Betik Masak Tumis & Sambal Belacan Mak Mertua

6:35 PTG

Biasanya hidangan makan tengahari kami seisi keluarga hanyalah nasi dan lauk-pauk yang ringkas dan mudah disediakan. Kecualilah kalau hari tidak bekerja, bolehlah memasak hidangan atau lauk-pauk yang memakan masa agak lama sedikit. Kalau hari bekerja, cukuplah setakat lauk bergoreng, atau masak rebus sahaja. Seperti biasa, Encik Suami akan pulang lebih awal bersama Firdaus. Dan Encik Suami akan masak nasi, dan merendam ikan atau ayam. Masak lauk merupakan kerja Amie. Setelah makan tengahari bersama, Encik Suami akan kembali ke tempat kerjanya.

Tengahari tadi Amie sempat mengolah Betik Masak Tumis, tumbuk Sambal Belacan Mak Mertua, dan dilengkapi dengan Ikan Belais Goreng serta ulam-ulaman.

Sedaplah pula Betik Masak Tumis ni....hiks! Betik setengah masak atau mengkal ini akan mengeluarkan perasa manis semulajadinya, dan Amie tambahkan sekeping asam gelugor untuk seimbangkan rasanya. Jom lihat resepinya di bawah ini.

Bahan-bahan:
1 biji betik mengkal - anggaran 500 gram
15 ekor ikan bilis  - rendam seketika - toskan airnya
1 keping asam gelugor
4 sudu besar minyak
2 cawan air
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 biji cili merah
2 biji cili hijau

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan hiris hingga layu.
2. Masukkan betik dan asam gelugor. Kacau rata dan tambahkan air.
3. Masak sehingga betik layu dan lembut.
4. Perasakan dengan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
5. Kacau sekali dua dan padamkan api dapur.

Oleh kerana Betik Masak Tumis tidak pedas, jadi Amie sediakan Sambal Belacan Mak Mertua. Cara MIL buat sambal belacan ialah dengan cara menggoreng semua bahan termasuk belacan, bawang putih, bawang merah dan cili padi. Bawang putih dan bawang merah dihiris kasar. MIL suka gunakan perahan jus limau nipis untuk melengkapkan rasa sambal belacannya. Kebetulan ada limau nipis, jadi Amie gunakanlah sebiji, tapi Amie tambahkan jus limau kasturi juga...ahaks!

Bahan-bahan:
1 keping belacan - 20 gram
30 biji cili padi
1 biji limau nipis
3 biji limau kasturi
garam / gula / perasa pilihan

Bahan hiris kasar:
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah

Cara:
1. Goreng bawang putih, bawang merah, belacan dan cili padi menggunakan sedikit minyak. Toskan.
2. Tumbuk kesemua bahan gorengan tadi di dalam lesung hingga lumat dengan menambahkan garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
3. Masukkan perahan jus limau nipis dan limau kasturi. Gaul sebati.
4. Hidangkan sebagai pelengkap hidangan nasi dan lauk-pauk yang lain.

Siaplah hidangan tengahari kami yang turut di lengkapi dengan Ikan Belais Goreng dan ulam-ulaman.

Jemput makan!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe