Menu Kampung Rare : Sambal Kuinin & Ikan Goreng Daun Kari

6:13 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Lama rasanya tak masak di dapur. Beberapa hari lepas singgah di rumah PUAN HAZEL. Terliur tengok sambal kuinin air tangan Puan Hazel. Teringat sudah beli buah kuinin lima biji tapi tak sempat dibuat sambal, habis licin buah kuinin dimakan, hanya tinggal bau di dapur. Dua hari lepas beli lagi tujuh biji buah kuinin. Kononnya kelmarin hendak masak nasi dan buat sambal tapi disebabkan balik lewat dari ladang sebab menghadiri mesyuarat, tak jadi masak di dapur sendiri. Makan saja di luar.

Hari ini buah kuinin tujuh biji sudah hilang tiga biji. Jadi, memang nekad hendak masak di dapur sendiri walaupun balik lewat juga dari ladang. Petang ini mesti jadi buat sambal kuinin!


Makan nasi panas dengan ikan goreng daun kari dan sambal kuinin.

Ada hari-hari tertentu, kita tak perlukan lauk complicated untuk rasa puas makan tengah hari. Cukup sekadar nasi panas baru diangkat, sambal kuinin masam pedas wangi, dan ikan goreng yang digoreng bersama daun kari. Simple. Tapi rasa dia menikam terus ke otak menerjah memori di kampung.


Buah kuinin yang dibeli minggu lepas.


Buah kuinin yang dibeli dua hari lepas.

Sambal kuinin ini adalah antara sambal paling rare dalam dunia sambal Melayu. Rasa dia lain daripada mangga muda, lain daripada epal hijau dan lain daripada tempoyak. Kuinin ada aroma kuat, masam wangi dan pedas yang bila digabung jadi sambal berhantu dan sesuai digandingkan dengan ikan bakar, ayam bakar atau nasi panas baru dikaut dari periuk.

Rasanya ramai generasi baharu terutama Gen Alpha tak pernah rasa, sebab kuinin bukan buah yang selalu muncul di pasar harian biasa

Sambal Kuinin


Ada hari-hari tertentu, kita tak perlukan lauk complicated untuk rasa puas makan tengah hari. Cukup sekadar nasi panas baru diangkat, sambal kuinin masam pedas wangi, dan ikan goreng yang digoreng bersama daun kari. Simple. Tapi rasa dia menikam terus ke otak menerjah memori di kampung.

Sambal Kuinin ini Amie tambahkan sedikit belacan, setangkai cili hijau dan cili merah, 15 tangkai cili padi, bawang merah, garam, gula dan perahkan sedikit limau nipis untuk terbutkan rasa sedikit masam.


Selain Sambal Kuinin dan Ikan Goreng Daun Kari, Amie tambahkan Sayur Peria Goreng Telur Masin dan Ikan Jenahak Masak Singgang. Firdaus bersungguh-sungguh minta masakkan sayur peria. Ikan masak singgang itu Amie sengaja masak untuk hirup kuahnya.

Ikan Jenahak Goreng Daun Kari

Idea goreng ikan dengan daun kari ini Amie perolehi dari Banda Acheh. Di sana Amie ternampak ikan goreng dengan daun kari sewaktu sarapan di hotel. Ayam goreng pun banyak dibubuh daun kari.

Singgang Ikan Jenahak

Agaknya lama tak masak di dapur sendiri, jadi terujalah nak masak macam-macam lauk. Amie goreng ikan jenahak dengan daun kari, masak lagi ikan jenahak singgang. Kedua-duanya sangat sedap! Kedua-duanya juga Amie hendak makan serentak. Jadi mana satu yang hendak dinikmati bersungguh-sungguh?

Bismillah


1 comments

  1. Terliur pulak tengok menu akak. Sambal kuinin tu pembuka selera betul la.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe