Sarapan Kek Kentang Sepanyol @ Tortilla Española @Tortilla de Patatas

8:35 PG

 Bismillahirrahmanirrahim.

Sekarang kami berada di Sepanyol semula setelah kembali dari Portugal. Kami bermalam di Toledo. Bercerita tentang kesan tamadun Islam di Toledo, bukan sahaja pada kota itu sendiri tetapi juga sejarah Sepanyol dan Eropah secara keseluruhannya.

Sebelum isi perut mari kita dengar perkongsian ilmu ketika kembara di Toledo:

  • Pusat Ilmu dan Pembelajaran
    Semasa pemerintahan Islam abad ke-8 hingga ke-11, Toledo menjadi salah satu pusat ilmu terpenting di Andalusia. Ulama Islam, Yahudi dan Kristian bekerjasama menterjemah karya-karya sains, falsafah dan perubatan dari bahasa Arab ke Latin. Proses ini dikenali sebagai Gerakan Penterjemahan Toledo (Toledo Translation Movement). Melalui gerakan ini, ilmu dari tamadun Yunani, Parsi dan India yang telah diterjemah ke Arab sampai semula ke Eropah. Inilah antara sebab utama kebangkitan Zaman Renaissance di Eropah.

  • Bahasa dan Sastera
    Banyak perkataan Arab masuk ke dalam bahasa Sepanyol, termasuk di Toledo. Contohnya: azúcar (gula, dari as-sukkar), aceituna (zaitun, dari zaytūn), ojalá (semoga, dari in syaa Allāh). Puisi dan sastera Andalusia turut mempengaruhi gaya penulisan Sepanyol pada zaman pertengahan.
  •  Keharmonian antara Kaum dan Agama
    Di bawah pemerintahan Islam, Toledo dikenali dengan Convivencia, iaitu kehidupan bersama antara Muslim, Kristian dan Yahudi dalam suasana relatif aman. Ini mewujudkan pertukaran budaya dan intelektual yang unik di Eropah pada masa itu.
  • Sains dan Teknologi
    Ahli astronomi, doktor dan ahli matematik Islam memperkenalkan konsep angka Arab, algebra, perubatan, dan carta bintang. Pengetahuan ini kemudian disebarkan ke seluruh Eropah melalui Toledo.
Pendek kata, tamadun Islam meninggalkan kesan yang mendalam di Toledo dalam ilmu pengetahuan, seni bina, bahasa, budaya dan nilai toleransi. Toledo menjadi jambatan penting antara Dunia Islam dan Barat.

Pintu masuk ke dewan makan di Sercotel Hotel.

Oleh kerana hanya berada di tingkat dua, kami turun ke lobi dengan menggunakan tangga sahaja.




Ruang makan sangat luas, sarat dengan pelbagai hiasan dalaman di tepi dinding.










Inilah untungnya kalau datang awal ke dewan makan. Orang belum ramai, jadi bebaslah tangkap gambar!



Keju dan buah-buahan potong.


Kalau hendak minum jus oren, letak sahaja gelas dan tekan butang on. 


Jus oren segar yang sejuk tanpa tambahan gula atau ketulan ais.


Ikutkan hati hendak minum bergelas-gelas tetapi mengingatkan akan berada dalam perjalanan sepanjang hari, minum sahajalah segelas buat rasa-rasa. Takut nanti perut memberontak... ahaks!

Mesin minuman panas.


Pelbagai jenis roti.



Ada yogurt juga, dan boleh tambahkan hirisan nanas dan kiiwi di atasnya.








Potong sendiri kalau hendak bakar roti.






Kek Kentang Sepanyol

Inilah yang Amie selalu cari, Kek kentang Sepanyol dikenali sebagai Tortilla Española atau Tortilla de Patatas  yang merupakan hidangan tradisional yang sangat popular di Sepanyol.

Kek ini bukan kek manis, tetapi lebih kepada omelet tebal yang dibuat daripada kentang dan telur. Ia dipanggil kek kerana bentuknya yang bulat dan padat seperti kek.


Seperti biasa, inilah antara dapatan sepencarian kami berempat : Amie, Kam, Hana dan Ann.


Masing-masing mengambil jus oren.


Sarapan pilihan Amie.


Alhamdulillah! Jumpa telur rebus. Macam susah pula hendak jumpa telur rebus sepanjang kembara kami dari Moorocco, Sepanyol dan Portugal.

Kek Kentang Sepanyol


Lunch Like A Prince,
And Dinner Like A Pauper.

2 comments

  1. Nampak klasik ruang makannya.
    Menarik mesin buat jus oren tu lah. Seronok tekan-tekan, keluar jus segar!

    BalasPadam
  2. Bestnya kalau mesin oren tu ada kar buffet breakfast di sini. Mana² sy pergi belum pernah jumpa, kalau di mall, ada la 2 3 tempat mereka letak. Besar betul restorannya macam dewan dah tu, Kak Amie.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe