Apa Enaknya Kapurung?

12:54 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Selamat berhujung minggu buat semua pengunjung setia Amie's Little Kitchen. Kelmarin sehingga ke malam bekalan air terputus. Pagi tadi ada air tetapi kotor. Encik Suami beli sahaja makanan untuk sarapan.

Entri hari minggu ini Amie hendak paparkan makanan tradisional Bugis lagi iaitu kapurung. LD bukanlah bandar besar. Kalau ke pasar tani, pilihan makanan tradisional yang menonjol hanyalah dari gerai atau warung orang Bugis. Mereka menjual buras, barobbo', kapurung, dan kuih-kuih tradisi lain seperti broncong. Gerai-gerai lain yang dimiliki peniaga orang Bajau turut menjual kuih penjaram, orang Cocos menjual cengkaruk dan kerak nasi dengan serondeng ikan. Kebanyakan makanan lain yang dijual sama seperti yang ada di tempat kita terutama kuih muih seperti karipap, kuih talam, cucur udang, keropok lekor, nasi lemak, nasi kuning, pulut kuning dengan rendang dan sebagainya.

Seperti biasa kalau beli kapurung di pasar tani, sampai di rumah Amie akan olah semula kuahnya dengan menambahkan satu tin kecil sardin, isi jagung dan tambahkan lagi sedikit air supaya kuah tidak terlalu pekat. Kali ini Amie tambahkan hirisan mangga muda ke dalam mangkuk kapurung.

Kapurung


Sesuai dengan tajuk Apa Enaknya Kapurung?, maka kita cerita sedikitlah mengenai rasanya. Enak atau sebaliknya itu subjektif sifatnya. Kalau kita kata enak, tapi di lidah orang lain berkata sebaliknya, nak buat macamana kan?

Kapurung itu enaknya adalah pada rasa gabungan iaitu:
  • Tekstur unik sagu yang lembut dan kenyal tapi ringan. Tidak ditemui dalam makanan lain dan ketika makan mulut rasa soothing.
  • Kuahnya rasa masam dan menyegarkan. Apabila ditambah kacang tumbuk dan bahan lain,  ia jadi rasa savoury yang sedap dan tidak muak.
  • Banyak pilihan bahan seperti sayur, ikan dan  udang dalam satu mangkuk penuh, tapi rasanya tetap ringan ketika dinikmati.
  • Kapurung  bukan jenis makanan berat yang cepat membosankan. Ada orang rasa kapurung seperti therapy food.
  • Sedap dinikmati ketika hujan, waktu badan rasa penat, atau ketika tidak berselera untuk menjamah nasi.
  • Rasanya masih kekal tradisi dan ada sentimental value. Menurut rakan-rakan keturunan Bugis, di setiap kampung atau setiap rumah ada cara masak yang tersendiri tetapi bahan asasnya sama. Itu sebabnya kadang-kadang apabila makan di warung yang berbeza bahan aksesori yang digunakan tidak sama.



Kapurung & The Gang


Kuah kapurung ini sudah ditambah saredin dan isi jagung.


Bahan utama kapurung ialah sagu. Selain kuah, bahan lain yang perlu ada termasuklah sayur-sayuran seperti bayam, kangkung, daun kelor, jagung, kacang panjang, kacang tanah tumbuk, ikan atau udang atau ayam atau juga daging. Jangan lupa sediakan sambal untuk rasa pedas.

Asas kuah kapurung merupakan air rebusan ikan atau udang, dicampur dengan asam limau untuk rasa masam segar. Ditambah pula dengan kacang tanah tumbuk untuk rasa lemak savoury. 

Hirisan mangga muda.

Sambal

limau Kasturi / Limau Nipis

Semangkuk Kapurung


2 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe