Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak & Daun Kaduk

6:03 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, hari ini ada kesempatan masuk dapur maya setelah beberapa hari sibuk dengan tugas-tugas di ladang. Dapatlah sediakan hidangan tengah hari, yang biasanya disantap menjelang petang. Ada siput sedut, bolehlah dimasak lemak tambah cili padi dan tempoyak. Petik sedikit daun kaduk di Taman Firdaus buat tambah aksesori siput sedut.

Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak & Daun  Kaduk

Lauk makan tengah hari.

Sementara kita masak-masak, Firdaus bantu bersihkan dapur dengan menyapu sampah dan mengemop lantai. Kenalah rajin menyuruh dan tunjuk ajar Firdaus buat kerja rumah. Kita tak boleh harapkan budak akan buat kerja sendiri tanpa di suruh... ahaks! 

Menjelang azan asar, siaplah:
Aksesori Ikan Goreng Berempah

Balik dari ladang tidak terus masuk rumah. Singgah di Taman Firdaus petik daun pucuk kaduk. Ambil seranting daun kari. Terus ke belakang rumah, petik cili putih. Bahan-bahan ini untuk digunakan sewaktu menggoreng ikan. Amie hendak goreng ikan berempah. Kali ini Amie tambah bawang goreng. Itu pun disebabkan terpandang bawang sudah banyak yang tumbuh! Nampak sangatlah sudah jarang-jarang masuk dapur!

Ikan Goreng Berempah

Setelah ikan goreng diterbalikkan (separuh masak), barulah Amie masukkan bawang besar hiris dan daun kari. Apabila bawang kuning keemasan dan daun kari berubah warna dan garing, maknanya ikan tenggiri pun sudah masak. Ketika inilah Amie masukkan cili putih dan terus tutup kuali. Cili akan meletup sewaktu digoreng. Biarkan beberapa saat dan padamkan api dapur. Kemudian buka penutup kuali, dan bolehlah angkat ikan goreng bersama aksesorinya itu.

Sambal Kicap

Sambal Kicap ini baki air tangan Encik Suami beberapa hari lalu. Makin lama makin sedap pula. Encik Suami tambahkan jus limau nipis.

Sayur Kacang Buncis Tumis Pecah Telur & Udang

Pada mulanya hendak tumis sayur kacang buncis pecah telur. Entah macamana boleh masuk udang sekali. Tak tahulah, kepala kita makin hari macam mengong jew... ahaks! Banyak sangat yang difikirkan sampai masak pun tersasul-sasul masuk bahan.


Resipi Siput Sedut Masak Lemak Cili Padi dengan Tempoyak & Daun Kaduk
Bahan-bahan:
  • 1 kg siput sedut 
  • 2 cawan santan cair
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 helai daun kunyit - siat dan simpul
  • 1/2 cekak daun kaduk / pucuk kaduk
  • 2 batang serai - diketuk
  • 1 keping asam gelugur
  • garam / perasa pilihan
Bahan kisar / tumbuk:
Cara memasak:
  1. Rendam siput sedut di dalam air dan gesel-geselkan kulitnya supaya tanggal kotoran. Bilas 4-5 kali.
  2. Potong tiga ruas hujung siput. Rendam siput sedut sekali lagi dan keluarkan dengan tangan supaya tertinggal serpihan kulitnya. Bilas lagi dan toskan.
  3. Masukkan santan cair, serai dan bahan kisar ke dalam periuk. Biarkan sehingga mendidih sambil kacau supaya tidak pecah santan.
  4. Masukkan siput sedut dan kacau lagi. 
  5. Setelah kuah mendidih, tuangkan santan pekat dan asam keping / gelugur.
  6. Perlahankan api dapur. Apabila kuah mendidih lagi, masukkan daun kaduk, daun kunyit, garam / perasa pilihan.
  7. Keluarkan asam gelugur ( tempoyak sudah ada rasa masam).
  8. Padamkan api dapur.
Bismillah

Siput sedut masak lemak sedap, ikan tenggiri goreng berempah pun sedap! Mana satu dulu hendak diterkam?

0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe