Makan Sate Ada Sup? Inilah Tradisi Apaleh Geurugok yang Mengagumkan!

9:13 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hujan sangat lebat! Suasana gelap malam memaksa kami lebih berhati-hati ketika turun dari kenderaan. Tempat letak kereta penuh dengan air! Kami perlu meredah hujan lebih kurang 100 meter untuk sampai ke Rumah Makan Sate Apaleh Geurugok. Mujurlah ada pekerja rumah makan datang membawakan payung untuk kami.

Malam itu kami merasakan sendiri satu hidangan yang disebut oleh Pak Arman sebagai antara makanan wajib apabila singgah di Bireuen iaitu Sate Apaleh Geurugok. Sebagai orang luar yang selalu makan sate dengan kuah kacang, kami agak terkejut apabila hidangannya datang bersama nasi putih dan semangkuk sup jernih. Kelihatan seperti gabungan yang pelik pada awalnya tetapi rupa-rupanya inilah identiti sate paling terkenal di Aceh Utara. Perjalanan ke Aceh ini rasanya terasa lengkap dengan pengalaman makan yang tidak dijangka.

Hidangan lengkap Sate Apaleh Geurugok

Selamat Datang ke Sate Apaleh Geurugok

Dalam keadaan sejuk dan sedikit basah di kasut serta pakaian, rasa hangat pula apabila berada di ruangan masuk Rumah Makan Sate Apaleh Geurugok. Kelihatan para pekerja rumah makan sedang sibuk membakar sate dan menyiapkan hidangan untuk para pelanggan. Aroma sate yang sedang dibakar cukup menggoda selera. Ditambah pula dengan bau sup yang seolah-olah berterbangan dibawa angin malam yang terperangkap memenuhi ruang makan.

Menurut Pak Arman terdapat sekitar 30 orang pekerja di rumah makan ini. Wah, lumayan juga banyaknya. Sudah tentu rumah makan ini menjadi salah satu pilihan popular penduduk di sini.


Hanya sate daging sahaja yang ditawarkan di sini.

Sate Apaleh Geurugok siap untuk disajikan ke meja pelanggan.


Sebaik sahaja sampai di meja makan, terpandang tulisan di dinding yang berbunyi : 
Kurus atau gendut adalah pilihan,
tapi makan enak adalah kebutuhan.


Warung Sate Apaleh di Geurugok tidak terlalu besar, tetapi suasananya hidup dengan aroma bakaran arang yang wangi. Melihat ramai pelanggan di sini, menandakan tempat ini memang disukai orang tempatan dan sebahagian besar para pelancong.

  • Hidangan Utama: Sate Apaleh:
    Sate yang dihidangkan potongannya tebal, tetapi lembut. Sewaktu digigit, terasa manis gurih dari rempah perapannya. Kuah satenya  pula agak pekat dan melekat pada daging, bukan jenis cair atau pedas seperti sate di tempat lain. Boleh dikatakan hampir sama dengan kuah sate di tempat kita tetapi di sini ada penambahan seperti daun limau purut.
  • Kejutan: Sup Jernih
    Inilah antara hidangan yang paling unik iaitu sup jernih (ada aroma tulang / daging) yang disajikan bersama sate. Rasanya ringan, wangi bawang, sedikit masin, dan ada sentuhan lada hitam. 
  • Nasi Putih Sebagai Pelengkap:
    Sate Apaleh memang dimakan dengan nasi. Kuah sate yang pekat bila dituang sedikit atas nasi membuat gabungan rasa yang sangat sedap. Cara ini memang baru bagi kami, tetapi rupanya ramai orang Aceh memang makan begini sejak dulu.
  • Kombinasi Keseluruhan:
    Gabungan sate tebal + nasi + sup jernih menghasilkan pengalaman makan yang pelik pada awalnya, mengejutkan ketika dicuba dan akhirnya tekak dapat terima dengan enaknya! Setiap unsur ada fungsinya. Sate penuh rasa perapan yang sempurna, nasi untuk kenyang, sup jernih sungguh menyegarkan.

Harganya pula, Amie terlupa untuk tanya Pak Arman.  Dengan  rasa yang memuaskan, kami rasa Sate Apelah Geurugok merupakan  satu hidangan unik dan terbaik sepanjang kami berada di Banda Aceh.Tradisinya, rasanya dan cara makannya benar-benar membuka pengalaman baru dalam JJCM. Jika anda melancong ke Bireuen atau melalui jalan Geurugok,  singgahlah dan cuba sendiri. Gabungan sate, nasi dan sup jernih ini akan membuat anda faham kenapa hidangan ini begitu istimewa bagi masyarakat Aceh.

Nasi Putih

Sate Apaleh Geurugok


Kuah Sate Apaleh Geurugok

Sup Jernih / Kosong

Bismillah

Kami tanya Pak Arman, bagaimana cara makan yang betul Sate Apaleh Geurugok ini. Menurut Pak Arman, cara makannya sedikit berbeza daripada sate di Malaysia atau Jawa. Berikut cara makan yang paling biasa dilakukan oleh orang Aceh:

  • Makan bersama nasi:
    Nasi diletakkan di pinggan. Sate (biasanya daging lembu) diletakkan di sisi nasi. Kuah sate yang pekat itu boleh dituangkan sedikit di atas nasi untuk menambah rasa.
  • Sup diminum atau disudu sebagai pelengkap. Sup yang diberikan itu biasanya sup jernih, wangi bawang, sedikit masam dan menyelerakan. Sup berfungsi sebagai pembasuh mulut supaya tidak terlalu muak dengan rasa sate yang pekat. Cara makannya, boleh hirup sup sedikit demi sedikit di antara suapan sate. Atau sudukan sup dan makan bersama nasi. Ada juga orang Aceh yang mencicah sedikit sate dalam sup untuk fresh taste.
  • Sate dimakan terus dari lidi atau ditarik ke pinggan. Ada yang makan sate terus dari lidi. Ada yang tarik isi sate ke pinggan dan gaul sedikit dengan nasi dan kuah sate. Kedua-duanya betul, ikut selera masing-masing.

Kenapa ada sup? Hal ini kerana sate Aceh (termasuk Apaleh Geurugok) lebih berempah dan lebih kuat rasanya. Sup membantu seimbangkan rasa dan membuatkan makanan lebih sedap dan tidak terlalu kering. Ia tradisi turun-temurun di Bireuen dan Aceh Besar. Menurut Pak Arman, cara paling biasa orang Aceh makan: Suap nasi dengan kuah sate dan isi sate. Kemudian hirup sup sedikit. Ulang sampai habis. Kami ikut cara ini.

Amie - Hot Fresh Orange


Dalam perjalanan pulang ke hotel, Pak Arman masih bercerita tentang Sate Apaleh Geurugok. Kali ini beliau menerangkan asal-usul nama Sate Apaleh Geurugok. Amie tuliskan di sini bersama gabungan cerita Pak Arman dan maklumat daripada Pak Google:

  • Sate ini berasal dari sebuah kampung kecil bernama Gampong Apaleh di daerah Geurugok, Bireuen (Aceh). Pada awalnya ia hanyalah hidangan khas keluarga dan penduduk kampung, bukan jualan umum.
  • Menjadi hidangan kenduri dan acara adat:
    Pada zaman dulu, masyarakat Apaleh selalu menyembelih lembu untuk kenduri kahwin, sunat rasul dan  kenduri kampung. Dagingnya kemudian ditusukkan menjadi sate dengan rempah sederhana tetapi kuat aroma bawang. Sup jernih dijadikan pelengkap untuk menyejukkan badan selepas makan hidangan bakar yang panas.
  • Dari dapur rumah ke warung kecil:
    Sekitar tahun 1970–1980-an, beberapa penduduk kampung Apaleh mula menjual sate ini di warung kayu kecil di tepi jalan Banda Aceh – Medan.
  • Perantau, pemandu bas dan pedagang yang singgah merasakan kelainan: 
    Daging lembut dengan kuahnya yang manis gurih serta bau bakaran wangi serta adanya semangkuk sup. Mereka mula menyebutnya Sate Apaleh kerana asal-usulnya dari Gampong Apaleh.
  • Menjadi ikon kulinari Bireuen:
    Pada tahun 1990 - 2000-an, penduduk di kawasan Geurugok semakin ramai dan warung sate semakin banyak. Sejak itu Sate Apaleh menjadi identiti masakan Bireuen. Orang ramai  yang melintas Biruen akan singgah untuk makan sate ini. Ramai perantau Aceh yang pulang ke kampung wajib makan sate Apaleh.
  • Hingga hari ini, orang Aceh boleh bezakan Sate Apaleh hanya dengan: aroma khas, ketebalan daging, serta hidangan nasi dan sup.
  • Nama Apaleh kekal sebagai tanda lokasi asal:
    Walaupun banyak kedai kini jual Sate Aceh, namun nama Sate Apaleh tetap merujuk kepada gaya sate khas dari kampung Apaleh di Geurugok, sama seperti: Mie Aceh Lambaro, Kari Kambing Beureunut dan Kuah Beulangong Banyak. Setiap nama menunjukkan asal dan cara masakan yang unik.

Terima kasih Pak Arman bawa kami makan dan perkenalkan Sate Apaleh Geurugok yang berasal dari tradisi masakan kampung Apaleh, yang kemudian menjadi hidangan kenduri, berkembang ke warung tepi jalan, dan akhirnya menjadi ikon kulinari Bireuen.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe