Resipi Bunga dan Pucuk Betik Tumis
7:01 PTGAgak lama juga tidak masak lauk sepahit bunga dan pucuk betik. Kebetulan pergi ke Pasar Tani LD hari Ahad lepas, terjumpa yang pahit-pahit ini. Kalau keluarga Encik Suami memang suka masak sayur lodeh. Sayur lodeh mereka tak sama dengan sayur lodeh kita. Sayur lodeh orang Melayu Cocos terdiri dari campuran pucuk ubi, pucuk betik dan juga jantung pisang. Perencah lodeh mereka daripada cili kering ditambah ketumbar biji. Apabila dimaska bersama santan, timbullah aroma yang enak! Pada mulanya Amie ragu-ragu untuk mencubanya kerana ada pucuk dan bunga betik. Sekali Amie cuba, tidak ada rasa pahit langsung!
Sepinggan nasi dengan lauk ikan goreng dengan sayur Bunga dan Pucuk Betik Tumis. |
Bahan-bahan:
- Pucuk betik - ambil 5 helai daun betik dari tangkai muda - hiris nipis - tambahkan 1 sudu garam - ramas-ramas hingga berair - bilas - perah airnya
- Tangkai betik muda di kupas kulit - hiris ikut citarasa
- 300 gram bunga betik
- 2 sudu besar udang kering - rendam hingga kembang - toskan
- 10 tangkai cili padi - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1 labu bawang besar - hiris
- 4 sudu besar minyak
- garam / perasa pilihan
- Celur bunga betik dan hirisan batang betik muda hingga lembut - toskan airnya.
- Panaskan minyak.
- Tumis hirisan bawang putih dan bawang besar hingga layu kekuningan.
- Masukkan udang kering dan hirisan cili padi. Tumis hingga terbut aroma.
- Masukkan bunga betik, hirisan batang betik muda dan hirisan daun betik.
- Gaul rata dan biarkan seketika.
- Perasakan dengan garam / perasa pilihan.
- Gaul beberapa kali, dan padamkan api dapur.
Bismillah. |
1 comments
Aduiii sedapnya nampak lauk bunga betik ni walaupun belum pernah makan bunga betik ni.
BalasPadam