Ikan Panggang, Sambal Mangga & Sayur Petola Masak Lemak Putih
7:44 PTGTengahari tadi, sempat hantar mesej minta Fuad keluarkan ikan (tak tahu nama) untuk dipanggang pada sebelah petangnya. Selesai kelas tambahan, Amie pecut kereta pulang ke rumah. Teringat pesan Bonda:
Balik rumah, jangan terus pegang periuk nak masak.
Peluk anak dulu!
Yaaa... sudah peluk Firdaus, sudah cium Firdaus. Sudah sembang beberapa detik.
Kaki pun melangkah ke dapur.
Fuad sudah masak nasi.
Seperti biasa, rutin harian kalau hari bekerja sudah tentulah makan tengahari dibawa ke petang! Dan makan petang itulah makan malam kami.
Petang tadi dapat makan bersama keluarga termasuk Encik Suami.
Inilah rupa ikan ala-ala terubuk...hiks! Tak tahu nama ikan ini. Tanya peniaga ikan pun, mereka kata tak tahu.
Walaupun dah banyak kali kongsi resepi sambal mangga tapi Amie nak tepek juga di sini.
Resipi : Sambal Mangga
Bahan-bahan:
20 biji cili padi
2 cm belacan
1 labu bawang besar - hiris nipis
1 cawan mangga cincang
5 biji limau kasturi - perahkan jusnya
garam / gula / perasa pilihan secukupnya
Cara:
1. Tumbuk cili padi bersama belacan, garam, gula dan perasa pilihan yang digemari.
2. Masukkan bahan tumbuk ke dalam mangkuk.
3. Tambahkan hirisan bawang besar.
4. Tuangkan jus limau kasturi.
5. Gaul sebati.
1 batang serai - dititik
2 comments
Sedapnyaa...
BalasPadamSaya suka kalau letak sohon banyak-banyak. Nanti kaut sohon je. Yummy
BalasPadam