Set Linopot Ayam & Sumandak Rice with Sambal Tuhau

8:07 PTG

Bismillahirrahmanirrahim.
Jemput makan masakan Kadazan-Dusun bersama kami di Twenty 8 Restaurant, Seri Perdana. Amie memesan St Linopot Ikan, tetapi kata pelayan restoran stok ikan sudah habis. Yang ada hanya ayam. Oleh kerana kami sampai hampir pukul dua petang, mungkin pelanggan sebelum kami banyak yang memesan Set Linopot Ikan. Baiklah, ayam pun ayamlah. Encik suami pula memesan Sumandak Rice with Sambal Tuhau.

Amie banyak kongsikan tentang masakan Kadazan-Dusun termasuklah Nasi Linopot : Masakan Tradisional Masyarakat Kadazan - Dusun Sabah

Nasi linopot bermaksud nasi yang dibungkus. Nasi linopot dimasak dengan menggunakan beras huma atau padi bukit yang kadang-kadang disebut juga beras kampung. Ada pelbagai jenis daun yang digunakan untuk membungkus nasi ini. Antaranya ialah daun kobu, daun tintap, daun longkobung, daun toropoi, daun wonihan, daun punti dan daun timadang.

Nasi linopot juga boleh dihasilkan dengan mencampurkan bahan lain seperti keladi, labu manis, ubi kayu dan juga ubi rambat atau atau keledek. Bahan-bahan ini digaul mesra bersama nasi dan kemudian dibungkus. Lauk-pauk nasi linopot, secara tradisinya dalam hidangan nasi linopot sekurang-kurangnya ada tiga jenis lauk. Biasanya mereka memilih jumlah bilangan ganjil seperti 7 jenis sehingga 9 jenis.

Hidangan Set Linopot yang dihantar ke meja kami menunjukkan nasi dari beras huma yang tidak dibungkus tetapi dilapik dengan daun tarap.

Set Linopot (Ayam)

Honey Lemon

Ginger Lemon Tea

Sumandak Rice with Sambal Tuhau


Sumandak Rice with Sambal Tuhau didatangkan bersama dua ketuol ayam goreng, acar timun dengan tomato dan sambal tuhau.

Nasi dari beras huma.



Set Linopot datang bersama:
  • Nasi Beras Huma
  • 2 ketul Ayam Goreng
  • Sambal Tuhau
  • Telur Masin
  • Sayur Daun Ubi
  • Sayur Lokio @ Losun
  • Hinava
Telur Masin & Sayur Pucuk Ubi

Sambal Tuhau

Sayur Lokio

Hinava

Bismillah

Ayam goreng yang dihidangkan baru digoreng, masih panas dan sudah tentunya rangup di luar dan lembut berjus di dalam. Sedap diratah, katya Encik Suami. Sambal tuhau pun sedap, tak berapa pedas, kata Encik Suami lagi.

Oleh kerana dalam Set Linopot banyak lauk dan sayuran, Amie masukkan sebahagiannya ke dalam pinggan Encik Suami.

Gambar di bawah ini Amie ambil dari entri lama: Nasi Linopot : Masakan Tradisional Masyarakat Kadazan - Dusun Sabah. Kebanyakan lauk-pauknya Amie masak berdasarkan pengalaman makan nasi linopot di beberapa tempat seperti di Kundasang dan Kota Kinabalu.

Set Nasi Linopot air tangan sendiri.

Meriah sungguh dunia masakan!
Sebagaimana Allah jadikan manusia, bersuku-suku dan berbangsa, begitulah keunikan budayanya sehingga dapat dikongsi bersama. Masya Allah!

Nasi Linopot & lauk-pauk.


Sebelum pulang ke rumah, sempat singgah beli apple strudel dan kuih penjaram untuk minum petang. Boleh panaskan semula apple strudel dalam air fryer sebelum dijamah.

Apple Strudel

Kuih penjaram ini Amie pernah panaskan dalam air fryer tetapi jadi lebih keras dan liat. Kalau hendak rasa lembut, eloklah dikukus. Itu cara Amie. Tak tahulah cara orang lain. Kuih ini boleh tahan sehingga beberapa hari selepas dibeli. Amie lebih suka kalau kuih ini dimakan dalam keadaan lembut, jadi kukuslah jawabnya. Kadang-kadang ketika nasi sudah mula kering dalam rice cooker, Amie letakkan di atasnya dan tutup periuk. Hasilnya, memang kuih penjaram jadi lembut.

Mangga Manila

Tidak ketinggalan, mangga manila yang masih gugur dari pokok jiran sebelah. Alhamdulillah, rezeki datang bergolek! Hari ini dapat lapan biji.

2 comments

  1. Warna dia macam nasik dagang kan?

    BalasPadam
  2. Nasi beras huma patut warnanya lain. Nampak sedap semuanya tu. Bestnya kalau ada kat Malaysia boleh try makanan sabah.

    BalasPadam

TERIMA KASIH TINGGALKAN KOMEN.

Labels

~Albania ~Australia (Perth) ~Balkan ~Bosnia and Herzegovina ~Bosnia Herzegovina ~Brunei Darul Salam ~Bulgaria ~China (Shenzhen - Guilin - Yangshuo - Guangzhou) ~Croatia ~Cuti-Cuti Malaysia ~Ekspedisi ~Europe ~India (New Delhi - Srinagar - Pahalgam - Gulmarg) ~Indonesia ( Padang - Bukit Tinggi - Jambi - Palembang - Jakarta ) ~Indonesia ( Sumatera Barat - Bukit Tinggi - Padang ) ~Indonesia (Bandung - Jakarta - Jogjakarta) ~Travelogue ~Indonesia (Kalimantan Timur: Nunukan - Tarakan - Balikpapan - Samarinda - Tenggarong) ~Indonesia (Sidoarjo - Surabaya - Malang) ~Indonesia (Surabaya - Malang) ~Italy ~Jalan-Jalan Cari Ikan ~Jalan-Jalan Cari Makan ~Johor ~Kedah ~Kelantan ~Kenali Hidupan Akuatik ~Korea Selatan - Seoul - Nami Island ~Kuala Lumpur ~Madinah 2023 ~Makkah & Madinah ~Makkah 2023 ~Melaka ~Montenegro ~Morocco (Casablanca - Marrakech - Rabat - Chefchaouen - Tangier - Fes) ~Muhasabah Diri ~Negeri Sembilan ~Nepal (Kathmandu-Pokhara-Dhampus-Machhapuchhre Base Camp) ~Pahang ~Pakistan ~Penginapan / Homestay / Hotel / Resort ~Perak ~Perlis ~Pulau Pinang ~Putrajaya ~Republik Macedonia ~Sabah ~Sarawak ~Saudi Arabia ~Selangor ~Sepanyol (Algeciras - Granada - Cordova - Seville - Toledo - Madrid) ~Slovenia ~Tempat Menarik di Malaysia ~Terengganu ~Thailand ( Bangkok - Hua Hin) ~Thailand (Hatyai) ~Travelogue ~Trip SPM : Sepanyol-Portugal-Morocco ~Turki ~Turkiye ~Umrah ~Umrah 2023 ~Vietnam ( Da Nang - Hoi An - Ba Na Hills) Acar Advertorial Agar-Agar Air Asam Aneka Hidangan Nasi Aneka Hidangan Sup Aneka Jenis Serunding Anekdot Antologi Puisi Apam Asian Food Festival Awards Ayam / Itik / Burung BBQ Bekal Makanan Biskut Buah Bubur Buku Cerita / Komik / Cerpen / Novel Buku Motivasi Buku Resepi Buku Resipi Buku Sejarah Buku Travelog / Novelog Cerita Dari Dapur Cerita Dari Pasar Cerpen Kanak-Kanak Chips Contest / Kuiz / GA Desserts Dried Pasta: Spaghetti/ Spiral / Fusili / Rigatoni / Fettuccine / Risoni / Lasagne / Conchiglie / Tagliatelle / Macaroni / etc Dumpling / Wantan / Siew Mai / Dim Sum Food Review Hari Raya Hasil Karyaku Herba Hidangan Berbuka Puasa Hidangan Berpantang Hidangan Bersahur Hidangan Tengah Hari / Malam Hidangan Tengahari / Malam Himpunan Kad Ucapan Ikan Japanese Food Jeruk / Pickles Johor Juadah Hari Raya Juices / Smoothies Kampung Laman Kek Kek Lapis Kek Lapis Sarawak Kek Sarawak Kelas Masakan Keluarga Kerabu Kerang-Kerangan Ketam / Sotong / Udang Khidmat Foodpanda Kiriman Komentator Korean Food Kudapan Kuih Raya Kuih Tradisional Nusantara Kuih-Muih Kuiz / GA Lain-Lain Laksa / Mee / Mee Hoon / Kuey Teow Lembu / Kambing / Lamb / Rusa Lobster Malaysian Food Festival Masakan Ala Kadazan / Dusun Masakan Ala Bajau Masakan Ala Bugis Masakan Ala Cina Masakan Ala Cocos Masakan Ala Jawa Masakan Ala Mamak Masakan Ala Nyonya Masakan Ala Pakistan Masakan Ala Thai Masakan Asia Selatan Masakan Asia Tengah Masakan Brunei Masakan India Masakan Indonesia Masakan Minang Masakan Negeri Sembilan Masakan Pahang Masakan Sabah Masakan Sarawak Masakan Singapura Masakan Suluk Masakan Timur Tengah Masakan Tradisi Kedah Masakan Tradisi Kelantan / Terengganu /Pantai Timur Masakan Tradisi Melayu Melaka Masakan Tradisi Perak Masakan Tradisi Pulau Pinang Masakan Tradisional Nusantara Masakan Utara Menu ala Fusion Minuman Panas / Sejuk Moroccan Food Muffin Nuffnang Oleh-oleh Otak-Otak Pakistan Pastry Pemakanan Sihat Pembelian Online Petua Di Dapur Pie Pizza Puding Resepi Amie's Little Kitchen di Media Cetak Resepi Bonda Roti Sambal Sambutan Hari Istimewa Santai Bersama BEN ASHAARI Sarapan Pagi / Minum Petang Sate Sayur Seafood Segmen : Meriahnya Dunia Masakan Segmen Share Resipi Setulus Kasih Soto & Coto South Africa & Portuguese Food Sumber Telur Tempahan Vetnamese Food Western Food Wordless Wednesday

Subscribe