Makan Tengah Hari di Restaurante Marrakesh Lisbon

11:15 PG

Bismillahirrahmanirrahim.
Perjalanan panjang kami terhenti di hadapan sebuah restoran di Avenida Conde Valbom. Melihat di bahagian luar restoran dengan tanda 'halal' membuatkan kami mengucap syukur Alhamdulillah.


Restaurante Marrakesh  menawarkan gabungan hidangan Maghribi (Morocco) dan India.






Sebelum masuk restoran, tinjau-tinjau dahulu makanan yang ada di sini. Ada couscous, tajine, bastia dan sebagainya.



Apabila memasuki ruang makan, terbau aroma lazat dari sajian para pelanggan yang ada di situ. Di sebelah kita, seorang orang putih lelaki sedang menikmati tajine. Aduhai... tiba-tiba teringat keenakan sajian tajine di Morocco!

Apakah hidangan yang disajikan untuk kami?


Mula-mula kami dihidangkan salad.


Melihat meja makan yang kemas dan lengkap dengan pelbagai aksesori, sudah tentu hidangannya pun kayangan juga... ahaks!

Setiap seorang diberikan sebotool air mineral 500 ml.


Ambil dahulu salad dari mangkuk besar.


Tidak lama kemudian datang semangkuk seperti masakan kari ayam. Kami sabar menanti kedatangan lauk-pauk seterusnya. Datang pula nasi.


Agak lama juga menunggu, tiada apa-apa lagi yang dihidangkan. Kami pun mulalah makan nasi dengan salad dan kari ayam. Dan sampai ke akhir, itu sahajalah menu kami. Dalam hati berharap akan adalah pencuci mulut seperti dessert atau buah. Nampaknya setakat ini sahajalah hidangan yang disajikan. Wassalam!


Seperti biasa sebelum meninggalkan restoran kami akan qada' hajat dahulu. Cantiklah pula pintu tandasnya. Sementara menunggu giliran masuk ke tandas, ambil dahulu gambar hiasan dalaman Restaurante Marrakesh.


Walaupun membuka perniagaan di Portugal, namun identiti Morocco tetap dibawa bersama.

Ketika mengambil gambar ini hati masih teringat-ingat suasana di Marrakesh.


Gambar atas dan bawah ini merupakan dessert Morocco.


Entah bila lagi akan dapat merasai keenakan tajine.




Berasa agak lama menunggu giliran di pintu tandas, baiklah bergambar dahulu di depan pintunya yang cantik ini.


Dalam perjalanan menuju ke bas, terpandang pula ada restoran India di sini. Indian Dosa, biasanya dosa itu membawa maksud tosei!




Berjalan menuju ke bas biru.

Ini bas kuning, bukan bas biru kami yang berbelalai gergasi itu.






Petang itu kami dijadualkan bergerak terus ke Sepanyol dengan jangkaan waktu antara empat hingga lima jam. Seperti yang dijanjikan oleh tour guide, sepanjang perjalanan dari Portugal ke Sepanyol kami sama-sama akan bertahlil di dalam bas dengan diketuai oleh beliau sendiri. Para peserta dialu-alukan menghantar mesej nama-nama keluarga yang telah pergi menghadap Ilahi.


Bas biru belalai gergasi dalam perjalanan melintasi jambatan gantung sejauh 2.3 kilometer,  Ponte 25 de April

Sempat makan buah pear yang tersimpan dalam beg sandang.

Menjeling ke smartwatch. Hari ini sahaja, dari Hotel Laitau kami sudah menapak sejauh 8806 langkah bersamaan 6.67 kilometer dan jumlah kalori yang terbakar sebanyak 313 kcl.


0 comments

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Portugal ( Lisbon) ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Mexican Food Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Tanaman Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe