Resipi Ayam Tangkap Khas Aceh (Ayam Goreng Daun Kari) : Cuba Sekali Rasa Hendak Makan Lagi!

8:41 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Seronok pula rasanya mencuba resipi Ayam Tangkap Khas Aceh dari negara jiran. Secara tidak sengaja Amie paparkan gambar menu ayam goreng penuh dengan daun kari di sini: Berkenalan dengan Asam Keueng dan Keumamah di L'Pante Cafe Banda Acheh. Dalam entri tersebut Amie cerita tentang pelbagai jenis lauk dihidangkan untuk makan malam kami. Salah satunya ialah ayam goreng berdaun kari. Ayamnya dipotong kecil dan tersembunyi di bawah timbunan daun kari yang digoreng. Amie sempat mencicipi seketul dan rasanya sangat enak! Sayangnya walaupun mulut boleh menerima tetapi perut sudah penuh, jadi tidaklah tumpukan sepenuh perhatian kepada ayam goreng tadi. Tambahan pula banyak lauk-pauk lain dan kami lebih banyak beri perhatian kepada menu keumamah dan asam keueng.

Di hotel, setiap kali sarapan memang terpandang ayam goreng dan ikan goreng berdaun kari! Hal ini menyebabkan Amie membuat anggapan bahawa penggunaan daun kari tidak dapat dipisahkan dalam beberapa menu di Banda Aceh! Apa tidaknya, dalam masakan asam keueng pun ada daun kari.

Amie sebenarnya tidak tahu nama sebenar menu ayam goreng daun kari sehinggalah Blogger Fanny @ dcatqueen beritahu namanya AYAM TANGKAP! Terima kasih dik Fanny atas infonya.


Amie mencari maklumat lanjut melalui Pak Google tentang menu Ayam Tangkap Khas Aceh. Setelah membaca beberapa resipi, Amie putuskan untuk mencuba resipi yang mudah dari Cookpad - Nauzaery Setyo
Ayam tangkap merupakan masakan khas Aceh. Pertama kali diberi nama ayam semak belukar, berubah menjadi ayam tangkap, konon katanya zaman dahulu ketika hendak memasak ayam goreng ini, orang harus mengejar dan menangkap ayam yang berkeliaran diluar terlebih dahulu. Jadilah sekarang namanya Ayam Tangkap.

Ayam tangkap sendiri sebenarnya ayam goreng biasa tetapi yang membezakan dengan ayam goreng yang lain, Ayam Tangkap  digoreng dan disajikan dengan banyak rempah daun, sehingga ketika hendak menikmatinya, kita kena mencari ayamnya yang tersembunyi di bawah timbunan rempah daun kering (daun kari).

Menurut empunya resipi ini, sekiranya hendak tambahkan buah keras, ketumbar atau lengkuas, boleh sahaja. Amie baca dalam resipi lain, ada juga ditambah hirisan daun limau purut dan juga daun kunyit. Bagaimanapun untuk menu Ayam Tangkap buat kali pertama, Amie hanya gunakan bahan yang ada sahaja.

Ayam Tangkap Khas Aceh

Selain lauk Ayam Tangkap, Amie masak Lemak Labu Manis Campur Bayam.


Labu Manis Masak Lemak dengan Bayam

Amie minta tolong Encik Suami bantu buatkan kicap lada. Dalam hati mengumpat Encik Suami sebab lama sangat hendak siapkan kicap lada. Mungkin dikira dulu berapa biji lada dan bawang putih barulah dimasukkan dalam chopper. Hendak tambahkan jus limau pun bertanya lagi, gunakan limau nipis atau limau kasturi

Dari Amie mula potong ayam, masak nasi dan masak sayur sampailah siap semuanya, barulah Encik Suami dapat hidangkan kicap ladanya!

Kicap Lada

Tak sabar rasanya hendak jamah nasi panas-panas dengan Ayam Tangkap Khas Aceh. Sewaktu menggoreng pun, sempat juga dua tiga kali ambil ayam goreng masuk dalam mulut! Seperti biasa, siaplah hidangan makan tengah hari yang terlewat sebab sudah pukul lima petang. Ketika Amie hendak kaut nasi dari rice cooker... alamak! Lupa teka butang on. Dalam rice cooker hanya ada beras dengan air sahaja!

Allahu Akbar!
Terpaksalah tunggu lebih kurang dua puluh lima minit untuk makan nasi.
Dalam hati berkata : Sibuk mengumpat Encik Suami lambat siapkan kicap lada, tak sedar nasi yang sendiri masak masih beras!

Cili Putih

Jom kita cerita tentang resipi Ayam Tangkap Khas Aceh. Kebetulan Encik Suami petik cili putih di belakang rumah, jadi Amie goreng sekalilah dengan daun pandan dan daun kari. Cuma Amie tidak goreng bawang merah, sebab malas hendak kupas dan hiris.

Ayam Tangkap Khas Aceh

Ayam Tangkap Khas Aceh 
(Resipi Nauzaery Setyo)
Bahan-bahan:
Bumbu halus:
Bahan lain:
  • 10 tangkai daun kari - ambil daunnya
  • 7 helai daun pandan - potong kecil
  • 8 tangkai cili hijau - potong 3 - Amie gunakan cili putih
  • 8 biji bawang merag - hiris nipis
Cara memasak:
  1. Potong ayam kecil-kecil. Cuci bersih. Gaul dengan jus dari 1/2 biji limau nipis. Biarkan seketika dan kemudian bilas. Toskan.
  2. Masukkan ayam ke dalam kuali, tambahkan garam dan campuran jus 1/2 biji limau nipis dan air asam jawa.
  3. Masukkan bumbu halus, tambahkan air kelapa dan kemudian ungkep ayam (ditutup) sehingga kuahnya mengering.
  4. Panaskan minyak yang banyak. 
  5. Goreng ayam dengan api sederhana. 
  6. Setelah ayam kelihatan kecoklatan, masukkan daun kari, daun pandan dan cili hijau serta hirisan bawang merah - Amie masukkan cili putih dan tiada hirisan bawang.
  7. Goreng sehingga daun kari kering serta bawang merah berwarna coklat.
  8. Angkat dan toskan.
  9. Ayam Tangkap Khas Aceh ini enak disajikan panas sementara daun karinya masih garing dan rangup untuk dinikmati bersama nasi putih.
Terima kasih buat Nauzaery Setyo di atas perkongsian resipi yang sangat sedap ini. Minta izin kerana Kak Amie ubahsuai bahasa Indonesia ke bahasa Melayu. 

Untuk menikmati sepenuhnya masakan ini, tak perlulah lauk lain. Ayam Tangkap Khas Aceh ini sudah cukup sempurna rasanya. Encik Suami turut mengakui keenakannya!

Makan nasi lauk Ayam Tangkap Khas Aceh.


2 comments

  1. Drama bulan puasa tu terlupa tekan button rice cooker 🤣. Sekarang anak dah masak nasi takdela drama terlupa tekan.

    BalasPadam
  2. Wow.... dalam banyak2 tuu.. terliur cili..hihi

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe