lauk begini. Siap tanya : Bolehkah saya habiskan ikan ini? 

Tak masak sayur, hanya sediakan salad, hirisan tomato dan juga lobak merah celur. Tambah telur masin dan egg century.

Farid rajin tolong buat telur dadar.
Terima kasih tolong Mommy di dapur.

Fairuz sediakan kicap lada.
Sedap!

Ada sambal bawang garing! Krup krap krup krap makan dengan daun salad!

Ada sambal bawang versi lembut. Dua jenis sambal ini Amie beli. Boleh makan dengan ikan goreng, ayam dan juga telur goreng.

Menjelang petang, berkumpul lagi di meja makan.
Kali ini makan samosa pula.

Dan juga popia.

Nak minum, buat sendiri. Pilih minuman yang disukai. Teh. Kopi. Atau Milo. Seperti biasa Amie sediakan untuk diri air halia panas! Encik Suami bancuh kopi Tenom, kegemarannya.

6 comments

  1. Ikan goreng tu simple aje tapi sedapnya tengok

    BalasPadam
  2. Bertuah kak amie anak-anak bujang semua rajin ke dapur. Tahniah untuk mamanya, pandai mendidik :)

    BalasPadam
  3. Suka lauk simple macam tu kak Amie. kalau ada ikan goreng garing tabur bawang cili tu memang suka ratah habiskan. Sedap!

    BalasPadam
  4. selalu mcm tu, balik kpg cari local food. nasi kuning takde jual di semenanjung rasanya...

    sedap2 semuanya..

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe