Kerabu Pucuk Meranti, Sambal Binjai, Sup Kambing & Ikan Kering Goreng dengan Petai dan Tempe

3:34 PTG

Kami sampai di kampung menjelang pukul 12.30 malam.
Dan malam itu entah pukul berapa mata terlelap!Yang terdengar di cuping telinga kata-kata Bonda: Esok nak masak sup kambing!
Selepas Subuh, mata terlelap semula.
Terjaga kembali apabila terdengar bunyi pinggan mangkuk di dapur.
Bingkas bangun, dan terlihat Bonda sedang menyusun pinggan mangkuk di atas rak.
Mak nak masak sup kambing, katanya.
Oh! Marilah kita masak. Mak duduklah berehat.
Sudah pukul 9.30 pagi rupanya!
Sempatlah Amie masak untuk sajian tengahari kami.
Sup kambing siap, walaupun tanpa daun sup! 
Sayur meranti pun selamat dikerabukan.
Buah binjai berubah menjadi sambal.
Dan ikan kering yang Amie bawa dari LD sudah bertemu gang di dalam kuali, bersama petai dari Simpang Ampat Melaka, dan tempe dari Bukit Hijau.


Sambal binjai memang sedap!
Tapi Amie tak boleh makan sesuka hati, sebab pengalaman Amie buah binjai ini 'suka' cuci perut kita...hiks! kalau Amie tak ke mana-mana dan bukan dalam perjalanan, memang habis Amie ratah sambal binjai ini!

 Sambal Binjai Simpai Ampat siap!

Kerabu @ Keluban Meranti ini memang Amie sediakan ikut cara Bonda, cuma kelapa tak sempat dibakar. Biasanya Bonda bakar terlebih dahulu....adeeehhh keluar aromanya yang sungguh enak! Cuma pesan Bonda, bawang putih dan bawang merah itu kenaah bakar. Amie goreng saja bawang-bawang tersebut. Resepinya seperti biasa. Nak pedas bubuhlah cili padi lebih sikit, tumbuk bersama belacan, bawang putih, bawang merah dan isi kencur. Bonda memang bubuh kencur untuk aroma kerabu yang lebih ummpphh! Jangan lupa tambahkan perasa pilihan seperti garam dan gula, dan akhir sekali perahkan jus limau nipis atau limau kasturi.
Apabila mengolah kerabu dengan menggunakan kelapa parut tanpa sangan, aromanya memang hidup setelah ditambah dengan kencur! Jika suka, boleh hiriskan daun kencur dan gaul bersama kerabu daun meranti tadi.

Jom lihat resepi Ikan Kering Goreng dengan Petai dan Tempe

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kering - bersihkan dan potong ikut suka
2 bungkus tempe - potong ikut suka
2 papan petai - buang kulit dan mata petai dibelah 2
1 cawan air
garam / gula / perasa pilihan
minyak

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
15 biji cili padi

Cara memasak:
1. Panaskan minyak secukupnya. Goreng ikan kering hingga masak, dan toskan.
2. Goreng tempe hingga masak dan toskan.
3. Tinggalkan 3 sudu besar minyak bekas gorengan tadi di dalam kuali.
4. Masukkan bahan hiris dan tumis hingga wangi.
5. Masukkan tempe goreng dan tambahkan 1 cawan air. Masak sehingga tempe menjadi lembut.
6. Setelah kuah mula kering, masukkan ikan kering dan petai. Gaul sebati.
7. Tambahkan perasa seperti garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
8. Padamkan api dapur.

Sup Kambing togel di atas ini sebenarnya Bonda suka sangat! Katanya dagingnya sangat empuk! Cuma Amie tak sempat gorengkan bawang dan bubuh daun sup. Maklumlah, tercengang-cengan baru bangun tidur, terus angkat periuk belanga di dapur tanpa memikirkan apa bahan yang perlu ada! Masakannya seperti biasa, tumis dahulu kesemua bahan perencah dan layukan kambing tadi, kemudian barulah tambahkan air. Masak hingga mendidih dan kemudian perlahankan api. Renihlah sehingga daging empuk!


Kalau Bonda sangat gembira dapat menikmati Sup Kambing, Amie pula sibuk meratah Kerabu Meranti sebab suka sangat kelapa parutnya itu!

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Saudi Arabia ~Selangor ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Telur Tempahan Western Food Wordless Wednesday

Subscribe