Sambal Tomato Air Tangan Firdaus

7:28 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Petang tadi masuk dapur berdua dengan Firdaus. Firdaus hendak tolong masak. Jadi, kita ajar Firdaus masak Sambal Tomato. Seronok sangatlah Firdaus apabila sambal tomatonya menjadi. Amie ubah sedikit cara masakannya berbanding masakan sambal tomato sebelum ini di sini:
Sambal Tomato Air Tangan Firdaus

Bahan-bahan untuk Sambal Tomato

Cili Padi

Biasanya Amie kisar semua bahan untuk sambal tomato, tetapi kali ini Amie hanya kisar cili padi sahaja. Untuk haluskan udang kering, Firdaus gunakan chopper. Bawang merah dan bawang putih dihiris kasar, begitu juga dengan tomato. Potong-potong sahaja.

Resipi Sambal Tomato Air Tangan Firdaus
Bahan-bahan:
  • 200 gram cili padi - kisar
  • 150 gram udang kering - tumbuk / kisar kasar
  • 700 gram tomato - potong / hiris
  • 10 biji bawang merah besar - hiris kasar
  • 1 labu bawang putih - hiris kasar
  • 3/4 cawan minyak
  • garam / gula / perasa pilihan
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan goreng bawang merah serta bawang putih hingga layu.
  2. Masukkan udang kering, goreng hingga terbit aroma.
  3. Masukkan hirisan tomato. Masak lagi sehingga layu.
  4. Kemudian masukkan cili padi kisar, garam / gula / perasa pilihan secukupnya.
  5. Setelah sambal mendidih dan bawang serta tomato mulai hancur, perlahan api dapur.
  6. Jika tidak cukup rasa masam dari tomato bolehlah masukkan asam keping atau pes asam jawa.
  7. Setelah terbit minyak, padamkan api dapur
Sambal Tomato Air Tangan Firdaus ini memang sedap walaupun agak pedas sedikit. Keenakan sambal ini disebabkan penggunaan bawang merah yang banyak dan digoreng terlebih dahulu menimbulkan rasa manis semula jadi. Ditambah pula hirisan tomato memang menjadikan rasanya cukup sempurna. Penggunaan tomato yang dihiris dan hancur dimasak bersama sambal memang memberikan kelainan rasa berbanding tomato yang dikisar.

Penambah keenakan sambal sudah tentulah dengan adanya udang kering. Dalam resipi sambal tomato yang Amie kongsikan link di atas, banyak versinya termasuk gunakan ikan bilis dan juga belacan. Ikut sukalah mana yang digemari.

Sambil melihat-lihat Firdaus masak sambal tomato, Amie masak nasi. Hari ini kami makan nasi beras bario. Firdaus tolong buang kulit udang. Dapatlah dibuat perencah peria. Amie masak lemak ketam dan panggang ikan layar.

Hidangan Tengah Hari / Malam

Pukul 4:30 petang siaplah kami dua beranak masak di dapur. Bukan main seronok Firdaus dapat makan Sambal Tomato! Tak habis-habis memuji sedap. Habis sepotong ikan layar panggang Firdaus makan dengan sambal.

Bismillah


1 comments

  1. Nampak sambal tu nak cuba buat la.....mesti berselera makan dengan nasi tu.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe