7 Resepi Sambal Belacan Meletop Terlajak Sedap!

11:32 PG

Mari kita sembang tentang sambal belacan.
Sambal belacan merupakan hidangan sampingan dan dianggap sebagai pelengkap lauk-pauk. Kehadirannya memang sangat penting terutama ketika menjamu selera dengan hidangan dan lauk-pauk kampung seperti ikan goreng, serta ulam-ulaman. Cara olahannya juga sangat ringkas, sekadar belacan, cili dan juga bahan perasa sebagai penyedap. Apa pun, olahan sambal belacan semakin menarik dengan pelbagai bahan tambahan seperti mangga, belimbing buluh, binjai dan sebagainya.
Sukatannya pula tidaklah terhad kepada berapa banyak cili atau belacan. Terpulang kepada penggemarnya sama ada inginkan sambal belacan yang lebih pedas atau pedas-pedas manja sahaja.
Ada yang suka belacan yang dibakar terlebih dahulu, dan ada yang sebaliknya. Cilinya pula, ada yang suka tambahkan cili merah atau cili hijau, atau ada yang hanya gunakan cili padi sahaja. 
Untuk tambah kelazatan sambal belacan, jangan lupa perahkan jus limau kasturi atau limau nipis!
Berikut Amie kongsikan 7 Resepi Sambal Belacan Meletop Terlajak Sedap.
Cubalah!

Resepi: Sambal Belacan Belimbing Buluh

Bahan-bahan:
20 biji cili padi kampung - campur merah dan hijau
1 keping belacan seberat 20 gram
5 biji belimbing buluh - belah 4
1 labu bawang besar - hiris nipis
2 sudu besar jus limau kasturi
garam / gula secukup rasa

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan dan hirisan bawang besar. Jangan terlalu lumat / hancur.
2. Masukkan belimbing buluh dan lenyek hingga hancur menggunakan anak lesung.
3. Tambahkan garam dan gula serta jus limau kasturi.
4. Gaul rata.
5. Hidangkan bersama ulam-ulaman.


Bahan-bahan:
1 cawan hirisan buah bambangan
1 sudu besar belacan Papar (apa jenis belacan pun boleh)
10 biji cili padi
1 labu bawang besar - hiris halus
2 sudu besar jus limau kasturi
garam  / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk belacan bersama cili padi, gula / garam / perasa pilihan. Suka hati nak cili hancur lumat atau kasar-kasar.
2. Masukkan hirisan bambangan dan lenyek bersama sambal belacan.
3. Masukkan bawang besar dan juga jus limau kasturi.
4. Gaul sebati.
5. Biarkan seketika sebelum dinikmati supaya semua bahan menjadi mesra.


Bahan-bahan:
2 biji buah manggis - keluarkan isisnya
1 sudu besar belacan
10 biji cili padi
1 labu bawang besar - hiris halus
2 sudu besar jus limau kasturi
garam  / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk belacan bersama cili padi, gula / garam / perasa pilihan. Suka hati nak cili hancur lumat atau kasar-kasar.
2. Masukkan isi manggis dan lenyek sedikit bersama sambal belacan.
3. Masukkan bawang besar dan juga jus limau kasturi.
4. Gaul sebati.
5. Biarkan seketika sebelum dinikmati supaya semua bahan menjadi mesra.


Bahan-bahan:
1 keping belacan - 20 gram
30 biji cili padi
1 biji limau nipis
3 biji limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris kasar:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah

Cara:
1. Goreng bawang putih, bawang merah, belacan dan cili padi menggunakan sedikit minyak. Toskan.
2. Tumbuk kesemua bahan gorengan tadi di dalam lesung hingga lumat dengan menambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Masukkan perahan jus limau nipis dan limau kasturi. Gaul sebati.
4. Hidangkan sebagai pelengkap hidangan nasi dan lauk-pauk yang lain.


Bahan-bahan:
1 cawan hirisan buah binjai
1 sudu besar belacan - nak terus tumbuk pun boleh, nak bakar dulu pun boleh
10 biji cili padi
1 labu bawang besar - hiris halus
2 sudu besar jus limau kasturi
garam  / gula / perasa pilihan

Cara:
1. Tumbuk belacan bersama cili padi, gula / garam / perasa pilihan. Suka hati nak cili hancur lumat atau kasar-kasar.
2. Masukkan hirisan binjai dan lenyek bersama sambal belacan.
3. Masukkan bawang besar dan juga jus limau kasturi.
4. Gaul sebati.
5. Biarkan seketika sebelum dinikmati supaya semua bahan menjadi mesra.


Bahan-bahan:
20 biji cili padi
2 cm belacan
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 cawan mangga cincang
5 biji limau kasturi - perahkan jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya

Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan, garam, gula dan perasa pilihan yang digemari.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk.
3. Tambahkan hirisan bawang besar.
4. Tuangkan jus limau kasturi.
5. Gaul sebati.


Bahan-bahan:
15 biji cili padi
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
5 biji bawang putih - belah 2 dan goreng
5 biji bawang merah - belah 2 dan goreng
3cm belacan - goreng (bakar lagi sedap)
1 labu bawang besar - mayang
1 cawan hirisan mangga
2 biji limau kasturi - ambil jusnya
garam / gula / perasa

Cara:
1. Tumbuk cili padi, cili merah, cili hijau, bawang putih, bawang merah goreng serta belacan. 
2. Masukkan 1/2 cawan mangga dan gilis dengan anak lesung hingga hancur.
3. Masukkan garam / gula / perasa secukupnya.
4. Gaulkan dengan bawang besar dan 1/2 cawan lebihan hirisan mangga.
5. Tambahkan dengan jus limau kasturi supaya sambal mangga menerbitkan aroma yang menyelerakan.
6. Sedia untuk dihidangkan.

4 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe