Makan Nasi Lauk Umbut Kelapa Masak Lemak Putih & Cencaru Goreng Kunyit Hidup dengan Bawang Putih

7:36 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Kelmarin petang rasa hendak tidur saja sebaik sampai di rumah. Di ladang, waktu sarapan minum kopi. Biasanya kalau minum kopi memang sampai malamlah tak boleh tidur. Eh, menjelang petang mengantuklah pula. Teringat Firdaus belum makan nasi, kita paksa diri celikkan mata dan masuk dapur.

Sementara menunggu nasi tanak, siaplah lauk:

Sepinggan nasi lauk Umbut Kelapa Lemak Putih & Cencaru Goreng Kunyit Hidup dengan Bawang Putih tambah sambal belacan.


Umbut Kelapa Masak Lemak Putih ini Amie tambah perencah isi ikan kembung. Selain umbut kelapa, masukkan juga kulit tauhu kering dan suhun. Umbut kelapa yang Amie olah ini umbut kelapa sawit ye!


Kalau nampak ikan cencaru di pasar atau ada ikan cencaru di dapur memang terus teringat Blogger SA - Suria Amanda di atas perkongsian resipinya Ikan Cencaru Goreng Kunyit Resepi Bonda. Amie pernah juga gunakan ikan lain selain ikan cencaru seperti ikan kerisi. Memang sedaplah bahan aksesorinya, kunyit hidup dengan bawang putih itu.

Oleh kerana saiz ikan cencaru agak besar, jadi tak berapa nak muatlah masuk dalam kuali ketika digoreng. Itu sebab hasil kejadiannya bahagian ekor ikan ada yang terpele'ot!

Umbut Kelapa Masak Lemak Putih

Resipi Umbut Kelapa Masak Lemak Putih
Bahan-bahan:
400 gram umbut kelapa - hiris ikut citarasa - rebus hingga lembut - toskan 
1 cawan kulit tauhu kering yang sudah direndam hingga kembang
1 cawan suhun yang sudah direndam dan ditoskan
500ml santan cair
200 ml santan pekat
1 batang serai - diketuk
2 tangkai cili hijau - hiris
garam / perasa pilihan

Bahan tumbuk:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu kecil lada hitam / putih
2 ekor ikan kembung (saiz kecil) - rebus - asingkan isi dari tulang

Cara memasak:
  1. Masukkan santan cair ke dalam periuk bersama umbut kelapa, serai dan bahan tumbuk.
  2. Biarkan sehingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan kulit tauhu kering, suhun dan hirisan cili hijau diikuti dengan santan pekat, garam / perasa pilihan.
  4. Kacau selalu dan biarkan mendidih sekali lagi dan terus padamkan api dapur.

Bismillah

Pelengkap nasi lauk sayur dan ikan goreng, sudah tentulah sambal belacan!

1 comments

  1. Masak lemak putih, ada lada hitam, makan dengan nasi dan lauk ikan. Saya pernah makan macam ni. Memang sedap. Menahan diri dari nak tambah nasi.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe