Sarapan Lempeng Cair & Nasi Goreng

8:49 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Nyaman saja cuaca pagi Sabtu ini, namun rasa sunyi di rumah. Firdaus mengikuti Program Hari Kanak-Kanak di sekolahnya. Encik Suami pula baru sahaja keluar, ada urusan katanya. 

Awal pagi tadi setelah Firdaus ke sekolah, kita terus masuk dapur. Teringat ada baki nasi bario dalam peti sejuk, bolehlah dibuat nasi goreng. Sebelum menguruskan nasi goreng, sediakan adunan tepung gandum dahulu untuk dibuat lempeng cair. Nanti boleh makan dengan Sambal Tomato Air Tangan Firdaus!

Tinggalkan adunan tepung gandum, pergi ke belakang rumah, petik cili putih untuk dicampur dalam nasi goreng. Hendak masuk dapur, terpandang pokok limau purut, petiklah dua tiga helai. Cari bahan lain dalam peti sejuk, terjumpalah beberapa batang kacang panjang dan udang kertas. Cukuplah untuk perencah nasi goreng. Eh, tambahlah dua biji telur!


Hidangan Sarapan

Sambil melempeng, sambil masak nasi goreng. Kemudian renih kopi pula. Paling lambat selesai sudah tentulah melempeng sebab hanya guna satu kuali sahaja. Sempat lagi panaskan sambal tomato yang Firdaus masak kelmarin : Sambal Tomato Air Tangan Firdaus Selesai sediakan sarapan, Encik Suami pun sampai setelah hantar Firdaus ke sekolah. Maka bersarapanlah kami laki bini di dapur dengan hidangan:


Nasi Goreng Beras Bario

Tak tahu hendak bagi nama apa nasi gorengnya. Nasi Goreng Beras Bario boleh juga kan? Nasi beras Bario ini kecil-kecil comel. Memang sedaplah dibuat nasi goreng. Tambah wangi apabila dibubuh daun limau purut. Cili putih tidak pedas, Amie masukkan dengan tangkainya sekali.

Lempeng Cair 

Lama betul tak buat lempeng cair. Tiba-tiba saja pagi tadi hendak melempeng! Dapatlah 14 keping. Puaslah makan dengan sambal tomato!

Sambal Tomato Air Tangan Firdaus

Kopi Arabica Gayo Aceh

Selamat bersarapan!

Semoga ceria-ceria sahaja sepanjang hari ini! Jangan lupa alas perut sebelum memulakan aktiviti.

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe