Makan Nasi dengan Keumamah - Sambal Tuna Dari Acheh

7:07 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Hari ini masak ringkas-ringkas sahaja untuk dijadikan lauk makan tengah hari:

Keumamah - Sambal Tuna dari Acheh

Keumamah - Sambal Tuna

Pada hari Rabu yang lalu, Amie hidangkan keumamah - ikan kayu masak tumis Acheh. Habis sebekas sekali makan. Firdauslah yang paling banyak makan. Selepas makan Firdaus pura-pura terkejut sebab tinggal bekas kosong. Katanya: Kenapalah Mommy beli satu saja?

Kita diam-siam saja. Sebenarnya ada lagi keumamah yang dibeli tapi ada dalam kotak bersama emping melinjo Aceh. Kedua-duanya dibawa pulang Nano, sebab kami kongsi satu kotak sewaktu membeli oleh-oleh di kedai Araco.

Kedai Araco di Acheh.

Lauk makan tengah hari.

Tengah hari tadi sengaja buat kejutan untuk Firdaus. Balik dari aktiviti kokurikulum, memang seronok sangatlah budak kecil itu apabila nampak keumamah. Walaupun tidak sama ikan, tetapi rasanya tetap menyelerakan. Sebelum ini Firdaus makan keumamah dari ikan kayu @ tongkol, hari ini merasa keumamah ikan tuna pula.

Telur Dadar

Sayur Tumis Cendawan Shiitake dengan Kacang Manis

Sambal Sardin dengan Bunga Kantan

Keumamah - Sambal Tuna

Keumamah atau disebut kemamah ialah makanan tradisional Acheh yang diperbuat daripada ikan tongkol atau ikan kayu yang dikeringkan dan dimasak semula dengan rempah. Keumamah tahan lama dan sering dijadikan lauk makan nasi terutama dalam masyarakat Acheh.

Biasanya ikan yang digunakan ialah ikan tongkol, ikan kayu atau ikan tuna kecil. Ada beza maksud ikan tongkol dengan ikan kayu. Kalau kita biasanya memahami ikan tongkol dan ikan kayu itu sama. namun begitu lain pengertiannya di Acheh. Menurut Pak Google, ikan tongkol ialah panggila untuk ikan segar yang baru ditangkap dari laut. Nama lainnya ikan aya atau ikan batang.

Ikan kayu pula ialah ikan tongkol yang sudah direbus dan dijemur hingga kering. Kenapa dinamakan ikan kayu? Hal ini kerana teksturnya keras seperti kayu apabila sudah kering. Ikan kayu ini tahan lama tanpa perlu disimpan dalam peti sejuk. Sebelum dimasak, ikan kayu direndam supaya lembut dan dipotong kecil atau diketuk hancur kasar-kasar.

Emping Melinjo

Kami sempat beli Emping Melinjo Acheh di kedai Araco. Rupanya ada kategori emping melinjo! Ada yang warna kekuningan sebab sudah agak lama, dan ada yang warna putih kerana emping melinjo baharu. Jadi kami beli emping melinjo yang masih baharu. Sekilogram berharga 120,000.00 IDR. Sedap rasanya, lemak dan kurang rasa pahit. Ada yang beli sekilogram, ada yang beli setengah kilogram. Amie beli setengah kilogram sahaja.

Jemput makan.
Bismillah.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Acheh - Banda Acheh) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Acheh Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe