Asam Pedas Ikan Bawal Emas dengan Belimbing Buluh

7:47 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Alhamdulillah, petang tadi sempat masuk dapur, masak nasi lauk asam pedas ikan bawal emas. Apabila Firdaus pulang dari sekolah agama, terus sahaja makan malam memandangkan hari sudah menjelang senja. Maghrib di LD pada pukul 5:54 petang.

Sepinggan nasi dengan lauk Asam Pedas Ikan Bawal Emas dengan Belimbing Buluh.

Asam Pedas Ikan Bawal Emas dengan Belimbing Buluh

Daun kesum, bunga kantan, kacang bendi dan belimbing buluh.

Balik dari ladang, Amie berasa sangat letih. Semalam tidak lena tidur sebab diganggu oleh mimpi tentang kertas kerja program SPM yang belum siap. Mimpi itu berpanjangana sampai ke pagi. Jadi, memang tidak lenalah tidurnya. 

Amie tertidur dalam kereta ketika Encik Suami memandu kereta hantar Firdaus ke sekolah agama. Biasanya kami cari makan dahulu sebelum pulang ke rumah. Hari ini terus pulang ke rumah saja. Selepas solat zohor, Amie terus tertidur hampir sejam lamanya. Rasa bertenaga semula. Alhamdulillah.

Waktu asar pula pukul 3:11 petang. Terus bergegas bangun, solat dan kemudian masuk ke dapur cari apa yang patut untuk dimasak.

Ada dua kuntum bunga kantan saiz kecil di atas meja. Encik Suami baru sahaja tebas dari rumpunnya. Amie cari daun kesum di belakang rumah. Ada kacang bendi dan buah belimbing buluh yang dibeli di pasar tani kelmarin. Teringat ada seekor ikan bawal emas dalam freezer. Bolehlah masak asam pedas tambah belimbing buluh.

Ikan bawal emas potong tiga.


Telur Masin


Ada telur masin lima biji, dibeli dari pasar tani juga. Bolehlah rebus dua biji buat tambah lauk. Murah juga harga telur masin di pasar tani, lima biji RM8.00. Biasanya kalau di tempat lain sebiji RM1.80.

Bismillah

Kejadian Asam Pedas Ikan Bawal Emas dengan Belimbing Buluh, kuahnya pekat. Amie bubuh lebih belacan sampai terbersin-bersin jiran sebelah! Kuat pula aroma belacan yang Amie beli dari Telupid. Jadinya, dalam sepinggan nasi, ada asam Pedas Ikan Bawal emas dengan Belimbing Buluh, kacang bendi celur dan telur masin. Oh, ya! Kali ini Amie masak nasi gunakan beras bario.

Asam Pedas Ikan Bawal Emas dengan Belimbing Buluh


Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal emas - bersihkan - potong 3
10 biji belimbing buluh - belah jangan putus
500  ml air
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan 1/2 cawan air
1 keping asam gelugur
1 batang serai - dititik
5 tangkai pokok kesum
2 kuntum bunga kantan - belah 2
1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk
garam / perasa pilihan secukupnya
1/2 cawan minyak untuk menumis

Bahan kisar:
20 biji cili kering
3 ulas bawang putih
7 biji bawang merah
2 cm belacan
1 cm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak dengan api sederhana. Masukkan serai dan bancuhan pati asam jawa. Gaul sebati.
2. Masukkan belimbing buluh, air dan biar mendidih sehingga pecah minyak sekali lagi. Jika suka boleh tambahkan air dan didihkan lagi sehingga terbit minyak lagi.
3. Kemudian masukkan daun kesum dan bunga kantan serta ikan bawal emas. Tambahkan lada putih tumbuk.
4. Masak ikan bawal emas di antara 4 hingga 5 minit dan kemudian terbalikkan bahagian sebelahnya.
5. Biarkan seketika sehingga keseluruhan ikan bawal emas masak.
6. Perasakan dengan garam / perasa pilihan secukupnya.
7. Padamkan api dapur.

Masakan asam pedas ini Amie kuahnya agak pekat. Jika suka lebih cair, tambahkan sahaja kuantiti air.

Jemput makan!



0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe