Jalan-Jalan Cari Jeruk : Masin, Manis, Asam yang Mengikat Selera

10:58 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Gambar-gambar jeruk buah di bawah ini tersorok nun di bawah galeri HP! Rasanya sudah lebih tiga tahun yang lalu bersembunyi di situ. Hari ini kita jadikan paparan. Sudah tidak ingat beli di kedai mana tetapi tempatnya di Kota Kinabalu.

Setiap kali berjalan di pasar atau singgah di gerai kecil tepi jalan, balang-balang besar berisi jeruk berwarna-warni memang cepat menarik perhatian. Dari jeruk mangga yang masam manis, hingga jeruk kedondong yang buat air liur meleleh, semuanya seakan mengajak kita berhenti sebentar dan menikmati rasa tradisi yang tak lekang dek zaman.

Waktu kecil dahulu setiap kali menjelang hari raya memang penuhlah meja dengan hidangan jeruk dan halwa buah-buahan hasil air tangan emak kita. Bukan di rumah sendiri, di rumah jiran dan orang kampung pun banyak hidangkan jeruk dan halwa selain kuih-muih dan kerepek. Aduhai.... nostalgia sungguh!

Tergoda tak melihat gambar jeruk buah-buahan di bawah ini?

Jeruk Buah-Buahan

Jeruk buah-buahan mempunyai keistimewaan tersendiri yang membuatnya kekal digemari dari dulu hingga kini. Rasa uniknya yang masam, manis dan sedikit masin menjadikannya kudapan yang menyegarkan, apatah lagi bila dinikmati sambil berjalan-jalan atau dalam perjalanan jauh. Selain itu, jeruk juga menjadi cara tradisional untuk mengawet buah supaya tahan lebih lama, sekaligus menambah variasi pilihan daripada mangga, kedondong, cermai hinggalah salak.

Lebih menarik, jeruk bukan sekadar makanan, tetapi sebahagian daripada warisan budaya yang sering dikaitkan dengan nostalgia pasar malam, gerai tepi jalan dan kenangan zaman kecil. Balang-balang jeruk berwarna-warni yang tersusun di kedai pula seakan menggamit selera dan mengingatkan kita bahawa dalam sesuatu yang sederhana, ada cerita dan rasa yang besar maknanya.

Sudah tentu anda terus membayangkan balang-balang Jeruk Madu Pak Ali!

Jeruk Sengkuang

Campuran Jeruk Buah-Buahan

Jeruk Kedondong


Jeruk Kolang- Kaling & Bawang Putih

Jeruk Buah Salak

Jeruk Mangga

Tak boleh renung lama-lama. Kecur bah!




Dahulu bolehlah makan jeruk buah sepuasnya tetapi sekarang setakat untuk rasa-rasa sajalah. Ngilu pula gigiku yang tua ini.... ahaks!

3 comments

  1. Umangaiii lama betul kak Amie pram gambar ni. hihi...
    Yang bentuk selabu bawang putih dan ulas ulas bawang putih (kolang kaling) tu je tak pernah makan. Teringat pulak halwa betik makngah saya buat. Asal nak raya mesti dia buat. Kami sekeluarga pula buat halwa buat kabung/beluluk.Ada orang campur dengan sirap. Mana-mana pun sedap.
    Saya ingatkan putih tu buah beluluk, rupanya bawang putih.
    Betullah kak Amie, kalau tengok jeruk begini mesti teringat Jeruk Madu Pak Ali. Tengok sekali pun dah buat kecur, apatah lagi direnung lama-lama. hihi...

    BalasPadam
  2. Jeruk bawang putih tu dana tak makan gitu je kak, biasa makan dengan ns kerabu hehehe... dah macam kolang kaling dah dia kan. Dana dulu suka beli jeruk campur-campur yang dekat aeon tu kak... kalau main cedok tak ingat dunia sekali bayar rm30 naya hahahha

    BalasPadam
  3. aishhhhh dugaan apakah ini?
    Masa kecil dulu ammi dan adik beradik tak dibenarkan makan jeruk. Arwah ayah mmg anti betul dengan any kind of pickles, jajan. Tp bila disekolah kita belilah juga curi2...masa tu org tu jual jeruk kulit mangga je pun. Kulit mangga pun boleh jadi duit.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe